fbpx

Președintele CA Cluj, Denisa Băldean, către avocați: ”Suntem într-o perioadă în care ne curtăm reciproc”

Președintele Curții de Apel Cluj, judecătoarea Denisa Băldean, a fost invitată la Adunarea Generală a Baroului Cluj. Aceasta a ținut un discurs în deschiderea adunării, în care a vorbit despre relația actuală dintre judecătorii și avocații din Cluj. ”Cred că suntem într-o perioadă de tatonare, de curtare reciprocă”, a spus Denisa Băldean. Aceasta și-a arătat deschiderea pentru rezolvarea problemelor ce pot apărea între cele două profesii. Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, le-a spus avocaților că, dacă pretind de la judecători un anumit comportament, să-și asume și creșterea gradului de profesionalism în sala de judecată.

Redăm mai jos discursul președintelui CA Cluj, Denisa Băldean, în fața celor 630 de avocați prezenți la Adunarea Generală din acest an:

”Am mari emoții pentru că obișnuința noastră este de a asculta ce spuneți dumneavoastră și de a vorbi mai puțin. Începând din acest an, când am preluat mandatul de președinte al Curții de Apel Cluj, mi-am propus să ne deschidem oarecum către colaboratorii noștri din actul de Justiție, inclusiv către Baroul Cluj și celelalte Barouri pe care Curtea de Apel Cluj le are arondate și în această idee am făcut o invitație decanului Baroului Cluj de a participa la ședința de bilanț a Curții. A fost prezent și îi mulțumesc pentru asta. Prin urmare nu putea decât să răspund și eu la fel la invitația pe care mi-a adresat-o de a participa astăzi la adunarea generală a dumneavoastră.

Este interesant să vezi cum colaboratorii pe care îi ai își desfășoară activitatea și se administrează în interior pentru ceea ce înseamnă bucătăria internă a fiecărei instituții. Avem rețineri în a invita persoane dinafară, dar de multe ori e bine pentru că este un schimb de experiență pe care îl realizăm.

Ceea ce vreau să vă transmit din partea conducerii și a întregii Curți de Apel Cluj este deschiderea pe care vrem să o arătăm în continuare pentru ceea ce înseamnă conducerea Baroului Cluj și lumea avocaților în genere, pentru că înțeleg că suntem astăzi într-un moment în care avem nevoie să ne cunoaștem mai mult unii pe ceilalți. Cred că suntem într-o perioadă de tatonare, de curtare reciprocă. Să nu trecem prea ușor peste asta, pentru că este cea mai plăcută perioadă, aceasta în care ne curtăm reciproc, ne purtăm frumos unii cu ceilalți, ne cunoaștem. După aceea o vom regreta. După ce se stabilizează lucrurile și ajungi la ”căsnicie”, deja apar greutățile, ne cunoaștem prea bine și nu prea este plăcut. Prin urmare să ne bucurăm de perioada pe care o avem acum.

Înțeleg că în anul 2014 au fost intensificate acțiunile și întâlnirile noastre pentru a stabili care este la momentul actual relația avocat-judecător, din punctul de vedere al comunicării dintre noi, al relațiilor pe care le stabilim în sala de judecată și din punctul de vedere al relațiilor pe care voi le stabiliți cu compartimentele auxiliare justiției. Am avut o întâlnire la nivel de conducere cu decanul Baroului, în care, punctual, ne-ați transmis problemele pe care le aveți, așteptările pe care le aveți de la noi și vom încerca să rezolvăm cel puțin o parte dintre acestea. Nu întotdeauna este ușor să depășești anumite bariere, anumite obișnuințe mai cu seamă pentru că obișnuințele se creează ușor și renunți greu la ele..Și este bine să le înlocuim cu unele noi.

Legat de anii care au trecut, mulțumesc încă o dată public conducerii Baroului Cluj, domnului Pop, și vechii conduceri, care este de față, doamnei Stanca Gidro, pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în ceea ce înseamnă trecerea către dosarul electronic. De fapt, cred că ne-am sprijinit reciproc. Este un parteneriat din care fiecare are de câștigat. Intenția Curții de Apel Cluj este ca în viitorul apropiat să trecem către dosarul electronic printr-o scanare în integralitate a tuturor documentelor care există în dosare, inclusiv a procedurilor de citare. În felul acesta, pentru dumneavoastră va fi extrem de facil ca să aveți acces la documente din propriul birou. Și sprijinul acorda de Baroul pe fondul deficitului de personal în instanțe este unul semnificativ. Sperăm să colaborăm și pe viiitor pe acest segment.

Pentru ceea ce urmează în viitor, intenția mea este de a mă întâlni mult mai frecvent cu conducerea Baroului Cluj, de a organiza mult mai frecvent întâlniri pe domeniul formării profesionale. Înțeleg că sunteți extrem de interesați de ceea ce înseamnă jurisprudența Curții de Apel și a instanțelor arondate pe anumite probleme, și în cauze repetitive și în altele. În acest sens, postăm pe site-ul Curții minutele întâlnirilor trimestriale pe care le avem la nivel de secții la Curtea de Apel Cluj. Vreau să vă spun că le ținem cu rigoare. Trimestrial ne întâlnim cu judecătorii din teritoriu și noi între noi. Prin urmare, puteți să cunoașteți care sunt tendințele jurisprudențiale pe anumite chestiuni de drept. Sigur sunt și chestiuni, mai ales cele care se conturează la nivelul secțiilor penale, care țin strict de bucătăria noastră internă și facem o cenzură din acest punct de vedere, nu pe toate le postăm. Dar ceea ce înțelegem că trebuie să cunoașteți și dumneavoastră vom posta în continuare.

