fbpx

Și Senatul a adoptat legile justiției. USR anunță că le va ataca la CCR

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, legile justiției – proiectul de lege privind organizarea judiciară, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi cel privind Consiliul Superior al Magistraturii.

”Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a arătat premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Senatorii USR au votat împotriva legilor justiției în forma propusă de coaliția majoritară și au anunțat că le vot ataca la Curtea Constituțională.

„USR va ataca la CCR legile justiției promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și susținute de coaliția de guvernare. Azi, în Plen, toți senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi. USR a cerut, inițial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiției, reîntoarcerea lor la comisie și prelungirea termenului de dezbatere până când autoritățile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneția pe propunerile de modificare”, potrivit unui comunicat USR..

Avocatul Toni Neacșu, care a inițiat ”Petiția poporului către Senat pentru apărarea Constituției României”, și-a arătat dezamăgirea pe Facebook:

”E foarte greu sa scriu după ce am asistat la simulacrul de astăzi. Nu regret ca v-am cerut sprijinul semnând o Petiție care într-o normalitate ar fi trebuit sa conteze și sa determine macar o minima urma de constiinta în politicienii din Senat.

Regret doar ca nu s-a putut si ca și-au bătut joc încă o dată de romani. Eu am constiinta ca am făcut ce ținea de mine, cred ca la fel trebuie sa gândiți și voi toți care v-ati pus speranțele la comun cu ale mele și ale altora. Am simțit o responsabilitate imensa și de aia nu mai dau bătut, voi încerca imposibilul cu o sesizare la CCR.”, a reacționat Neacșu.

Revenim cu formele adoptate când se publică pe site-ul Senatului.

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!