Ca urmare a protestului avocaţilor, judecătorii le propun un proiect de comunicare interprofesională cu seminarii coordonate de specialişti de la facultăţile de comunicare şi filosofie de la UBB.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) – Filiala Cluj, in colaborare cu Uniunea Judecatorilor din Romania si Curtea de Apel Cluj, a propus Baroului Cluj proiectul printr-o scrisoare a vicepreşedintelui AMR Cluj, judecător Andrea Chiş, către decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.
Asociatiile de judecători propun un proiect de comunicare interprofesionala intre judecatori si avocati, constand intr-o serie de seminarii coordonate de specialisti in comunicare si etica comunicarii, respectiv conf. univ. dr. Kadar Magor – Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj si dl. conf. univ. dr. Ion Copoeru, Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul UBB Cluj. Costurile acestor seminarii vor fi acoperite de cele doua asociatii profesionale ale judecatorilor.
“Seminariile isi propun ca scop general identificarea problemelor de comunicare intre cele doua profesii juridice si gasirea solutiilor adecvate, iar ca scopuri specifice stabilirea unor bune practici, evaluarea finala pe baza unui chestionar, prevenirea conflictelor prin propuneri concrete in urma identificarii surselor.
Seminariile ar urma sa se desfasoare, cu ingaduinta dumneavoastra, pe o perioada de mai multe luni, lunar, la sediul Curtii de Apel Cluj (camera de consiliu, respectiv biblioteca), in zilele de miercuri, respectiv joi, de la ora 13, timp de doua ore. Aceasta in scopul de a facilita accesul cat mai multor colegi din cadrul ambelor profesii, care isi desfasoara o buna parte a activitatii lor in cladirea instantei.
In vederea pregatirii primului seminar, care va avea loc in prima saptamana a lunii octombrie, in masura in care sunteti de acord cu proiectul propus, va rugam sa intocmiti o lista a celor care doresc sa participe, cu indicarea adreselor de email, pentru a fi adaugati unui yahoo grup specializat, pe care vom posta intrebari adresate de specialistii nostri viitorilor participanti, pentru a fi identificate nevoile acestora raportat la tema comunicarii interprofesionale. Raspunsurile la intrebari pot fi postate pe grup sau trimise direct specialistilor, cu asigurarea confidentialitatii participatului, in masura in care o astfel de dorinta ar fi exprimata de vreunul dintre colegi.
Ramanem deschisi la orice propunere de imbogatire a proiectului sau alte propuneri ce urmaresc realizarea aceluiasi scop”, se arată în scrisoarea judecătoarei Andrea Annamaria Chis.
Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a declarat pentru CLUJUST că au început de astăzi să se înscrie avocaţi pentru seminarii. “Este un demers foarte bun, mai ales în contextul incidentului din urmă cu două săpămâni, dar nu sufiecient. Este un început pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre avocaţi şi judecători. Noi am încetat protestul cu banderole, dar aşteptăm răspunsul CSM cu privire la incident pentru a decide ce facem în continuare”, a spus avocatul Mircea Pop.
Citiţi mai multe despre incidentul dintre o judecătoare şi o avocată AICI şi AICI.