Îmi exprim dispobibilitatea de a organiza în continuare întâlniri profesionale, gen seminarii, conferințe. Mărturisesc că este mai facil și pentru noi în privința invitaților pe care îi putem avea împreună. Înțeleg că Baroul are o mai mare posibilitate de a atrage invitați din București. Nici profesorii de la Babeș-Bolyai nu au mai mult răgaz. Și ei merg la București, iar cei de acolo vin aici. L-am așteptat mult pe profesorul Streteanu să vină la noi și a reușit după vreo doi ani. Așadar, sper să avem un schimb util de experință în ce privește formarea profesională și să ne transmiteți în continuare mesajele voastre cât mai direct și onest cu privire la problemele pe care dumneavoastră le identificați în ceea ce înseamnă funcționarea în bune condiții administrative a Curții de Apel Cluj și a instanțelor pe unde vă desfășurați activitatea. Eu prin structura mea de personalitate sunt un om direct. În momentul în care cosmetizăm problemele, evident nici soluțiile nu am cum să le identificăm, nici să le rezolv.

Cu toată onestitatea, vă doresc ca în continuare să aveți succes în activitatea pe care o desfășurați. Să colaborați și între dumneavoastră mult mai mult! Asta am spus-o și colegilor mei pentru că observ în ultimii ani o alienare, o înstrăinare între profesioniștii ce aparțin aceleaiași tagme și nu văd de ce am face asta, pentru că până la urmă un schimb de idei, mai cu seamă pe ceea ce înseamnă problemele noastre profesionale, este un schimb util pentru fiecare dintre noi și apropierea dintre oameni este utilă pentru că ne ajută să ne cunoaștem, să colaborăm mai bine și să rezolvăm împreună printr-un cumul de idei și soluții problemele cu care ne confruntăm. Vă mulțumesc pentru invitație și vă doresc succes în contiuare!”, le-a spus avocaților Denisa Băldean.

Adunarea generala Baroul Cluj 2015 (3)
Prezidiul Adunării Generale a Baroului Cluj 2015

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a amintit de incidentul din toamna trecută dintr-o sală de judecată de la Judecătoria Cluj-Napoca, despre care a spus că a schimbat în bine relația dintre judecători și Barou.

”Nu ni l-am dorit niciunul, dar totdeauna am spus, chiar și membrilor CSM, că mă bucur că s-a întâmplat. E vorba de incidentul colegei Miki Kapcza din sala de judecată. Din acel moment, de voie de nevoie, a început o altă comunicare între judecători ca și instituție și noi ca și Barou. În sensul că din acel moment s-au găsit și resurse la nivelul Curții să facem seminarii de comunicare, să încercăm să le dăm o periodicitate. Dintr-o dată decanul Baroului este invitat la ședința de bilanț a Curții de Apel. De asemenea, dânșii participă la evenimentele noastre, chiar și ca lectori.

La nivelul Judecătoriei am găsit, cu domnul președinte Lucian Marian, o cale de comunicare în sensul să a făcut un prim pas referitor la acele chestiuni punctuale de aplicare a noului cod de procedură civilă. În sensul să discutăm informal cu judecătorii care este părerea noastră și a lor. Sunt multe semne care arată că există o deschidere. Acuma, această deschidere dacă este reală sau nu, urmează să constatăm în continuare. Chiar și acum există cazuri în care colegi de-ai noștri sunt călcați în picioare în sala de judecată. Atitudini de-ale judecătorilor care sunt străine de ceea ce ar trebui să se întâmple în sala de judecată.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că dacă pretindem judecătorilor un anumit comportament în sala de judecată, prin toate întâlnirile și discuțiile, trebuie să vă asumați și responsabilitatea creșterii gradului de profesionalism pe care îl manifestați atunci când sunteți în sala de judecată. În momentul în care prestația noastră ca avocați are momente care lasă de dorit ca atitudine sau ca și conținut, este foarte ușor pentru judecător să spună ”uite ce fac avocații!”. Dacă nu ne creștem noi, atât individual, cât și prin exemplul celorlalți sau prin cursurile de pregătire profesională, gradul de maturitate profesională în care ne prezentăm atât în actele scrise, cât și în concluziile orale pe care le punem în fața instanțelor de judecată, nu putem avea pretenția ca ei să se poarte într-un anumit mod. Dacă cerem respect de la ei, trebuie să le dăm noi, în primul rând, respectul. Și respectul nu înseamnă doar că îi salutăm frumos în sala de judecată. În momentul în care suntem aproape buni sau buni în ceea ce facem, judecătorul nu poate să zică nimic.”, a spus Mircea Pop.

Adunarea generala Baroul Cluj 2015 (26)

Comments

comentarii

Tânărul jucător clujean de tenis Vlad Irimieș se întoarce de la Bistrița cu trofeul de campion în proba de dublu și vicecampion la simplu... Citește mai mult
Cei mai mulți români vor ca direcția politică a României să fie una pro-europeană și pro-NATO, dar în același timp aproape 70% spun că ar vota un candidat naţionalist pentru funcţia de preşedinte.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Dorinta avocatului ar fi sa il domine pe judecator sau procuror si sa il transforme in confratele lui, mascand faptul ca magistratul exercita autoritatea statului iar avocatul exprima un singur punct de vedere, subiectiv. Este un joc de putere, in care daca creste dominarea instantelor si parchetelor, scade efortul, creste influenta si onorariul. Mesele organizate de barou, la care sunt invitati si curtati magistrati, vor ajunge la final. Casatoria nu se va incheia pentru ca ea este interzisa de lege.

  2. Aualeu! Unde mai e independenta judecatorului care se lasa curtat de avocati cu naivitate si mai si crede ca va fi luat in casatorie? :)))

Sărbători fericite!

Lasă un răspuns