Acasă » SPECIAL » Scenă dramatică la Judecătorie. Și-a alăptat bebelușul în instanță înainte să fie dusă în arest VIDEO

Scenă dramatică la Judecătorie. Și-a alăptat bebelușul în instanță înainte să fie dusă în arest VIDEO

O tânără de 24 de ani a fost arestată preventiv, astăzi, pentru furturi din genți și buzunare. Înainte să fie dusă în arest, și-a alăptat bebelușul de trei luni pe holul Judecătoriei Cluj-Napoca, după care l-a lăsat în brațele bunicii, care a făcut tărăboi la adresa judecătorului. Dincolo de dramatism, avocatul inculpatei ridică o problemă juridică: Din moment ce legea prevede că executarea pedeapsei de către o mamă cu copil mai mic de un an se amână, arestarea preventivă este posibilă?

Tânăra arestată preventiv pentru 30 de zile este acuzată că în perioda 9 februarie – 27 martie a furat 150 de lei și două telefoane din buzunare și genți de la persoane diferite, în zona centrală a Clujului. Aceasta a recunoscut faptele și a spus că va returna bunurile. Inculpata, în vârstă de 24 de ani, și-a ținut în brațe, la Judecătorie, fetița de trei luni și a fost însoțită de mama ei și de o altă fiică de 9 ani. În momentul în care polițiștii au luat-o să o ducă la arest, fiica a izbucnit în plâns, iar bunica cu bebelușul în brațe a vociferat la adresa judecătorului, fiind scoasă de jandarmi afară din instituție. Precizăm că judecătorul este un tânăr numit in functie anul acesta.

Potrivit judecătorului de drepturi și libertăți, inculpata se află în situația prevăzută la articolul 223 alin.1 litera d din Codul de procedură penală.

Art. 223: Condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive
(1) Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii:  d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.

Avocatul acuzatei va contesta încheierea de arestare preventivă și va cere să i se permită inculpatei să-și alăpteze copilul. ”Acesta e caz de CEDO. Nu poți să arestezi preventiv o mamă cu copil de trei luni. Avem în Codul de precedură penale, între cazurile de amânare a executării pedepsei, cel în care condamnata are copil mai mic de un an. Prin analogie, ar trebuie să se aplice și la arestarea preventivă, dar despre asta nu scrie nimic în cod. Este o scăpare a legiuitorului. Am invocat asta în fața judecătorului.”,ne-a spus avocatul.

Art. 589 din CPP: Cazurile de amânare
(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amână până la încetarea cauzei care a determinat amânarea.

Comments

comentarii

Un comentariu

  1. Problema nu este legalitatea masurii. Povestea lacrimogena este folosita de avocat pentru a-si servi clienta. A gresit trebuie sa plateasca! Problema esentiala este ca in Romania se aplica masuri duble pentru faptele penale. Oamenii bogati sunt adesea scapati de pedepse pe diferite cai, chiar si medicale. Cei saraci executa pedepse cateodata disproportionate cu fatele lor.

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina