Proiectul neterminat de pe Calea Floresti FOTO cotidianul.ro

Mega-teapa imobiliara Tower, trimisa la judecata

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe patronul Tower, Mihai Chezan, pentru inselaciune. Acesta este acuzat ca a prejudiciat sute de oameni cu peste 5 milioane de euro si aproape 5 milioane de lei. In dosar vor mai fi judecata o angajata a acstuia si doua firme.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi: 


CHEZAN MIHAI DUMITRU, reprezentantul legal al SC TOWER SRL şi SC TOWER DEVELOPMENT SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată,

BĂRBOS MIHAELA MARIA, director operaţii – tranzacţii la SC TOWER SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată, 

SC CLARK INTERNATIONAL SRL (denumirea anterioară SC TOWER SRL) pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată, 

SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL, (denumirea anterioară SC TOWER DEVELOPMENT SRL) pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

“În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL.

Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat.

În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor. 

În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor. 

Proiectul fantastic al celor de la Tower
Proiectul fantastic al celor de la Tower


EXTRAS DIN RECHIZITORIU

Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, sens în care au încheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele pe Calea Floresti), totodată, au solicitat şi au obţinut mai multe autorizaţii de construire.
După parcurgerea acestor etape preliminare, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor), determinând numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate.
În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat. Pentru a fi mai convingători, inculpaţii au cheltuit sume importante de bani pentru prezentarea unei imagini publice cât mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achiziţionarea unui parc de autovehicule de lux), totodată, au demarat executarea lucrărilor de construcţie efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente, de seriozitatea şi capacitatea financiară suficientă a inculpaţilor.
În realitate, inculpaţii nu deţineau capacitatea şi resursele financiare de a duce la bun sfârşit proiectul, fapt pe care îl cunoşteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcţie au fost tergiversate şi, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naştere, treptat, unei situaţii tensionate.
Cu toate acestea, inculpaţii şi-au multiplicat eforturile şi activităţile de inducere în eroare a promitenţilor cumpărători, devenind din ce în ce mai agresivi şi mai insistenţi, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor. Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situaţiei şi a obţine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpaţii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, în patrimoniul SC Tower Development SRL, reuşind în această modalitate să convingă numeroase părţi civile să accepte semnarea unor acte adiţionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare şi plata unor sume suplimentare de bani.
În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor. 
În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor. 

Părţile vătămate susţin că ar fi fost induse în eroare, în ceea ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate în acest mod să plătească diverse sume de bani, în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar părţile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.
Pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, inculpaţii şi suspecţii le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevărate, cu scopul de a le induce în eroare.
Printre aceste susțineri necorespunzătoare adevărului, pot fi indicate, exemplificativ, următoarele: autorii au pretins fie că terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie că SC TOWER SRL ar fi fost finanțată de un investitor american, sens în care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevărat), fie că SC TOWER SRL construiește imobilele din resurse financiare proprii, fără a utiliza sau utilizând doar parțial, în acest scop, sumele plătite de promitenții cumpărători, fie că sumele plătite de promitenții cumpărători sunt solicitate cu titlul unei așa numite,,garanții”, fără să fie necesare pentru continuarea proiectului.


Procurorii mai arata ca in vederea menţinerii în eroare a victimelor, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru şi Bărbos Mihaela Maria au pretins că au reuşit să identifice alţi investitori germani sau italieni, care ar fi dispuşi să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
Toate aceste susţineri ale inculpaţilor au avut scopul de a ascunde situaţia reală de fapt şi anume aceea a imposibilităţii obiective a SC Tower SRL şi a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Mai mult, chiar după apariţia unor dificultăţi financiare vădite, care au condus la tergiversarea şi apoi la stoparea lucrărilor demarate, inculpaţii au continuat să ducă o adevărată campanie agresivă asupra părţilor civile, susţinând că apartamentele vor fi finalizate, că există resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevărat) şi solicitând în mod repetat victimelor să achite în continuare alte sume de bani.

În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj. 

Comments

comentarii

Mai mulţi deţinuţi dintr-un centru de arest preventiv din Rostov, în sudul Rusiei, au luat ostatici doi angajaţi, potrivit Serviciului Penitenciar Federal. În urma unei intervenții speciale, gardienii eu fost eliberați, iar deținuții „lichidați”.... Citește mai mult
Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la cursa de 5 km a Crosului Supereroilor din cadrul Sports Festival. Edilul i-a îndemnat pe clujeni să facă mișcare în fiecare zi.... Citește mai mult