fbpx

Radiografia principalilor jucători de pe piața IT din Cluj. Ei au pe mână milioanele din programare

Clujust.ro vă arată cine este în spatele industriei IT, acest motor al Clujului care a făcut ca orașul să fie numit ”Silicon Valley de România” și ce afaceri mai au managerii companiilor cu cifre de afaceri de milioane de euro. Ei conduc sutele de angajați cu salarii amețitoare, ce trăiesc în lumea lor. Mai vedeți și ce litigii au sau au avut în instanțe marile firme de IT.

NTT Data România (fosta EBS)

ntt-data-romania

 

Acționari/asociați și afaceri

Acționarii NTT Data România sunt NTT DATA EMEA Ltd. cu sediul social in Londra, detine un numar de 30.978 actiuni, reprezentand 99,997% din capitalul social al societatii, si NTT DATA Deutschland GmbH, cu sediul in Munchen, detinand (1) actiune, reprezentand 0,003% din capitalul social al societatii.  CEO-ul EBS România este sătmăreanul Daniel Metz, o prezență constantă în presă și un șef prietenos cu angajații, pentru care organizează în fiecare an un bal înainte de Crăciun, care a devenit în ultima vreme o petrecere-gigant a comunității clujene.

daniel metzDaniel Metz (foto) mai deține, împreună cu fratele lui Eusebiu (ce are 5% din capital) societatea EBS Real Estate Investment SA (fosta EBS Management Services) care are ca obiect de activitate ”Activitati de consultanta pentru afaceri si management”. În septembrie 2015, a fost numit administrator al societății, Andrei Haas, fost director al Direcției Marilor Contribuabili din Ministerul Finanțelor, funcție ocupată ani buni. Metz mai este administrator la firma Docessensis, cu obiecte de activitate ”Servicii pregatitoare pentru pretiparire”, dar și la altă firmă de software, MSG Systems România, vândută de EBS Consulting SRL către MSG Systems AG din Germania în 2011.

Procese

În mai 2014, EBS prin executor judecătoresc a primit încuviințarea Judecătoriei Sectorului 4 București de a executa silit pentru o datorie Metal Gruă Industrie SRL. Tot atunci, a executat silit și Repede Pressure Control SRL din Capitală.

Endava

endava

Acționari/asociați și afaceri

Teodor Torgie
Teodor Torgie

Asociatul unic din Endava România SRL, ENDAVA LIMITED, societate infiintata in 2006 la Londra, este reprezentată în România de Valentin  Metzger, originar din Tiraspol, Republica Moldova, domiciliat in Cluj-Napoca. De altfel, Valentin Metzger ocupă și funcția de Delivery Director al Endava Romania.

Chaiman-ul Endava România, Teodor Torgie, este preocupat și de energie. Mai este administrator la firma Alpha Energy, care se ocupă cu producția de energie electrică, și asociat în RT Hydro Systems, cu același obiect de activitate.

Teodor Torgie a mai fost asociat sau acționar în firmele Alpha Center SRL, Alpha Joldes SNC, Roxer SA, Real Time Media SRL, Natura SRL, care au fost dizolvate

Procese

În ianuarie 2015, Endava a fost dată în judecată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca pentru a plăti peste 31.000 de lei în contul unui contract de asociere pentru un spațiu din oraș. Pe fond, acțiunea primăriei a fost admisă doar în parte. 

IQuest

iquest brody schema firme

Acționari/asociați și afaceri

brody iquestGrupul de firme IQuest Technologies, IQ Tech Labs, IQuest Solutions din Cluj este deținut de compania germană IQuest Holding GMBH cu sediul în Frankfurt. Compania a fost fondată în 1998 de clujeanul Cornelius Brody și îl are ca CEO pe Jürgen Samuel. Alături de Brody, în conducerea IQuest Technologies  SRL este și profesorul Mihaela Ordean de la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Cornelius Brody (foto) este un IT-ist cu apetit imobiliar. Acesta este asociat în patru firme din acest domeniu. În prezent, pe terenul fostei fabrici de textile Flacăra, Taco Developments SRL, patronată de Corneliu Brody și Vasile Octav Chicinaș, construiește o clădire de birouri de 6.000 de metri pătrați, investiția ridicându-se la zece milioane de euro.

Procese

IQuest Technologies nu a mai avut un litigiu din 2005, când a fost dată în judecată de firma AX Perpetuum Impex cu o somație de plată. În schimb, CEO-ul Cornelius Brody este în litigiu de câțiva ani cu doi bătrâni pentru un apartamentul din centrul Clujului. Detalii despre acest proces AICI.

