Notar Oana Racolța, avocat Radu Popșor, executor Oana Stolnean și avocat Mirela Stegăroiu

Zilele Carierei cu reprezentanți ai profesiilor liberale la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj

Seria conferințelor ”Zilele Carierei” de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj i-a avut ca invitați, în 27 februarie, pe patru reprezentanți ai profesiilor liberale din domeniul dreptului: avocatul penalist Radu Popșor, avocatul civilist Mirela Stegăroiu, notatul public Oana Racolța și executorul judecătoresc Oana Stolnean.

Cei patru au fost introduși celor peste 50 de studenți prezenți la conferință de către conferențiarul Corina Buzdugan. Aceasta le-a lansat invitaților provocarea de a le spune studenților de ce au ales profesia pe care o practică și de ce le place activitatea lor.

Radu Popșor, de la cabinetul de avocatură al lui Călin Budișan, este avocat din 2013 și a fost singurul invitat dintre cei patru care a absolvit facultatea de drept de la UBB, ceilalți trei fiind absolvenți de ”Dimirie Cantemir”. Popșor a mărturisit că a oscilat între profesia de avocat și profesia de judecător. ”În final am ales profesia de avocat pentru că nu vroiam să mă mut din Cluj-Napoca și pentru că am ținut foarte tare să lucrez în domeniul dreptului penal. Dacă aș fi mers la INM, doi ani trebuia să locuiesc în București, și apoi nu aveam certitudinea că mă întorc în Cluj și în plus nu știam dacă voi fi repartizat la o secție penală sau civilă.

După 4 ani, sunt mulțumit de alegerea făcută, îmi place foarte mult ceea ce fac. Pe parcursul acestor ani, am lucrat dosare destul de stresante, de complexe, mediatizate. Cam orice investiție majoră din Cluj a ajuns și în mâinile noastre, prin intermediul DNA, desigur. Am învățat multe, nu doar cunoștințe juridice, dar și tehnici de comunicare, de aprofundare a cunoștințelor în alte domenii ca medicină, informatică, pistă de decolare/aterizare și așa mai departe. M-am dezvoltat personal și profesional, m-am maturizat, mi-am dezvoltat și inteligența emoțional. Referitor la aceasta, am învățat să nu pun la suflet o soluție proastă, atâta timp cât știu că mi-am îndeplinit toate sarcinile și am făcut tot ce ținea de mine. Am învățat să nu pun la suflet un cuvânt urât adresat poate la nervi de către un avocat, un judecător sau un procuror. Am învățat să pornesc de la o prezumție de bună credință a celorlalți participanți ai actului de justiție, care nu e absolută și se poate schimba. Asta mă ajută să fiu relaxat în relația cu ceilalți participanți ai actului de justiție, dar în același timp și ferm cu aceștia.

Am învățat că e bine să-ți respecți colegii, să respecți judecătorii, procurorii, autoritatea acestora și să ai o relație bună cu ei, bazată pe bună credință, respect și empatie. Am învățat că e bine să ai o relație bună față de personalul auxiliar al instanței, în special cu grefierii, care au un rol foarte important în actul de justiție și care lucrează foarte mult în dosare. Nu e bine să fii conflictual, nu e bine să ai speech conflictual, mai ales  în faza de urmărire penală, chiar dacă în realitate există un conflict între părțile litigiului. Dar cum v-am spus există conflict între părțile litigiului, nu între avocat și ceilalți participanți din proces. ”, a spus avocatul Radu Popșor.

Acesta le-a prezentat studenților, din ce a observat el, părțile bune și mai puțin bune ale profesiei de avocat. Despre acestea într-un articol viitor.

Mirela Stegăroiu, avocat cu o vastă experiență în domeniul civil, a vorbit cu mult entuziasm despre profesie: ”Nu cred că este vreo profesie mai frumoasă, niciuna de pe fața pământului! Am stat mult și m-am gândit la alți oameni care fac altceva și mă tot întreb de ce fac asta. Nu poate să se compare cu avocatura. E frumoasă, e pentru oameni puternici, pentru oameni creativi. Întotdeauna există loc! Oricât de mulți avocați ar fi, pentru fiecare este loc, pentru fiecare există un birou dacă optează să lucreze la o firmă. Pentru fiecare există un client, așa cum ni se potrivesc hainele, fiecare cu stilul vostru. Cred că fiecare dintre voi își poate găsi locul în această profesie. Nu e grea, dar nici ușoară. Întotdeauna afli ceva nou. Trebuie să știți e că aveți nevoie devreme de multe perechi de ochelari. În geantă, la birou, acasă, pentru că veți citi mii de pagini.

Trebuie să aveți picioare bune. Nu în sensul că lungi, subțiri…Trebuie să aveți picioare bune de mers. De ce? De multe ori faci așa de mulți kilometri între instanțe. Te duci uneori și cu zece cauze și atunci trebuie să ai forță să alergi pe scări. De multe ori după ce ai lucrat 3 -10 ani la un proces civil, te gândești: dacă mă bătea clientul la kilometri era perfect. Aveam un onorariu pe măsură.

Cred că fiecare poate să aibă și satisfacție financiară. Eu vă spun cum funcționează de exemplu o firmă: Când e duci să te angajezi ca stagiar, într-o firmă ca a noastăr, oricare dintre voi are un venit asigurat, echivalentul unui salar. Nu cred că un avocat poate să moară de foame. Poate că în primii ani nu poți să ai o satisfacție deosebită. Ține și de investiția în profesie. Și stagiarii sunt plătiți. Sigur nu sunt plătiți cu un venit care să asigure un trai extraordinar, dar ține de un sacrificiu. Eu spun că e bine, e foarte bine în această profesie!”, a afirmat avocata Mirela Stegăroiu.

Acesta a vobit despre sinceritate față de client și față de judecător: ”Cred că clientul cel mai mult iubește sinceritatea avocatului. De multe ori vrea să audă ceva și tu îi spui altceva. Dar dacă i-o spui într-un mod serios, onest și cu convingere, întotdeauna te va înțelege. De multe ori vin clienții și spun că au citit în cartea domnului profesor nu știu care teoria aceasta. O simplă teorie sau chestiune citită într-o carte nu te face câștigător. Trebuie să muncim și să punem lucrurile în ordine. E ca în orice, e o logică în toate. Dacă pleci de la o bază corectă și solidă, poți să construiește pe ea, îți poți contrui cauza. În fața voastră, oriunde mergeți, există un om. Acela e judecătorul. Cum puteți să-l faceți să vă dea dreptate? În primul rând să fiți sincer cu el, pentru că dacă ești sincer și-ți construiești bine cauza, judecătorul este tentat să te asculte și să analizeze cu foarte mare atenție ceea ce spui tu. Deci, baza profesiei noastre, cred eu sau este pricipiul meu, e să fii onest.  Să fii onest cu tine, să fii onest cu clientul tău. Dacă ești onest, înseamnă că ești și foarte muncitor, căci merg mână în mână. Dacă ești și muncitor, toată lumea va aprecia asta. Va aprecia și clientul, va aprecia și instanța.”

Oana Racolța a prezentat cu ajutorul unor slide-uri organizarea profesiei de notar public și a expus avantajele acesteia: ”Avantaje sunt că poți să faci ceva pentru care te-ai pregătit atâția ani de studiu, când vezi satisfacția clienților. Aici aș face referire și la un dezavantaj. Pentru că mulți care nu au avut contact cu profesia, decât în calitate de clienți, cred că tu numai stai pe scaun, semnezi și gata. Însă, noi trebuie să citim în întregime toate actele pe care le semnăm pentru că este răspunderea noastră. Aici vorbesc și ca avantaj și ca dezavantaj. Este atenția foarte mare pe care trebuie să o acordăm fiecărei proceduri în parte, în același timp este satisfacția și siguranța că stăm cu conștiința împăcată că ne-am făcut datoria și am verificat absolut tot.

Ca și avanataje, vă spun din punctul eu de vedere, ca și mare iubitoare a dreptului, fiind șefa de promoție a acestei facultăți în 2010 și am intrat imediat în profesia de notar stagiar, nu aș fi ales niciodată o altă profesie. Un dezavantaj privește relația cu oamenii. În continuu trebuie să relaționăm cu oamenii, care sunt de toate felurile, dificili și mai puțin dificili. Sunt oameni cărora oricât de mult le-ai explica ce înseamnă o anumită procedură, de ce nu poți să autentifici într-un anumit fel, nu te vor înțelege și vor pleca nemulțumiți. Niciodată nu vom putea să mulțumim absolut toți clienții. Este important și avem satisfacție când vedem clienți mulțumiți, care se întorc în biroul nostru și pentru alte acte.

O să vă încurajez, deși știu că se vorbește foarte mult despre cât este de greu să susții un examen de intrare în stagiatură și cât este de grea intrarea în această stagiatură. Oricât de grea ar părea, consider că merită. În momentul în care ajungi, practici și vezi actele tale înscrise în cartea funciară, că actele tale  circulă, ai o satisfacție foarte mare și consider că este principalul avantaj.”, a spus notarul

Întrebată dacă una din principalele motivații  în alegerea profesiei a fost partea materială, Oana Racolța a răspuns: ”Pot să vă spun că nu este. Niciodată nu mă gândesc câți bani fac dintr-un act. Că fac 500 de lei sau 5.000 de lei, îl lucrez la fel. Sunt perioade în care se poate câștiga bine, altele în care abia plătim cheltuielile biroului, care sunt foarte mari. Avem personal care redactează acte, care merge la cartea funciară, căci nu putem să mergem noi, așa cum pot avocații. Noi, dacă nu suntem la birou în timpul programului și nu ne găsește clientul acolo, nu mai facem actul, pentru că-l fac alte birouri notariale. Partea materială este un avantaj, dar nu constant.”

Notarul a dat exemplul lunilor de vară, când românii plecați la lucru în străinătate se întorc în țară și își fac diverse acte. În schimb, în ianuarie-februarie nu este o activitate prea intensă.

Oana Stolnean a intrat în profesia de executor judecătoresc în 2014 și inainte a fost avocat. Aceasta a fost întrebată de moderatorul conferinței, Corina Buzdugan, dacă este dificil pentru o femeie să exercite această profesie?

”Cunosc cumva două din trei profesii prezente aici. Legat de dificultăți, pot spune că nu este o meserie pentru femei. De aceea am și început cu meseria de avocat. Tatăl meu (Marius Romeo Stolnean – n.red) este executor, iar înainte de 2001, executorii aparțineau Curții de apel, tribunalului, judecătoriei. Din 2001, au devenit privați. Și eu și sora mea am început să lucrăm pe toate actele de procedură. Concomitent cu facultatea, făceam toate actele ce ne permitea statutul. Am învățat și am văzut fiecare hârtiuță ce înseamnă, cât de important e de a aplicarea timbrului la aplicarea unei ștampile. Curge un termen de la data la care o pui tu acolo. Sunt lucruri mărunte care pe mine m-au ajutat în profesie.

Totodată, am văzut ce înseamnă agresivitatea unor clienți, a unor debitori. Cred că debitorii încearcă să se refuleze, să zic așa, să se certe, ca un ultim pas. Altfel nu se ajunge la faza de executare silită, căci plătesc de bună voie. Logic, dacă nu îndeplinește înseamnă că are o anumită reținere, nu a considerat că judecătorul a fost corect și altele. Dar modul în care își arată această nemulțumire este foarte agresiv. ȘI asta am văzut din 2001 până am terminat facultatea. În primă fază am zis: nu-i pentru mine. Am intrat în Barou. E o profesie foarte frumoasă. Poate că o să faceți ca și mine. Faceți 5 ani de avocatură și după 5 ani puteți să vă reprofilați. Și în profesia noastră se poate intra după 5 ani de avocatură. Există un examen special pentru această vechime. Poate sunt un exemplu. Am încercat și avocatura, dar tot la executor m-am întors. Știu meseria asta pe de rost, îmi place să văd lucrurile finalizate. Ai satisfacția asta să vezi că banii sunt în conturile creditorului și tu i-ai ajutat să finalizeze procese care poate au durat 5-8 ani.”, a spus Oana Stolnean.

Executorul a precizat că activitatea lui este puțin mai strictă decât în avocatură și a dat exemple de activități: ”În momentul în care aveți o sentință și debitorul nu-și îndeplinește obligația de a face, se ajunge la un executor. Se solicită executarea silită. Se poate recupera o sumă de bani. Ca și activități pot să mai existe evacuări, puneri în posesie, predare minor, vizitare minor, se cere să se permită accesul pe anumite terenuri, fiecare ce sentință are.”

Anul trecut, s-au scos la concurs doar două locuri de executor judecătoresc pe Cluj, după ce au decedat doi executori. Locurile sunt stabilite în funcție de populație.

Invitații au răspuns întrebărilor venite din partea studenților, care i-au aplaudat și le-au dat flori la sfârșitul conferinței.

In opinia studenților, activitatea desfasurată în cadrul celei de-a doua manifestări a Zilelor Carierei a fost deosebit de utilă pentru a se informa privitor la profesiile de avocat, notar si executor judecatoresc și, totodată, le-a creat posibilitatea unor opțiuni profesionale cât mai temeinic fundamentate in viitor.

Clujust.ro este partener media al conferințelor Zilele Carierei de la Facultatea de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București.

Comments

comentarii

Trecerea la ora de vară are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică din ultimul weekend din luna martie, atunci când ceasurile se dau înainte, iar ora 3:00 devine ora 4:00.... Citește mai mult
În fiecare an, echinocțiul de primăvară marchează un moment astronomic important, când ziua și noaptea sunt egale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns