Sesizare dezlegare de drept: poate organul de urmărire penală care a constatat infracținea flagrantă să efectueze în continuare acte de urmărire penală?

Există cauză de incompatibilitate în contextul în care organul de cercetare penală efectuează acte de procedură în cauză, respectiv dispune începerea urmăririi penale, în condițiile în care anterior a avut calitatea de organ de constatare în aceeași cauză?

ICCJ a fost sesizată de către Tribunalul Satu Mare să dezlege următoarea chestiune de drept:

Interpretarea dispoziţiilor art.65 alin.(1) raportat la art.64 alin.(1) lit.c şi art.114 alin.(4) Cod procedură penală, în sensul de a se stabili:

– dacă organul de urmărire penală care a întocmit procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante poate efectua în continuare acte de urmărire penală;

care este sancţiunea procesuală aplicabilă în cazul în care ulterior, este audiat în calitate de martor în aceeaşi cauză, respectiv nulitatea absolută a actelor de urmărire penală efectuate, ca urmare a încălcării normelor de competenţă, în acord cu dispoziţiile art.281 alin.(1) lit.b Cod procedură penală şi Decizia CCR nr.302/2017 sau nulitatea relativă conform art.282 Cod procedură penală, prin constatarea existenţei unui caz de incompatibilitate ce decurge din calitatea de martor la săvârşirea infracţiunii de organul de constatare.

În încheierea de sesizare a ICCJ, instanța investită cu soluționarea unei contestații împotriva încheierii date în urma soluționării cererilor și excepțiilor pe camera preliminară, se reține că avocatul ales al inculpatului a solicitat să se contate nulitatea procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante și a procesului verbal de sesizare din oficiu, altor acte procesuale și excluderea acestora ca urmare a constatării nulității.

Printre motivele invocate în cererea de sesizare a ICCJ, inculpatul, prin avocat susține că este absurd ca în cadrul cercetării judecătorești, organul de constatatre să fie audiat ca martor, când părerea unanimă este că organul de urmărire penală nu poate fi audiat ca martor dar nu categoric poate fi audiat organul constatator.

Opinia instanței este în sensul că organul de cercetare penală care a întocmit un proces verbal de constatare  a unei infracțiuni flagrante nu devine incompatibil în sensul art. 65 raportat la art. 64 alin.1 lit.c C.pr.pen. și că poate efectua în continuare acte de urmărire penală.

În situația în care organele de urmărire penală dobândesc calitatea de martor în cauza în care au efectuat și acte de constatatere a infracțiunii flagrante, acestea devin incompatibile în conformitate cu prevederile art. 65 raportat la art. 64 alin.1 lit.c C.pr.pen.

încheiere anonimizată – dos.2611 1 2021

Comments

comentarii

Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult
După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult

Lasă un răspuns