Betfair România

betfair

Acționari/asociați și afaceri

În septembrie 2015, asociații Betfair România, societatea TSE HOLDINGS LIMITED, persoana juridica britanica, cu sediul social in Londra, reprezentata de dl Alexander Gersh, in calitate de director, si societatea THE SPORTING EXCHANGE LIMITED, persoana juridica britanica, cu sediul social in Londra reprezentata de Alexander Gersh, in calitate de director, au hotărât revocarea administratorului Suket Csaba Attila din functia de administrator si numirea ca administrator a Ioanei Popa, în vârstă de 35 de ani.

Procese

Nu are.

Net Brinel

net brinel

Acționari/asociați și afaceri

marcel borodiGrupul BRINEL a fost înființat în 1991 cu5 angajati, activitatea principala fiind service-ul de calculatoare. In 1992, a fost primul producator de calculatoare, marca proprie. ALPIS® a fost si este si in prezent in topul primelor 10 marci de PC-uri romanesti.

Consiliul de administrație al societății Net Brinel SA este format din Marcel Borodi (foto), Sorina Borodi și Sas Ildiko Enike. Fondatorul Macel Borodi este implicat în mai multe societăți cu diverse obiecte de activitate: Real Business Solutions SRL (Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate), Alpis Product (Activitati de realizare a soft-ului la comanda/software orientat client), Inovez IT (Cercetare- dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie), Brinel PC Prod (Fabricarea calculatoarelor si a echipamentelor periferice), Dataservice Brinel (Repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice), Capital Consulting (Activitati de consultanta pentru afaceri si management). Borodi a apărut în topul Forbes România cu o avere de 7 milioane de euro.

Procese

Net Brinel este pârâtă într-un proces de pretenții la Judecătoria Cluj-Napoca, fiind dată în judecată de Tetarom SA. Net Brinel a vrut să evacueze Transilvania Look SA într-un alt dosar de la Judecătoria Cluj-Napoca, dar părțile au ajuns la un acord: ”Ia act de învoiala partilor, exprimata prin contractul de tranzactie nr. 3893MBO72015/31.07.2015.” În februarie 2015, societatea de IT a câștigat o ordonanță de plată împotriva Primăriei Dej.

AROBS

 

arobs asociati

Acționari/asociați și afaceri

voicu opreanArobs Transilvania Software, înființară în 1998, i-a avut ca asociați pe Voicu Oprean (foto) și societatea finlandeză Hotelzon International OY. În mai 2014 s-a transformat în societate pe acțiuni din SRL. Tot atunci s-a operat o majorare de capital, în urma căreia Hotelzon a rămas cu 10% din acțiuni și Voicu Oprean cu 90%. În octombrie 2015, HN Finance Oy (fosta Hotelzon International) și-a vândut acțiunile din Arobs cu suma de 550.000 de euro către societate.

Cabrio Investment SRL s-a numit anterior lunii octombrie 2014 Hotelzon Technology  SRL și a avut ca asociat unic firma HN Finance Oy din Finlanda. Aceasta a vândut părțile sociale Deliei Oprean (soția lui Voicu Oprean) și Vioricăi Țînțaș, o doamnă în vârstă de 66 de ani din aceeași localitate ca și prima asociată, cel mai probabil fiind soacra patronului Arobs. Au urmat apoi majorări de capital social efectuate de Cabrio Investment în firmele Transilvania Software Recruitment (Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca) și Ikon Soft (Activitati de editare a altor produse software). De asemenea, în iulie 2015, Cabrio Investment a intrat ca asociat în A&G Cocktail Bars SRL, în care deține 50%, iar restul de părți sociale le deține un anume Ioan Mărginean.

New entry: În luna februarie a acestui an, a fost înființată firma VISION PLUS MOBILE SRL, cu obiect de activitate ”activitati de realizare a soft-ului la comanda”, în care Voicu Oprean și Cabrio Investment sunt asociați cu Robert Ledenyi-Szabo.  Acesta din urmă şi Ionuţ Munteanu au creat o aplicaţie complexă, dar simplu de utilizat – Cluj City App. Tot ce trebuie să ştii, atât ca locuitor al Clujului, cât şi ca turist, se găseşte în această aplicaţie, disponibilă gratuit, pe orice tabletă sau smartphone.

