fbpx
Angajatii se plimba pe scarile exterioare spre disperarea proprietariilor de pe Cetății nr.37

Locuinte transformate clandestin în birouri, spre disperarea vecinilor

Cu autorizație pentru ”locuinte terasate”, constructorul unui imobil din Gruia a închiriat deja primele trei etaje diviziei de IT a unei firme de asigurări, chiar dacă restul etajelor sunt în șantier și nu s-a făcut recepția clădirii. Vecinii imobilului în construcție, nemulțumiți de disconfortul creat de zecile de angajați care se plimbă pe scările exterioare, au reclamat la Primărie că nu și-au dat acordul pentru birouri. Între reclamanți este și un arhitect cunoscut. Răspunsul primăriei este pe lângă subiect.

Societatea Tomșa Import Export construiește pe dealul Cetățuii un imobil terasat cu șapte nivele, ce are intrare atât de pe strada Cetății, cât și de pe strada Racoviță. Pe panoul de șantier scrie clar ”locuinte terasate”.

constructii strada cetatii (48)

Privită de pe strada Cetății, clădirea este încă în construcție. Muncitorii lucrează de zor pe șantier. Pe aceeași poartă cu muncitorii intră și angajații unei firme de software, care deja au umplut de mașini strada Cetății.

constructii strada cetatii (42)

Angajații firmei de soft coboară scările exterioare ale clădirii până la primele trei nivele, care sunt finalizate și deja închiriare de către constructor. Scările exterioare pe care se plimbă angajații chiriașului au vedere către curtea imobilului de locuințe învecinat, ai cărui locatari s-au plâns la Primăria Cluj-Napoca.

 

Asociația de proprietari Cetății 37 a solicitat Serviciului de Urbanism al Primăriei efectuarea unui control de verificare a construcției învecinate de pe strada Emil Racoviță nr.23, cu acces de pe strada Cetății, autorizată în 14 martie 2012.

”În conformitate cu panoul de șantier și autorizația de construire emisă de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, clădirea aflată în construcție este autorizată pentru destinația ”Locuințe terasate”.  Însă în realitate, în imobil funcționează deja, în mod frauadulos, fără a exista un proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor și fără acordul proprietarilor din imediata vecinătate, conform legii 50 (legea construcțiilor – n.red.), o firmă de IT/Soft, care a transformat o parte din locuinte în birouri și sală de conferințe/întâlniri. În prezent, în apartamentele deja finisate din partea de jos a construcției își desfășoară activitatea peste 30 de angajați ai societății chiriașe, în timp ce în partea superioară a clădirii se desfășoară lucrări de construcție. Precizăm că strada Cetății este strict rezidențială, iar asociația de proprietari Cetății 37, în calitate de vecin direct al construcției menționate, nu este de acord cu modificarea destinației construcției și nu a dat niciun acord în acest sens. Vă rugăm să dispuneți măsurile legale în cazul în care veți constata abateri de la Legislația în vigoare și să ne înștiințați cu privire la concluziile și măsurile întreprinse”, se arată în plângerea asociației de proprietari din 15 mai.

În 3 iunie a venit răspunsul primăriei, raspuns primarie cetatii-page-001care i-a lăsat mască pe nemulțumiți căci este pe lângă subiect.  Răspunsul vine de la Direcția Inspecție și Control – Serviciul Inspecție Comercială și nu de la Urbanism: ”Referitor la adresa Asociației de proprietari din muncipiul Cluj-Napoca str. Cetăți nr.37, înregistrată cu numărul 171541/48/15.05.2014, vă comunicăm: Din verificările efectuate în teren, din punct de vedere comercial, conform competențelor, s-a constatat faptul că în imobilul de pe str. Emil Racoviță nr.23, Uniqa Raiffeisen Software Service SRL desfășoară activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), cuprinse în codul CAEN:6201. Aceste activități sunt autorizate prin Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj și nu necesită acord de funcționare și aprobare de orar eliberat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în conformitate cu prevederile OG nr.99/2000 republicată și ale HCL nr.467/2009”.

Vecinii reclamanți nu-și explică cum de firma de IT a acceptat asemenea condiții. ”Eu știu că o firmă serioasă verifică ce închiriază să aibă toate actele în regulă. Nu înțeleg cum o firmă mare precum Uniqa Raiffeisen a închiriat spații într-o clădire aflată în lucru. Practic angajații trec prin șantier pe lângă muncitori ca să aungă la birou. Pe noi ne deranjează pentru că ne așteptam să locuiască familii, nu să avem așa forfotă de dimineața până seara. Căci în IT nu există un pragram clar, mai ales când au proiecte”, a spus un vecin care dorește să-și păstreze anonimatul. Asociația de proprietari a trimis o scrisoare societății Uniqa Raiffeisen Software, la care nu a primit răspuns.

Văzând că nu au un răspuns favorabil din partea muncipalității, oamenii din asociația de proprietari Cetății 37 și-au angajat avocat și au depus acțiune la instanță. Obiectul dosarului civil aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca este ”acțiune în răspundere delictuală”. ”Noi cerem să se respecte autorizația de construcție și să se revină la situația inițială. Beneficiarul construcției a solicitat și a primit autorizație doar pentru locuințe. Pentru birouri era nevoie de acordul vecinilor în mod expres notarial. Vecinii nu vor să transforme zona rezidențială într-un comercială”, a declarat pentru CLUJUST.ro avocata Diana Pașcalău.

Culmea, unul dintre locatarii afectați este arhitectul Claudiu Botea, patronul firme Arhimar, care a proiectat numeroase clădiri de birouri din oraș, printre care cea de lângă Iulius Mall și cele două clădiri Platinia.

CLUJUST.ro a trimis o solicitare către Primăria Cluj-Napoca în data de 4 iulie, care încă nu a primit răspuns. De asemenea, am încercat să contactăm constructorul Tomșa Import Export, dar numărul de telefon afișat pe panoul de șantier este nefuncțional. Sursele CLUJUST spun că patronul firmei, Vasile Tomșa, este un apropiat al arhitectului șef al municipiului, Ligia Subțirică.

Comments

comentarii

Când zborul Jeju Air 2216 s-a prăbușit pe un aeroport sud-coreean, a derapat într-un dig dincolo de pistă și a luat foc, părea imposibil ca vreunul dintre cei 181 de ocupanți să supraviețuiască.... Citește mai mult
Săptămâna viitoare vine cu o răcire accentuată a vremii și temperaturi negative. Prognoza meteo actualizată.... Citește mai mult

12 comentarii

  1. nu e cazul sa se streseze vecinii aia! cine lucreaza la un soft nu face chefuri si nici nu asculta maneaua la maxx :))

  2. Nu stiu cine sunt acei IT-isti care s-au simtit ofensati de acest articol,dar din pacate si langa noi(desi nu e o zona asa zisa rezidentiala) e un birou de IT-isti si e o forfota continua!!!!!!De la 7 dimi pana la 9,30 seara,ba si noaptea,ca ei lucreaza la proiecte.Asta in ideea ca ei lucreaza in program fix.Oare cum vi s-ar parea sa nu auziti manele,dar toata ziua,stand cu copilul mic acasa sa auzi tag-urile si usile lor trantite de sute de ori.Dar la noi nu a avut nimeni c..ie sa reclame!!!!Mie imi miroase ca acei IT-isti care au scris sunt chiar cei din zona aceea si se simt cu musca pe caciula.

Sărbători fericite!

Lasă un răspuns