fbpx

Péter Tünde “jelszavakat” használt a dolgozatokban. Elismerte, hogy pénzt kapott

A Korrupcióellenes Ügyészség jelentéséből, amelyben az előzetes letartóztatást kérték, kiderül, hogy Péter Tünde arra kérte a vizsgázókat rejtsenek el jelszavakat a dolgozatokban. A tanfelügyelő elismerte, hogy kapott pénzt.

DNA:„A sikeres vizsgázás csalással való megkönnyítése érdekében, Péter Tünde Csilla alperes arra kérte a vizsgázó diákok hozzátartozóit, hogy rejtsenek el jelszavakat dolgozataik harmadik oldalán, majd a vizsga végeztével küldjék el sms-ben, hogy hány oldalas a dolgozat. Ezen jelszavak célja a javítás előtti azonosítás, hogy még a zárópecsét eltávolítása előtt átmenő értékeléssel láthassák el a dolgozatokat.

600 és 3.4000 euró közötti kenőpénzek

Hasonló megegyezés történt Péter Csilla Tünde és (…) között, akitől 3400 eurót kapott (…) aki közvetített a befolyás vásárlásban (…) felé, fia érdekében (…)akitől azt állította 1700 eurót kapott. (…) aki beavatkozott a csalásban lánya érdekében (…) akitől azt állítja 2200 eurót kapott, (…) a fia érdekében kérte a csalást a vizsgán(…) akitől 1700 eurót kapott. (…) aki beavatkozott a csalásban lánya érdekében (…) akitől 1700 eurót kapott

A vádlott elismerte, hogy kapott bizonyos összegeket

Többek között a vádban szerepelnek olyan adatok és feltételezések, hogy Péter Tünde Csilla alperes másoktól is kapott hasonló összegeket, az idei érettségi mindkét fordulójában, ugyancsak egyes vizsgázok átmenő jegyének biztosítása érdekében. (…..). Ennek kapcsán bemutatjuk, hogy Péter Tünde Csilla alperes elismerte, hogy kapott pénzt nevezettektől (…), hogy beavatkozzon fent említettek gyermekeinek sikeres vizsgaeredményeinek érdekében. . Ugyanígy léteznek hasonló egyezmények az alperes és nevezettek között(…) a vizsgák csalás útján való teljesítéséről.”

Csalás a fokozati és a véglegesítő vizsgákon is

Más részről, bizonyítható az alperes részvételes a 2014 júliusában tartott fokozati és véglegesítő vizsgáin történt csalásokban is, az ezeken használt azonosítási módszerek megegyeztek az érettségin használtakkal. A vizsgázók itt is jelszavakkal jelszavakkal kommunikáltak az alperessel, e mellett a vizsga biztosokra is nyomást gyakorolt ebben az időben”

Több pénzösszeget találtak a letartóztatásnál

Ami a (…)-tól kapott összeget illeti, ,2200 euróról kiderült, hogy két részletben kapta meg az alperes, az első összeget, 1200 eurót 2014 augusztusában a Kolozs megyei tanfelügyelőségi irodájában vette át, a második részletet ugyanott Szeptember 1-jén, ekkor történt a bíroság által jóváhagyott letartoztatás, melynek alkalmával került elő az összeg az alperes fiókjában, egy fehér borítékban. Szintén a letartóztatáskor fedeztek fel más összegeket is 1000 euró értékben, melyekről Péter Tünde Csilla alperes azt állította, hogy hasonló érettségin való beavatkozásokból származtak. A pénzeket lefoglalásuk után elrendelték azok elkobzását. 

Comments

comentarii

Un comentariu

  1. Nem “alperes” – az csak polgári perben van. VÁDLOTT a helyes fordítás!
    Bűnügyi eljárásban (mint ez) vádlott van = acuzat, -ă.

    Polgárjogi perekben van felperes és alperes: solicitant și pârât.

    Căutați traducători mai educați care nu confundă acuzatul (din procese criminale) cu pârâtul (din procese civile).

Lasă un răspuns