Voicu Oprean mai este asociat în firmele Online Distribution Services din București (Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet) Micro Mapper SRL ( Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea) și Energocertif Industrial SRL  (Activitati ale portalurilor web)

CEO-ul Arobs, Voicu Oprean, este cunoscut ca un susținător al sportului, el însuși fiind un ”Iron man” care participă la competiții de triatlon extrem,

Procese

Se pare că mulți clienți datorează bani societății Arobs. Numai anul acesta, compania de IT a înregistrat pe rolul instanțelor trei cereri de încuviințare a executării silite și 15 investiri de hotărâri arbitrale pronunțate de Tribunalul Arbitral de pe lânga Camera de Comert si Industrie Cluj tot pentru diverse creanțe. Astfel, Arobs are o cerere de încuviințare executare silită împotriva Com Taf Exim SRL pe rol la Judecătoria Sectorului 1 București, altă cerere similară la Judecătoria Brăila împotriva Tehno Ice Impex SRL și una la Judecătoria Târgu Mureș împotriva Pleuro Ind SRL. Printre clienții de la hotărâri arbitrale avem: Mega Soller SRL, Nae Generation Concept SRL, Aquagaz Instalații sau Total Trust International SRL.

Yonder

yonder

Acționari/asociați și afaceri

Despre Yonder SRL nu sunt prea multe de spus. Este o societatea în totalitate cu capital străin, fiind deținută de firmele Yonder Nederland BV și Total Specific Solutions (TSS) din Olanda. Administratorul firmei, olandezul Ramon Zanders, este general manager la TSS. Aceasta este asociat în firma Zeal IT Service, ce se ocupă cu realizarea de soft, alături de alt olandez, Rentinck Johannes Stephanus, ambii având 50%.

Procese

Compania a fost dată în judecată de o angajată care a obținut anularea deciziei de concediere, plata salariilor la zi și reintegrarea. Detalii AICI.  A mai avut în 2012 o plângere contravențională împotriva Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca și a fost creditor în dosarul de insolvență al firmei PM Consulting România SRL din Brașov

 Fortech

fortech asociati firme

Acționari/asociați și afaceri

calin-vaduvaFortech SRL a fost înființară la sfârșitul anului 2003 de către profesorul Dorel Banabic de la Facultatea de Construcții de Mașini din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și socția acestuia, Ana-Silvia Banabic. În primăvara lui 2004 a intrat în firmă, prin cumpărare de părți sociale, Călin Marin Văduva (foto), care acum este asociatul majoritar. Compania se împarte astfel: Banabic Dorel – 17,50 %, Banabic Ana-Silvia – 17,50 %, Văduva Călin-Marin – 65%. Acesta din urmă și Ana Silvia Banabic dețin împreună mai multe firme de profil, precum CTC&F Software Solutions SRL, White Services Software, PAD&F Advanced Software, dar și restaurantul-bistro din incinta sediului Fortech pe firma Happy Bistro SRL.

Fortech se implică și în firme mai mici de software. A intrat în februarie 2015 ca asociat în Jpard Solutions, în care deține 45% din părțile sociale, restul asociaților fiind Cătălin Mone și Valentin Potor.

Procese

Nu are.

Softvision

softvision

Acționari/asociați și afaceri

Unicul asociat al companiei Softvision este Laurențiu Russo, care are dublă cetățeni, româno-americană. De altfel, una dintre firmele pe care o administrează, Napoca Trek, cu obiect de activitatea ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, este deținută de societatea Napoca Inc cu sediul în Las Vegas, SUA.  La sfârșitul lui 2014, într-o tranzacție discretă, Laurențiu Russo a cumpărat de la omul de afaceri Sorin Dan hotelul City Plaza, manageriat acum prin Transilvania Trek SRL. Russo mai deține și alte firme care realizează soft: Trust ML, Imosoft, Blue Software și Umanage SRL.

Procese

Softvision a avut ultimul proces în 2013, cu o persoană fizică, care a câștigat în parte unele pretenții. În 2010, i s-au admis două somații de plată de către Judecătoria Sectorului 3 București.

ISDC

isdc

Acționari/asociați și afaceri

ISDC (Integrated Systems Development Corporation) România este singura firmă mare de IT cu sediul în comuna Florești. Acționariatul este acum 100% străin, olandez, și chiar și managementul. Însă nu a fost întotdeauna așa. Fostul asociat român din companie și fost manager, Dumitru Marcel Anghel, și-a vândut în 2008 cota de 20% contra sumei de 516.000 euro. Anghel este brașovean și a venit în Cluj la facultatea de informatică, pe care a absolvit-o în 1991. A lucrat din 1993 la NethRom, unde a ajuns manager, context în care l-a cunoscut pe Cornelis Geertsma, proprietarul companiei olandeze ISDC, cu care a înființat în 1999 subsidiara din România, la Cluj.

Procese

A avut o singură acțiune privind o somație de plată îndreptată împotriva firmei, în 2010, dar s-a încheiat cu renunțarea la judecată.

Evozon

evozon

Acționari/asociați și afaceri

robert masicCei doi asociați ai Evozon Systems SRL sunt Silviu Gabriel Crețu și Robert Jozo Masic (foto), două nume foarte puțin cunoscute publicului larg. Robert Masic este cetățean croat, născut în Australia, și stabilit cu soția în Cluj-Napoca. A fondat firma de IT în 2005 cu patru angajați și o investiție de 5.000 de dolari. Cei doi mai sunt asociați în firma Niftio, cu obiect de activitate: ”activitati de editare a altor produse software”.  Cei doi mai sunt asociați și în alte firme separat: Silviu Creți – Evo Forge (soft), Robet Masic – Pearl Ventures și Tehnologie Enterprises (prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe) și Creativ International SRL (alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a.)

Procese

Evozon apare cu un singur proces pe rolul instanțelor, o contestație la decizia de concediere depusă de secretara managerului, numită și ”asistent manager.” Evozon a pierdut procesul la Curtea de Apel Cluj, care a dispus reangajarea reclamantei: ”Admite în parte recursul declarat de reclamanta D.N.C. împotriva sentintei civile numarul 1106 din 01.03.2011 a Tribunalului Cluj pronuntata în dosar numarul 8406/117/2010, pe care o modifica în parte în sensul ca admite în parte actiunea reclamantei D.N.C. în contradictoriu cu pârâta SC Evozon Systems SRL. Anuleaza decizia numarul 1 din 29.10.2010 emisa de pârâta. Dispune reintegrarea reclamantei în functia detinuta anterior concedierii, respectiv cea de asistent manager în cadrul societatii pârâte. Obliga pârâta sa plateasca reclamantei o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, începând cu data de 29.10.2010 si pâna la reintegrarea sa efectiva.”

Garmin

garmin

Despre Garmin Cluj SRL nu sunt prea multe de spus. Este deținută de compania Garmin Wuerzburg Gmbh din Germania și este adminustrată de Johannes Angevoort. Nu a avut procese pe rolul instanțelor.

Accesa

accesa it

Asociații Accesa IT Consulting SRL sunt Iulian Iuga, CEO-ul societății, deține 78,96% din capitalul social, Petrișor Pintea – 5,26% din capitalul social, Ovidiu Neguș – 5,26% din capitalul social, Marius Podea – 5,26% din capitalul social și Paul Mihai Hremiuc – 5,26%. Trei dintre asociații minoritari au câte un PFA, ca majoritatea IT-iștilor, iar Iulian Iuga este administrator și la Accesa IT Systems SRL.

În 2014, Accesa a fost pârâtă într-un dosar de pretenții la Judecătoria Cluj-Napoca, în care reclamantă era Amass Integral Solution SRL. Cererea acesteia a fost respinsă.

Neusoft

Neusoft EDC SRL din Cluj este deținută de Neusoft Europe AG, cu sediul în Elvetia, si Neusoft Mobile Solutions OY, persoana juridica finlandeză.  Presedintele Consiliului de Administratie este cetățeanul german Zimmer Klaus Michael, iar din consiliu mai fac parte Zhang Xiaoou, cetatean chinez, si băimăreanul Rares Cosmin Grecu.

bogdan hereaPitech+Plus

Funcționează pe firma Pitechapps SRL, deținută de Bogdan Herea Buzatu (foto) și Ruxandra Lăcrămioara Herea Buzatu. Cei doi mai sunt asociați într-o serie de firme. Bogdan Herea este și preşedintele Clubului francofon al oamenilor de afaceri din Cluj.
pitech

(Graficele au fost realizate de partenerii de la Termene.ro)

Comments

comentarii

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va avea loc semnarea contractului de execuție privind modernizarea Parcului Feroviarilor. „Un proiect extraordinar de important”, spune edilul.... Citește mai mult
Târgul de la Negreni care trebuia să aibă loc în perioada 7-10 octombrie a fost anulat. Deși rata de incidență COVID-19 este 0 în acest moment, rata de vaccinare este una scăzută, fapt care a dus la anularea evenimentului.... Citește mai mult
O femeie nevăzătoare din Cluj-Napoca a fost victima gropilor slab semnalizate din Cluj-Napoca și s-a ales cu o fractură de gleznă.... Citește mai mult
CFR Cluj a fost învinsă cu 1-0 de Jablonec, în primul meci disputat în grupele Conference League.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!