Adjuncta ISJ Cluj, Tunde Peter, a primit în iunie un mesaj de avertizare de la Ministerul Educaţiei, când a fost retrasă din comsia de Bacalaureat, fiind suspectată de fraudă.
Procurorii DNA Cluj vorbesc în referatul cu propunerea de arestare preventivă despre o condută absolut incompatibilă a adjunctei ISJ Cluj.
“În cauză au fost administrate probe ce atestă o conduită incompatibilă în mod absolut cu funcţia deţinută de inculpată, constând în grave şi repetate încălcări a normelor legale, precum şi a deontologiei profesionale, prin ingerinţe repetate şi insistente în exercitarea atribuţiilor de către alte cadre didactice, cu prilejul evaluărilor lucrărilor din examenul de maturitate al bacalaureatului, conduită la care inculpata a recurs pentru a obţine foloase necuvenite. Vorbim de un cadru didactic ce are o funcţie de conducere de mai mulţi ani, cu o mare influenţă asupra altor cadre didactice şi tocmai de aceea, măsura ce se impune a fi luată în cauză trebuie să aibă un caracter de exemplaritate, să constituie un exemplu pentru alte persoane ce ar fi tentate să comită astfel de infracţiuni.”
Potrivit anchetatorilor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a înlocuit-o pe Tunde Peter, prin ordin, din comisia de BAC din iunie. Atunci, adjunctei ISJ Cluj i s-a transmis de la minister că s-a urmărit evitarea unei instituţii cu numele format din trei litere.
“Este de subliniat faptul că, aşa cum rezultă din probaţiunea cauzei şi de altfel recunoscut de către inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, aceasta a fost suspectată de implicare în fraudarea bacalaureatului susţinut în luna iunie 2014, motiv pentru care a şi fost înlocuită din comisia de bacalaureat prin ordin al ministrului. Inculpatei i s-a transmis odată cu luarea măsurii de la nivelul ministerului că s-a urmărit evitarea ca ea să dea „cu subsemnatul la o instituţie cu numele format din 3 litere”, cu referire evidentă la Direcţia Naţională Anticorupţie. Cu toate acestea, semnalul de alarmă constituit de măsura luată pe linie administrativă nu a acţionat asupra inculpatei ca un factor inhibitor al comportamentului ilicit, ci aceasta a stăruit în activitatea infracţională, implicându-se în fraudarea bacalaureatului din sesiunea din august 2014, urmărind satisfacerea nevoilor materiale proprii. Cu toate acestea, semnalul de alarmă constituit de măsura luată pe linie administrativă nu a acţionat asupra inculpatei ca un factor inhibitor al comportamentului ilicit, ci aceasta a stăruit în activitatea infracţională, implicându-se în fraudarea bacalaureatului din sesiunea din august 2014, urmărind satisfacerea nevoilor materiale proprii”, se precizează în referatul procurorilor.
Ministrul ar trebui sa verifice si numirile directorilor in functie.Tot inspectoarea a mijlocit si schimbarea unui director din Dej cu vechime de peste 10 ani ca director și inlocuirea lui cu o profesoara doar cu definitivat și incapabila. nu sunt din sistem dar o cunosc si il cunosc si pe el. Si stiu ce zic. pana cand aceste aranjamente si numiri politice nu inceteaza nu vor fi rezultate in invatamantul romanesc.