Mihai Chezan, trimis în judecată pentru o înșelăciune de peste 6 milioane de euro în cazul Tower, speră să scape de procesul penal. Păgubiții au primit invitații la mediere din partea reprezentanților unei noi firme din București, care ar vrea să continue proiectul imobiliar. Condiția pusă este ca oamenii să-și retragă plângerile penale. Firma este deținută de un offshore și de un apropiat al lui Chezan.
Cei o sută de păgubiți din procesul Tower au fost chemați la mediere de reprezentanții firmei Helco Invest din București. O parte nici nu vor să audă de mediere din cauza promisiunilor neonorate din trecut, în timp ce avocații unora se vor duce la discuții. ”Discuția va fi pe condițiile în care s-ar putea încheia un act de mediere”, a spus avocata Bianca Marian. Procesul penal s-a amânat pentru luna iunie. Chezan nu s-a prezentat la proces și nu se știe unde se află acesta.
Helco Invest & Management SRL are sediul în București și a fost înființată la sfârșitul lui 2014. Asociații sunt Asetia SRL cu 1% și ARGANIUM INVESTMENTS LIMITED din Cipru cu 99%. Administratorul este Nicolae Bocșa. Obiect de activitate: ”dezvolare (promovare) imobiliară”. Asetia SRL are sediul în Cluj-Napoca și este deținută în proporții egale de Nicolae Bocșa și o femeie pe nume Diana Claudia Radu. Obiectul de activitate este ”consultanță pentru afaceri și management”.
Surse judiciare spun că creanța Banc Post față de Tower, cumpărată anul trecut de un alt offshore cu suma de 1 milione de dolari, a ajuns în final tot la această firmă Helco Invest. Administratorul Nicolae Bocșa a reprezentat în 2010 un offshore ce a deținut firma Sterling Business Center, adică fosta Tower Business Center. În 2010, Tower Capital Acquisitions LLC, o societate din S.U.A., având sediul în Chicago, a cesionat 82% din din capitalul social al societății Sterling Business Center din Cluj către Belgravia Properties Aktiengesellschaft, o societate din Republica Seychelles, reprezentată de Nicolae Bocșa.
Nicolae Bocsa, în vârstă 42 de ani, economist de meserie, este administratorul companiei CDI Invest, care a început în 2008 un bloc gigant pe strada Răsăritului din cartierul clujean Mărăști. Compania a intrat în insolvență în 2010, iar zeci de oameni care au plătit apartamente s-au înscris la masa credală cu zeci de mii de euro. Cu toate aceștiea, Bocșa sustinea că situatia sa nu se aseamana deloc cu cea a proiectului Tower Park.
Bocșa a explicat relația lui cu Tower în 2011. ”Eu am avut pur si simplu un mandat pentru a reprezenta Belgravia la acea tranzactie. Nu va pot spune cine detine compania, eu am avut doar o imputernicire”, a explicat Bocsa pentru citynews.ro. Bocsa a recunoscut ca il cunoaste pe Chezan de mai mult timp si are o relatie contractuala cu el: „prestez servicii de contabilitate”.
Bocsa mai spunea că se face tot ce se poate pentru a gasi investitori noi. „Este si vina clientilor care nu si-au platit ratele la timp, dar este si vina lui Mihai Chezan, care a pornit cu o strategie gresita. Chiar daca cele doua firme care detin Sterling International Development sunt doua offshore-uri, asta nu inseamna ca cei care le detin nu sunt investitori”, a mai spus acesta.