fbpx

Ordinul ANAF de publicare a numelor datornicilor se lovește de hotărâri CJUE

Recentul ordin al ANAF privind publicarea pe site-ul instituției a numelui și prenumelui datornicilor la stat este contrar unor hotărâri al Curții de Justiție a Uniunii Europene, a susținut avocatul Tudor Vidrean-Căpușan la conferința Cluj Tax Forum.

Tânărul avocat a precizat că ordinul președintelui ANAF nr.558/2016 de publicare nume și prenume datornicilor, pe lângă că încalcă dreptul la imagine, este contrar Curții de Justiție a Uniunii Europene.

”Ordinul spune așa: Ca să-i constrângem pe oameni să-și plătească datoriile, vom publica lista datornicilor pe internet. Toată lumea o să se trezească acolo. Și noi ca avocați, dacă înregistrezi datorii mai mari de 500 de lei o să apari.

Eu apreciez că această reglementare de dată recentă a Fiscului este contrară CJUE și am identificat două hotărâri pe care le putem folosi. Afacerea Lindqvist din Suedia, în care Curtea a concluzionat că publicarea unor date ce duc la indentificarea unui contribuabil pe internet reprezintă o prelucrare de date cu caracter personal, și afacerea Satakunnan din Finlanda, în care un ziar finlandez colabora cu fiscul din zonă, prelua toate informațiile cu privire la veniturile persoanelor și le publica în ziar. S-a pus problema dacă se respectă protecția persoanelor în ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Ziarul s-a apărat cu dreptul la liberă exprimare și că n-ar fi nicio problemă să se știe cât venit a făcut x in 2015. Curtea a spus, chiar dacă libertatea de exprimare este mai largă, nu se poate sub nicio formă accepta ca aceste date să fie publicate, fiind o măsură vădit disproporționată pentru că din nou se încalcă principiul confidențialității acestor date.

Am întâlnit o situație de speță și în Italia, la sfârșitul anilor 90, în care, la fel, publicau pe internet date personale. S-a sesizat avocatul poporului din Italia, care este un pic mai activ ca cel de la noi, și a dus problema în fața Curții Supreme din Italia, care a concluzionat că măsura este vădit disproporționată.

Concluzia pe care îmi permit să o trag este că acest ordin, care va afecta un pic și interesele avocaților, ar trebui să fie declarat ca fiind invalid în baza acestor argumente.”, a spus Tudor Vidrean-Căpușan.

Hotărârea în cauza Satakunnan

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina