fbpx
Acasă » DIVERSE » Poziția UMF Cluj-Napoca cu privire la exmatricularea studentului străin care cere daune de peste 100.000 euro

Poziția UMF Cluj-Napoca cu privire la exmatricularea studentului străin care cere daune de peste 100.000 euro

Biroul comunicare al Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ne-a trimis poziția solicitată la momentul redactării articolului despre procesul în care un fost student străin de la cere acesteia daune de peste 100.000 de euro pe motiv că ar fi fost exmatriculat abuziv.

În poziția UMF se face referire la incidentul pentru care a fost exmatriculat studentul german/arab, dar se susține că universitatea nu a primit acțiunea judecătorească depusă de reclamant la Tribunalul Cluj. Asta deși dosarul a fost înregistrat în 31 iulie, având numărul 3023/117/2018.

”Studentul Azadzoy Abdullah, anul I complementar în cadrul Facultății de Medicină a fost exmatriculat în conformitate cu prevederile regulamentelor, parte integrantă din Carta universității, deoarece,în data de 19.12.2017, în jurul orei 13:00, în pauza cursului de Anatomie (deci în incinta unui imobil aparținând Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca), reclamantul l-a agresat fizic pe colegul Benjamin Nutz, lovindu-l cu pumnul în regiunea nazală.

Actul de violență asupra colegului a avut ca și consecință prezentarea victimei la UPU, unde i s-a stabilit următorul diagnostic: “Traumatism cranio facial fără pierdere de cunoștință. Epistaxis anterior stâng. Fractura OPN, cominutivă cu deplasare. Plagă contuză dorsul nasului. Echimoză palpebrală dreaptă.” Biletul de ieșire de la unitatea de primire urgențe indică necesitatea intervenției chirurgicale. Ca urmare, victima s-a internat intr-o clinică de specialitate în data de 21.12.2017, unde s-a intervenit chirurgical pentru reducerea fracturii de piramidă nazală și corecția deviației de sept.

  După finalizarea cercetării administrative derulate pe baza înscrisurilor, a declarațiilor martorilor, raportat la faptul că astfel de manifestări violente, conduc spre o atmosferă psiho-socială nefavorabilă în cadrul universității s-a propus exmatricularea studentului.

   Este important de subliniat faptul că instituția noastră de învățământ superior medical a înțeles responsabilitatea ce-i revine pentru prevenirea și soluționarea acțiunilor violente, ceea ce s-a și reflectat în actele imediat întreprinse de către cadrele didactice și conducerea universității.

 Actul de violență asupra unui coleg  nu poate trece nesancționat din punct de vedere administrativ, mai ales că studentul Azadzoy Abdullah este la a doua abatere disciplinară, astfel că sancțiunea exmatriculării este proporțională în raport de abaterea comisă, cercetarea penală fiind independentă de cea administrativă. De asemenea, este important de menționat faptul că există un dosar penal (nr. 100/P/2018) înregistrat la organele competente pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe, care se află în faza de cercetare penală desfășurată de către organele de urmărire penală.

Cazul de indisciplină a fost prezentat în fața Consiliului Facultății de Medicină în ședințele din 29.01.2018, a Consiliului de Administratie al UMF și a Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, cu propunerea de exmatriculare pentru încălcarea gravă a normelor de conduită academică, atât votul Consiliului Facultății de Medicină cât și al Senatului Universității fiind în unanimitate pentru exmatriculare.

Într-adevăr, Tribunalul Cluj a admis cererea de supendare a actelor administrative emise, respectiv decizia de exmatriculare și hotărârea Senatului prin care s-a aprobat exmatricularea, însă, în conformitate cu prevederile art. 14, pct. (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, se prevede expres faptul că în cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.

Cu referire la acest aspect, menționăm că la nivelul Serviciului Juridic din cadrul universității nu s-a primit cererea de chemare în judecată privind anularea actelor administrative care să aibă ca obiect pretențiile invocate în cuprinsul articolului.”, a precizat Biroul Comunicare, Protocol, Relaţii Publice şi Marketing UMF Cluj-Napoca.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina