Șefii din Consiliului Județean (CJ) Cluj, membri în echipa proiectului fără sfârșit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, acuză firmele cu care au lucrat, iar consilierul județean Mihai Seplecan a făcut denunț la DNA Cluj cu privire la posibile infracțiuni săvârșite de funcționarii CJ Cluj.
DNA Cluj a înregistrat în 7 ianuarie plângerea formulată de funcționarii șefi din CJ Cluj, în frunte cu managerul de proiect al Centrului de Deșeuri, Mariana Rațiu. Plângerea mai este semantă de vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu – responsabil cu monitorizarea implementării și derulării proiectului – și de vicepreședintele cu atribuții de președinte, Vakar Istvan. Acesta din urmă, contactat fiind de CLUJUST, a spus că și-a luat liber două zile și că nu știe de plângere. Aceasta are număr de înregistrare la CJ Cluj în data de 22 decembrie 2014.
Potrivit răspunsului trimis de biroul de presă al instituției, Consiliul Județean Cluj a formulat către Direcția Națională Anticorupție și Departamentul pentru Lupta Antifraudă plângerea nr. 23836/22.12.2014 împotriva:
– membrilor asocierii ATZWANGER S.P.A. Italia – lider de Asociaţie, LADURNER IMPIANTI S.R.L., CONFORT S.A. Timișoara și VEL SERVICE S.A. Bucureşti
– membrilor asocierii subcontractant CONSTRUCȚII NAPOCA S.A. – Lider de asociere, NAPOCAMIN S.A. – Asociat și PANPETROL COM S.R.L
– societății (Inginerului) TAHAL CONSULTING ENGINEERS LTD Israel – sucursala București.
Plângerea CJ mai este formulată și împotriva ”tuturor persoanelor care se fac vinovate de săvârşirea unor fapte care întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni în legătură cu aspectele sesizate, prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în alte acte normative.” Plângerea are 36 de pagini.
În plângere, funcționarii CJ Cluj relatează cu patos despre o întâlnire de la București, din 8 decembrie 2014, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Ministerului Mediului, managerul proiect de la Tahal, reprezentanții Atwanger și ai Construcții Napoca SA.
”Cristoph Atzwanger, directorul Atzwanger SPA a reproșat CJ că a refuzat procedura de mediere la Comisiai de Adjudecare a Disputelor. A continuat apoi cu susținerea faptului că proiectul în baza căruia și-au realizat oferta tehnică a fost prost întocmit, că ei au semnalat acest lucru în mai multe rânduri conducerii Consiliului Județean Cluj, dar că inginerul n-a oprit lucrările, ci le-a permis continuarea. Cu toatea acestea, își exprimă poziția de a continua lucrările fără costuri suplimentare, însă pe o soluție tehnică modificată, dar cu prelungirea perioadei contractului de lucrări. CJ Cluj a precizat faptul că nu poate fi vorba de nicio continuare a contractului de lucrări, deoarece acesta este reziliat de mai bine de o lună și jumătate și că și-au epuizat toate șansele de prelungire a acestuia prin desconsiderarea termenelor de remediere care le-au fost oferite, în temeiul contractului de lucrări.
Antreprenorul, vizibil iritat de faptul că argumentele sunt combătute de reprezentanții Consiliului Județean Cluj și că o continuare a contractului nu este posibilă în actualele condiții, a afirmat, în prezența tuturor că va face tot posibilul să blocheze continuarea proiectului, prin blocarea viitoarei licitații pentru realizarea Centrului de Management, arătând că există riscul ca beneficiarul să piardă finanțarea și periocolul neasigurării depozitării deșeurilor pe viitor.
Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au intervenit în urma acestor afirmații amenințătoare, argumentând că există o expertiză care certifică neconformitatea lucrărilor executate de Antreprenor și că dacă acesta consideră că este subiectul unei nedreptăți, să se adreseze instanței, nu să amenințe cu blocarea proiectului. Întâlnirea s-a finalizat cu menținerea poziției angajaților Consiliului Județean Cluj care nu au cedat presiunilor și amenințărilor, deși atitudinea antreprenorului, dar și prezența avocatului acestuia au avut clar rolul intimidării echipei de implementare.”, se arată în plângerea depusă al DNA.
Potrivit unor surse judiciare, în data de 2 februarie, consilierul județean Mihai Seplecan a depus la DNA Cluj un denunț de 20 de pagini cu privire la săvârșirea de către funcționarii Consiliului Județean Cluj a unor infracțiuni de abuz în serviciu și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene în ce privește Centrul de Management al Deșeurilor. Seplecan acuză în denunțul său managementul defectuos al proiectului, despre care spune că a ascuns, timp de trei ani, situația dezastruoasă. De asemenea, în denunț se arată că s-au făcut plăți de 1,2 milioane lei pentru ”asistență tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului”, cu toate că proiectul este nerealizat.
Contactat de CLUJUST.ro, consilierul Mihai Seplecan a confirmat depunerea denunțului. ”Da, am depus un denunț cu privire la centrul de deșeuri, despre care am atras atenția de mai multe ori. Nu pot să dau mai multe detalii despre denunț deoarece face parte dintr-o anchetă penală și aștept ca procurorii să-și facă treaba”, a spus Seplecan.
Centrul de Management Integral al Deșeurilor, în valoare de 25 de milioane de euro, majoritatea fonduri europene, a fost început în 2011, iar până în 2014 s-a lucrat prost, după cum arată o expertiză tehnică. La sfârșitul lunii octombrie 2014, CJ a cerut rezilierea contractului cu antreprenorul.
Hotii striga hotii!!
Da, toti cei care semneaza pe ultima pagina a plangerii fac parte di echipa de management al CMID pozitie in care au dormit 4 ani in schimb au incasa 235.000 euro!!
Din 2012 au avut la dispozitie expertiza 42 elaborata de dl roman care le atragea atentia asupra problemelor locatiei si a proiectulii dezastruos si impunea luarea de masuri obligatorii prin grija cj!
Ce au facut ei? Nani in continuare ca de salariul curgea!
Au facut constructorii in acelasi an expertiza 51 care arata ca terenul nu e bun si calculele de rezistenta din proiect sunt”potrivite”!
Ce au stabilit ei? Sa picoteasca in continuare pana cand intr o zi la sfarsitul anului 2013 constructorul le a trimis o adresa menita sa le strice odihna! Constructorul avea tupeul sa le spuna toate astea direct si chiar sa i acuze!
Rezultatul:in loc sa se mobilizeze sa gaseasca solutii de remediere a proiectului dns ratiu mobilizeaza echipa sa creeze tot felul de scenarii pentru a indeparta atentia presei spre toata lumea mai putin spre ei, principalul vinovat!
Ce nu intelege ratiu mariama si oleleu este ca specialistii studiaza acte si nu articole de presa!
Mariana, oleleu , asteptam deznodământul! !!