fbpx

Raport Inspecția Judiciară: Cele mai multe dosare mai vechi de 10 ani, în raza Curții de Apel Cluj

Raportul Inspecției Judiciare privind dosarele mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor din România arată că pe raza Curții de Apel Cluj sunt cele mai multe astfel de dosare, totalizând circa 30% din totalul cauzelor vechi din țară.

În şedinţa din data de 21 ianuarie 2016, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrul I al anului 2015.

”Analiza datelor statistice relevă tendinţa de creştere, la nivel naţional, a stocului de dosare care înregistrează o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 10 ani, tendinţa de creştere fiind înregistrată prin comparaţie cu ultima raportare (sfârşitul anului 2014, când se înregistrau 221 dosare mai vechi de 10 ani), prin raportare la perioada similară a anului trecut (semestrul I 2014) constatându-se menţinerea aceluiaşi număr de cauze mai vechi de 10 ani – 225 cauze.”, se arată în raport.

De menţionat că din cele 225 dosare mai vechi de 10 ani la nivelul întregii ţări, 212 dosare sunt cauze civile şi 13 dosare sunt cauze penale mai vechi de 10 ani.

Potrivit CSM, ”Printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluţionării cauzelor se află modificarea în timp a componenţei completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competenţă, strămutarea unor dosare, suspendarea judecăţii pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluţionării iniţiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanţelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunţării, precum şi motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti..

Secţia pentru judecători apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor. Prin urmare, aceste cauze trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.”

Raportul arată că pe raza Curții de Apel Cluj (Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș) sunt 61 de dosare mai vechi de zece ani, din care unul penal, restul civile.

27 –  cu o vechime de 10-11 ani

24 – cu o vechime de 11-13 ani

6 – cu o vechime de 13-15 ani

2 – cu o vechime de  15-20 ani

2 – cu o vechime peste 20 ani

Raportul notează că anterior Curtea de Apel București a fost pe primul loc, dar a fost devansată de Cluj: ”Este de evidenţiat Curtea de Apel București, la nivelul căreia se înregistrau la finalul anului 2014 cele mai multe cauze care aveau o durată a procedurii judiciare mai mare de 10 ani (92 de dosare), constatându-se o reducere semnificativă a numărului acestora (55 de dosare). Rezultatul este relevant şi din perspectiva faptului că, deşi această curte de apel împreună cu instanţele arondate înregistrează cel mai mare volum de ativitate, ea nu se situează şi pe primul loc în ceea ce priveşte numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rol, fiind devansată de Curtea de Apel Cluj care înregistra 61 de dosare mai vechi de 10 ani, în condiţiile unui volum de activitate mult mai mic.”

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, judecător Dana Gîrbovan, a precizat pentru Clujust.ro că cele mai multe dosare vechi sunt în județul Bistrița-Năsăud. ”Aici sunt  zone necooperativizate, unde litigiile cu proprietăți sunt mult mai complexe.”, a precizat Gîrbovan. Potrivit acesteia, după Bistrița-Năsăud urmează Tribunalul Cluj și judecătoriile arondate cu 12 dosare și Tribunalul Maramureș cu 9 dosare, din care unul la tribunal și restul la judecătorii.

Dintre dosarele mai vechi de 10 ani din Cluj, opt sunt de la Judecătoria Cluj-Napoca, iar la instanța Curții de Apel sunt două. Conducerea Curții de Apel Cluj a luat deja măsuri, astfel că judecătorii din toate dosarele mai vechi de zece ani trebuie să completeze o fișă după fiecare termen de judecată, pe care o transmit, prin președintele instanței respective, la președintele Curții de Apel. Purtătorul de cuvânt a subliniat că, potrivit aceluiași raport, încărcătura pe judecător la Cluj este de 908, iar la București de 786.

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns