fbpx

Serviciul teritorial DNA Cluj, nominalizat și lăudat în raportul tehnic din MCV. Experții CE au fost la Cluj

Serviciul teritorial Cluj al Direcțiai Naționale Anticorupție (DNA) este nominalizat și lăudat de Comisia Europeană (CE) în raportul tehnic ce stă la baza raportului principal în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare: ”O echipă mică a fost în măsură să stabilească un parcurs substanțial”.

Fosta șefă DNA Cluj, Elena Botezan
Fosta șefă DNA Cluj, Elena Botezan

Experții Comisiei europene (CE) au evidențiat activitatea DNA Cluj ca urmare a unei vizite făcute chiar la sediul serviciului teritorial de pe bulevardul Dorobanților din Cluj-Napoca, în aceeași clădire cu Tribunalul Militar. Raportul arată că o echipă mică a instrumentat dosare cu greutate. DNA Cluj apare în raportul tehnic la capitorul ”reforme structurale și instituții cheie”, subcapitolul ”resurse”

Comisia a vizitat Serviciul teritorial Cluj al DNA, unde o echipă mică (cinci procurori susținuți de ofițerii de poliție judiciară, de structura centrală a DNA, când a fost nevoie, de exemplu în cazuri ce au implicat cooperare internatională, și de către SRI) a fost totuși în măsură să stabilească un parcurs substanțial. DNA Cluj a instrumentat cazuri în care au fost implicați președintele Consiliului Județean, un primar, politicieni, persoane cu funcții cheie în învățământ (inspector județean școlar adjunct, un director…) și oameni de afaceri proeminenți.”, se arată în raportul tehnic, disponibil doar în limba engleză.

Procuror Anca Mărincean
Procuror Anca Mărincean

Fostul procuror șef al DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a condus serviciul în perioada 2009-2014 și care i-a trimis în judecată pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, și fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, s-a transferat în luna noiembrie pe un post de judecător la Secția Penală a Curții de Apel Cluj. Funcția de procuror șef DNA Cluj a fost preluată prin delegație pe 6 luni de procuroarea Anca Măricean, cu o experiență vastă în domeniul anticorupție.

La DNA Cluj mai lucrează procurorii Anemaria-Ruxandra Cireap, Daniel-Isaia Ciumărnean și Ionuț Vasile.

Serviciul teritorial DNA apare și la capitolul ”Managementul fondurilor europene” din raportul tehnic.

”Dintre plângerile legate de achizițiile publice în România, aproape 40% sunt cu privire la achizițiile în cadrul contractelor finanțate din fonduri europene, după cum a arătat ultimul raport al CNSC. Numărul proiectelor pe fonduri europene implicate reflectă ponderea lor mare în investițiile publice și, prin urmare, în procedurile de licitație. La nivel local și regional, potrivit DNA Cluj-Napoca, fraudele legate de proiectele mari ce beneficiază de fonduri europene rareori privesc proiectul în totalitate, ci părți din el. De exemplu, aproximativ 20 din 30 de cazuri grave sunt descoperite, în fiecare an, numai în această regiune.

Și Parchetul clujean apare la capitolul ”Servicii de urmărire penală în țară”.

”Potrivit Procurorului General, intrarea în vigoare în februarie 2014 a Codurilor penale și de procedură penală a limitat activitatea în prima jumătate a anului, dar aceasta a fost impulsionată din vară. De exemplu, din iulie până în septembrie, au fost 78 de cazuri de corupție mică în care 183 de acuzați au fost trimiși în judecată. În aceeași perioadă, au fost șapte dosare de conflict de interese, 500 cu evaziune fiscală, 126 de spălare de bani și 200 de cazuri de contrabandă și mai bine de zece oameni ai legii au fost puși sub acuzare. Numărul cazurilor de mică corupție finalizate în instanțe a scăzut în 2014.

Potrivit datelor Ministerului Public, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 octombrie 2014, au fost 120 de decizii cu privire la 186 de persoane în materi de corupție au rămas definitive. În aceeași perioadă a anului 2013, au fost 158 de decizii definitive cu privire la 218 persoane.

Fost adjunct sef IPJ Cluj, Alexandru Mureșan
Fost adjunct sef IPJ Cluj, Alexandru Mureșan

O vizită la procuratura din Cluj-napoca în septembrie ne-a exemplificat ce varietate de cazuri sunt instrumentate, dosare de corupție cu privire la mite sub 10.000 de euro și fraude la achiziții publice până la 200.000 de euro. Alte cazuri au fost trimise la DNA, precum și cele referitoare la funcționari de rang înalt. Multe cazuri de corupție în legătură cu domeniile sănătate și educație, dar două cazuri majore i-au avut în prim plan pe șeful poliției Cluj și pe adjunctul acestuia. ”, se arată în raport.

Vezi RAPORTUL TEHNIC al Comisiei Europene, în limba engleză, AICI.

Raportul MCV atrage atenția că majoritatea condamnărilor în cazurile de corupție sunt cu suspendare.

Astăzi, fostul inspector școlar județean adjunct, Tunde Peter, a fost condamnată de Tribinalul Cluj la o pedeapsă cu executare. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!