fbpx

Organizatorii Festivalului Enescu, asistați de TZA, au câștigat procesul intentat de Casa de licitații Historic

ARTEXIM, instituție publică a Ministerulul Culturii care organizează Festivalul Enescu, a câștigat procesul intentat de Casa de Licitații Historic, pentru a obține o ordonanță președințială care să oblige instituția să scoată de pe site-ul propriu fie comunicatul integral emis în data de 20 august, privind sesizarea MAI cu privire la cercetarea autenticității și a provenienței pieselor scoase la licitația din 22 septembrie, prezentate drept „manuscrisul partiturii Oedipe” și vioara care ar fi aparținut lui George Enescu, fie doar punctul 4 din acel text, care făcea trimitere la licitația cu privire la manuscrisele lui Eliade.

”Aceasta a fost cea mai atipică activitate de care s-a ocupat echipa Festivalului Enescu în timpul ediției jubiliare din acest an. A fost o activitate care a îngreunat consistent munca unei echipe restrânse și supraîncărcate din cauza dificultății organizării Festivalului Enescu în condiții de pandemie, precum și o premieră în istoria Festivalului Enescu: anterior, ARTEXIM nu a mai fost dat niciodată în judecată, cu atât mai puțin de o companie care a pretins în discursul său public că promovează cultura și patrimoniul cultural.

În ambele procese, ARTEXIM a fost reprezentat pro bono de casa de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, care este furnizorul de servicii juridice al Festivalului Enescu din 2013.”, au transmis organizatorii Festivalului Enescu.

Instanța a pronunțat ieri, 7 octombrie, decizia în apelul făcut de reclamantă.

Din motivarea primei instanțe, reținem următoarele argumente formulate de judecători în susținerea respingerii cererilor Casei de licitații Historic:

1.Acțiunea ARTEXIM de a emite acel comunicat de presă „nu are aparența unei fapte ilicite. „Art. 31 alin 2 din Constituție prevede că <<autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice.>> În mod evident, faptul că reclamanta organizează o licitație publică cu bunuri ce pot aparține lui George Enescu și care pot fi clasate în patrimoniul cultural național mobil este <<o treabă publică>>, în sensul avut în vedere de legiuitorul constituant, fiind creată astfel o evidență solidă a interesului public al informațiilor legate de această licitație”.

2.Comunicatul de presă emis are aproximativ același conținut cu sesizarea trimisă MAI, mai puțin un punct 5 și câteva rânduri din punctul 4, și prezintă faptele de manieră „imparțială”. Trimiterea la licitația anterioară pentru manuscrisele Eliade, din punctul 4, s-a făcut „într-o modalitate ce nu constituia, aparent, o acțiune de denigrare a imaginii reclamantei”, ci avea rolul de „prevenire a unor eventuale prejudicii legate de pierderea din patrimoniul național a unor bunuri de o importanță deosebită”.

3.ARTEXIM „și-a exercitat o responsabilitate constituțională în raport cu interesul publicului, art. 31, alin. 2 din Constituție, cât și o obligație legală în raport de obiectul său de activitate, ce se presupune că este guvernat de același principiu cu cel ce guvernează Ministerul Culturii, respectiv protejarea patrimoniului național cultural, ca factor determinant al identității culturale a României și ca resursă neregenerabilă art. 3, litera g din HG 90/ 2010”.

4.În procesele pentru obținerea unei ordonanțe președințiale, instanța judecă „aparența dreptului” și nu fondul problemei, iar Historic nu a reușit să dovedească aparența dreptului plângerii sale, care susținea că ARTEXIM i-ar fi prejudiciat imaginea.

Comments

comentarii

Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult
CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!