fbpx

Situație dezastruoasă la Jolidon. Are o datorie colosală la bancă

Producătorul de lenjerie Jolidon are o datorie cu multe zerouri către Banca Comercială Română, care a cerut deschiderea procedurii insolvenței și ridicarea dreptului de administrare al directorului general Gabriel Cîrlig. Reprezentanții băncii susțin că aceasta este o condiție pentru salvarea unui contribuabil semnificativ și păstrarea locurilor de muncă. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Jolidon are peste o mie de angajați.

BCR a cerut la Tribunalul Specializa deschiderea procedurii generale a insolvenței impotriva debitoarei Jolidon și  desemnarea in calitate de administrator judiciar provizoriu a Edge Business Restructuring Advisors SPRL București. Banca invocă o datorie a Jolidon de circa 25 de milioane de euro, exigibilă de aproape patru ani! ”Deținem impotriva debitoarei, la data de 19 februarie 2015, o creanță garantată, certă, lichidă de 117.404.526 RON exigibilă de 1.206 zile”. Este vorba de nouă contracte de credit încheiate între anii 2005-2010, cu valori de la 52.000 la 8 milioane euro.

”Am inteles sa notificăm in repetate randuri debitoarea cu privire la neindeplinirea obligatiilor contractuale asumate, ultima notificare in acest sens fiind transmisa prin adresa 3.09.2014 catre debitoarea care nu a inteles sa se conformeze. Solicitam inscrierea creantei noatre in tabelul preliminar al obligatiilor ce urmeaza sa fie intocmit de catre administratorul judiciar provizoriu in categoria creantelor garantate.”, se arată în cererea băncii.

De asemeena, BCR a solicitat ca deschiderea procedurii să se faca ”cu ridicarea dreptului de administrare al debitoarei in conformitate cu prevederile art. 85 alin. 5 din legea 85/2014, motivat de pierderile masive si continue inregistrate de aceasta sub conducerea actualului administrator statutar, dl. Gabriel Cîrlig, pierderi de natură a compromite orice perspective rezonabile de redresare a debitoarei printr-un plan de reorganizare.”

image description
image description

Pentru a-și susține solicitarea, reprezentanții băncii au citat din concluziiile rapoartelor de audit intocmite de Ernst & Young Assurance Services in 2011 și JP Auditors & Advisors (integistrat la camera auditorilor financiari din romania cu nr 944 / 4.12.2009) pentru 2012 si 2013. Conform acestor,a la nivelul anului 2011 auditorul a reținut că ”există indicii ca societatea ar avea active nete în valoare de mai puțin de 50% din capitalul social, situație in care societatea era pasibilă de dizolvare din oficiu conform prevederilor legii 31/ 1990 a societăților.” In 2012 pierdere netă a fost de 11.910.000 RON, iar în  2013 de 3.614.000 RON.

Într-un raport se arată că Jolidon nu-și recuperează banii ce-i are de încasat de la subsidiarele din Italia și Franța. Raportul din mai 2014 emis de JP pentru exercitiul financiar 2013 relevă ”constanța și fățișa neglijență a conducerii debitoarei, ce a dus la înregistrarea unor creanțe de 43,5 milioane lei față de Jolidon Italia SRL și de 44,9 milioane lei față de Jolidon Franța SARL. Neîncasarea acestor creanțe datând din 2010, față de companii afiliate, parte a grupului, aparente beneficiare ale unui comportament privilegiat și anti-comercial, in dauna celorlalti creditori, au dus, printre altele, la adâncirea stării de insolvabilitate a debitoarei.”, se arată în raport.

Potrivit BCR, ridicarea dreptului de adminustrare este o condiție pentru ”salvardarea unui contribuabil semnificativ al nivel local și national”, pentru păstrarea locurilor de muncă și incluziunii sociale.

CLUJUST a solicitat în scris, prin e-mail, un punct de vedere de la Jolidon, însă fără niciun rezultat.

 

Comments

comentarii

Un incident grav a avut loc în zona Pieței Cipariu, joi, 3 octombrie, atunci când un șofer de autobuz a fost stropit cu un spray lacrimogen de către un bărbat.... Citește mai mult
Printre muzică și proiecte culturale, Flavius Buzilă (HARA) ne-a vorbit despre momente importante din viața sa, despre câtă pasiune pune în tot ceea ce face și despre cât de mult își dorește ca oamenii să simtă și să înțeleagă ceea ce are el de transmis.... Citește mai mult

Lasă un răspuns