Peripețiile trăite ”pe teren” de o tânără executor judecătoresc: ”Debitorul te poate înjura sau nu”

Oana Stolnean este printre puținele femei în profesia de executor judecătoresc. Tânăra a povestit despre peripețiile trăite ”pe teren” la conferința Zilele carierei de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, organizată în parteneriat cu Clujust.ro

Oana Stolnean, a doua fiică a executorului Marius Stolnean care duce profesia mai departe în familie, după sora ei Diana, a vorbit la conferința Zilele carierei despre greutățile întâmpinate atunci iese pe teren, adică activitățile desfășurate înafara biroului. Uneori, somațiile emise din birou de un executor judecătoresc sunt urmate de evacuări.

”La evacuări te duci împreună cu poliția, debitorul te poate înjura sau nu, depinde de cultura lui. Eu am încercat foarte mult să nu mă duc pe teren. Așa se zice – a merge pe teren – când se fac evacuări și tot ce înseamnă înafara actelor de executare din birou. De un bărbat, altfel se sperie un debitor. Asta e mentalitatea. Eu, într-adevăr, am avut mult mai multe lucruri neplăcute pe teren. E mai dificil pentru o femeie. Bineînțeles, poliția ne sprijină, jandarmii ne sprijină. Nu am avut niciodată vreun incident, Doamne ferește, concret. Dar sunt agresivi, sunt nepoliticoși, nu au nicio frică.”, a povestit executorul Oana Stolnean, în această profesie de trei ani, înainte fiind avocat timp de cinci ani.

Aceasta a dat exemplu o situație dificilă întâlnită recent: ”Mai nou se cheamă televiziunile, se amenință, sunt situații destul de neplăcute. Vă dau un exemplu: Am vândut recent un imobil în Apahida și debitorul nu vroia să părăsească imobilul. Spune că dacă veniți, mă sinucid și dau foc casei. Sunt presiuni. Eu mai am de învățat. Mă uit la tatăl meu și încerc să aplic. Dar te înveți să reacționezi la situații dificile. Mie îmi place profesia. Nu e monotonă. Mai mult, țin minte, ca și avocat, stai mult în instanță, pe holuri. Ca și executor, vin clienții la tine. Altfel se discută. Ai parcă o ușurință.”

Situația celui care amenință că se sinucide este încă incertă: ”Deocamdată, nu-l putem evacua. Urmează. Ne tot amenință. În continuare amenință adjudecatarul că se sinucide, că dă foc casei. Acum, adjudecatarul încearcă să facă o asigurare pe imobil.”

Oana Stolnean recunoaște că profesia de executor judecătoresc este mai potrivită pentru bărbați. Cum procedează când se lovește de greutăți pe teren? ”Reușești să faci față cu un pic de răbdare, cu bun simț, cu un pic de psihologie, trebuie să înțelegi omul de ce este nervos, de ce ridică vocea la tine. Nu rezolvi nimic să te iei la harță.

Eu sunt o fire emotivă. Te duci pe teren și îi pui în vedere debitorului exact ce trebuie să facă. Nici nu e foarte indicat să stai la povești. Asta am învățat și eu și am văzut că e cel mai sănătos. Cu cât vorbești mai puțin, cu atât iese mai bine. Nu ai de ce să pledezi ca în avocatură. ”, a precizat tânăra.

Aceasta nu mai acceptă evacuări în care sunt implicați copii: ”Cele mai urâte evacuări mi se par cele cu minori. Dar ai posibilitatea să nu accepți. Eu, de exemplu, având în vedere că am o fetiță de 1 an și jumătate, în ultimul an nu am mai acceptat să mai am cauză cu minori. Pentru că nu pot să fiu.. sunt prea implicată. În plus, când mergi pe teren și e vorba de un minor, totul se schimbă. Nu mai poți să mai ai aceeași strategie, să te duci să fii dur și să lași pe polițiști să facă treaba. Nu poți. Ai posibilitatea, pe ce simți că nu ți se potrivește, să refuzi. Sau îi spui frumos creditorului că nu accepți asemenea cauze. ”

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns