Proiectezi locuințe, faci birouri, iar Primăria nu-ți face nimic

Rețetă de evitat legea contrucțiilor, parafată de Primăria Cluj-Napoca: începi o clădire similară celor din jur pentru care nu ai nevoie de acordul vecinilor, schimbi pe parcusul lucrărilor destinația. fără a face modificări la construcție, și scapi basma curată. Rețeta se aplică cu succes pe șantierul unui imobil din Gruia, de care Asociația de Proprietari Cetății nr.37 s-a plâns la instanță și la CLUJUST.ro.

În urma articolului publicat pe CLUJUST.ro, inspectorii primăriei au mers în control la șantierul imobilului autorizat în martie 2012 pe strada Emil Racoviță nr.23, cu acces de pe strada Cetății.

Reprezentanții primăriei susțin că nu este nevoie de autorizație pentru schimbarea destinației unei clădiri dacă pentru asta nu se aduc modificări construcției și citează Legea construcțiilor. Însă uită să precizeze, din aceeași lege, că pentru a construi o clădire cu altă destinație decât cele din jur este nevoie de acordul vecinilor, care în cazul de față nu a fost solicitat inițial și nu există.

Inspectorii de la Primăria Cluj-Napoca spun că în imobilul aflat în lucru sunt ”spații aflate într-un stadiu mai avansat de construcție”. Atât de avansat este încât spațiile sunt deja închiriate firmei IT Uniqa Raiffeisen Software Service SRL, după cum arată pozele de la fața locului.

constructii strada cetatii (45)
Așa arată clădirea terasată la ”suprafață”

Răspuns Primăria Cluj-Napoca: ”Verificările efectuate de către inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii – conform competenţelor acordate de legislaţia în vigoare – au relevat faptul că în imobilul în construcţie din str. Emil Racoviţă nr.23, beneficiar al Autorizaţiei de construire nr.184/14.03.2012, respectată până la momentul ultimului control, sunt spaţii aflate într-un stadiu mai avansat de construcţie decât altele, unele dintre acestea având chiar, în acest moment, o parte din finisaje executate. Autorizaţia de construire este în termenul de valabilitate, iar stadiul general al lucrărilor nu permite încă îndeplinirea formalităţilor legate de finalizarea construcţiei şi demersurile de luare în folosinţă şi respectiv, intabulare.

Conform constatărilor inspectorilor Serviciului Inspecţie Comercială, în imobilul de pe str. Emil Racoviţă nr. 23, Uniqa Raiffeisen Software Service S.R.L. desfăşoară activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), cuprinse în codul CAEN: 6201. Aceste activităţi sunt autorizate prin Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj şi nu necesită acord de funcţionare şi aprobare de orar eliberat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 99/2000 republicată şi ale H.C.L. nr. 467/2009.

Pe de altă parte, având în vedere că utilizarea spaţiilor în discuţie pentru activităţile menţionate nu necesită modificări constructive faţă de situaţia autorizată, pentru realizarea schimbării de destinaţie a spaţiilor nu este nevoie de o altă autorizaţie de construire, conform prevederilor Anexei 2 a Legii nr.50/1991, rep. În aceste condiţii activităţile reclamate că se desfăşoară în incinta şantierului, în paralel cu cele de edificare a construcţiei, pot fi verificate de către ITM, Administraţia Finanţelor Publice şi alte instituţii abilitate, cărora cei interesaţi se pot adresa, Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii neavând atribuţii în acest sens.”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.

constructii strada cetatii (48)Numai că Anexa 1 din aceeași Lege (VEZI MAI JOS) la care fac referire specialiștii primăriei precizează că dacă se edifică o contrucție cu altă destinație decât cele învecinate este nevoie de acordul vecinilor, care în cazul de față nu există. Din acest motiv Asociația de Proprietarii Cetății 37 din blocul de locuințe învecina șantierului a dat în judecată beneficiarul și contructorul noii clădiri, Tomșa Import Export SRL. Obiectul procesului civil este ”acțiune în răspundere delictuală” și practic se cere menținerea destinației de locuințe, așa cum a fost autorizată noua clădire (foto).

La ultimul termen de judecată a fost audiat dirigintele de șantier care a recunoscut că angajații chiriașului Uniqa se plimbă între clădiri, dar că fac asta ”în interes de serviciu”. ”Păi noi nici nu am zis că se plimbă din alte motive, nu asta e ideea. Pe noi ne deranjează forfota care este de dimineața până seara, căci cei din IT au program flexibil, și care nu ar exista dacă ar fi locuințe, așa cum s-a autorizat”, a spus unul dintre vecini. Următorul termen în proces a fost programat pentru luna septembrie. Asociația de Proprietari Cetății 37 a trimis o nouă sesizare la Primărie prin care solicită să nu se facă recepția clădirii până nu se finalizează procesul în instanță.

 

LEGEA nr.50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii constructiilor şi unele masuri pentru realizarea locuintelor

(…)

Art. 3. – Autorizaţia de construire se eliberează pentru:

EXTRAS

a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, cu excepţia celor prevăzute la art. 11;

ANEXA Nr. 1 – CONŢINUTUL – CADRU al proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii. 

EXTRAS

2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

ANEXA Nr. 2  – DEFINIREA unor termeni de specialitate utilizaţi în cuprinsul legii

EXTRAS

Schimbare de destinaţie

În înţelesul prevederilor art. 3, este necesară emiterea unei autorizaţii de construire şi/sau de desfiinţare, după caz, numai în situaţia în care pentru realizarea schimbării de destinaţie a spaţiilor sunt necesare lucrări de construcţii pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire.

 

Comments

comentarii

Cea de-a treia zi de distracție și muzică pentru participanții la Electric Castle. La fel ca în celelalte două zile de festival, vineri, artiştii vor fi pregătiți să facă un mare show.... Citește mai mult
O fetiță de 11 ani, Fatiha Sabrin, a fost ucisă de ziua ei, la Londra, de un gaz otrăvitor pe care vecina îl pulverizase împotriva gândacilor de pat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns