Noul președinte al Judecătoriei Cluj-Napoca, Marius Oprescu, a fost avocat

Începând cu 15 iulie, Judecătoria Cluj-Napoca are un nou președinte în persoana lui Marius Mugurel Oprescu. Aceasta este judecător de zece ani, iar înainte a fost avocat, ceea ce îl va ajuta să medieze eventuale conflicte între reprezentanții celor două profesii.

Marius Mugurel Oprescu este noul președintele al Judecătoriei Cluj-Napoca, una dintre cele mai mari judecătorii din țară. Oprescu este doctor în drept din 2009, titlul tezei de doctorat, susținută la Facultatea de Drept ”Simion Bărnuțiu” din Sibiu a fost ”Contractul de donație”. Numele lui Oprescu apare ca și co-autor la cărți în domeniul dreptului civil.

Oprescu este judecător de zece ani, iar anterior a fost avocat circa 6 ani. A susținut examenul de intrare directă în magistratură dedicat juriștilor cu vechime de 5 ani, după care a fost repartizat la Judecătoria Șomcuta Mare din Maramureș. Prin concurs, s-a transferat în funcția de vicepreședinte la Judecătoria Turda, ulterior devenind președintele instanței.

În primăvara acestui an, s-a înscris la concurs atât pentru un nou mandat la Turda, cât și pentru funcția de președinte la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru care a concurat cu fostul președinte, judecătorul Lucian Marian.

”M-am înscris și la Turda pentru că era instanța la care funcționam și de care m-am atașat. Și față de personalul de acolo aveam o responsabilitate. În același timp, Judecătoria Cluj-Napoca a fost o provocare pentru mine, pornind de la faptul că în primul rând sunt clujean. În același timp, trebuie să menționez că Judecătoria Cluj-Napoca e cea mai mare din raza Curții de Apel Cluj și una dintre cele mai mari din țară. Așadar, este o trecere la un nivel diferit față de Turda, cel puțin sub aspectul volumului de activitate și al dimensiunilor instanței și, poate, al complexității cauzelor.

Nu e o țintă pe care mi-am propus-o în activitatea mea managerială, dar era vacant acest post din decembrie, după cum știți, și ca atare am considerat că experiența acumulată și ca magistrat și ca manager de instanță mă îndreptățește să mă înscriu la examen și pentru această funcție, neștiind la acel moment cine se mai înscrie, și să asum un astfel de concurs, iar în funcție de rezultate, dacă pot, să optez pentru Judecătoria Cluj-Napoca”, a declarat Marius Oprescu pentru Clujust.ro.

Întrebat despre motivul schimbării de profesie, acesta a răspuns: ”Cred că magistratura presupune, înainte de toate, o vocație. Am avut întotdeauna aspirația asta de a deveni judecător și am considerat că mă reprezintă mai bine decât profesia de avocat.”

Magistratul spune că fosta profesie îl ajută să înțeleagă mai bine problemele ce pot apărea în relația judecător-avocat și să medieze eventuale conflicte, cum a fost cel din toamna lui 2014.

”E totuși un caz izolat. Raporturile dintre judecători și avocați, în Cluj și pretutindeni, trebuie să se bazeze pe respect reciproc, fiecare înțelegându-și rolul și locul său în cadrul sistemului și în cadrul procesului, fie el civil sau penal. Eu sper să nu existe astfel de conflicte, pentru că și activitaeta noastră și a avocaților trebuie să se întemeieze pe bună-credință și respect reciproc.”, a precizat noul președinte al Judecătoriei Cluj-Napoca.

Acesta se declară deschis pentru întâlniri cu conducerea Baroului Cluj: ”E posibil să existe întâlniri informale între mine și decanul Baroului, la fel cum de-a lungul timpului poate vor avea loc întâlniri și la nivel de Tribunal sau Curte cu reprezentanți ai avocaților tocmai pentru ca atunci când anumite aspecte nu funcționează în parametrii care ar fi de dorit să se poată găsi măsuri de remediere optime și de o parte și de cealaltă.”

Potrivit declarației de avere depusă în 2015, Marius Oprescu deține împreună cu soția, Mihaela Adriana, un apartament de 78 mp în Cluj-Napoca, conduce un Volkswagen Passat fabricat în 2015 și are patru depozite bancare de circa 55.000 lei.

Comments

comentarii

În perioada ianuarie–aprilie 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro.... Citește mai mult
Emil Boc a vorbit despre pronosticul său pentru Campionatul European de Fotbal. El a precizat că România a renăscut din nou în fotbalul european.... Citește mai mult

Lasă un răspuns