Fondatorul și CEO-ul iQuest, Cornelius Brody, mai avea un pas să iasă câștigător dintr-un proces, după ce trecuse de Judecătorie și Tribunal, dar Curtea de Apel Cluj a fost de altă părere. Sentința putea fi aflată chiar de la Call Center-ul implementat de iQuest la Curtea de Apel. În ciuda acestui fapt, Brody nu a avut câștig de cauză. Din completul de judecată au făcut parte tocmai șefii Curții din ultimii ani, președintele Denisa Băldean (fost vicepreședinte) și vicepreședintele Valentin Mitea (fost președinte).
Fondatorul gigantului iQuest, Cornelius Brody, alături de trei rude, se judecă din 2009 cu doi bătrâni pentru un apartament de 43 de metri pătrați din centrul Clujului. Este clasica luptă între revendicatori – familia Brody și cumpărători -foști chiriași – familia Silagy. Bineînțeles că este vorba de un apartament dintr-o clădire veche, care a fost naționalizat pe vremea comuniștilor, iar apoi, în 1997, a fost vândut chiriașilor de către societatea de stat Construct Ardealul, a cărei continuator este Consiliul Local prin Direcția Fondului Imobiliar de Stat. În 1999, un membru al familiei Brody a revendicat în numele vechiului proprietar, Eugen Krausz, întreg imobilul și a primit înapoi, prin instanță, apartamentele considerate libere, între care și cel în litigiu, cu toate că era locuit. Locuitorii, care îl cumpăraseră, nu au fost chemați în proces. Brody s-a înscris imediat în cartea funciară. Astfel, ambele familii s-au trezit cu câte un titlu de proprietate.
În 2009 a început procesul pentru stabilirea adevăratului proprietar la Judecătoria Cluj-Napoca. Bela și Magdalena Szilagyi, care locuiesc în imobil din 1979 și care au cumpărat apoi apartamentul de la Stat, au cerut instanței ”să constate că în baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu SC Construct Ardealul SA la 26.03.1997 au dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului”, ”să se constate inopozabilitatea față de ei a sentinței civile nr.347/1999 a Tribunalului Cluj”, ”să se dispună întabularea dreptului de proprietate” și ”obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată în caz de opunere”. Cei patru Brody au făcut, la rândul lor, cerere reconvențională prin care au solicitat ”repunerea în termenul de prescripție stabilit de legea 10/2001”, ”constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare încheiat în 26.03.1997”, ”obligarea reclamanților pârâți-reconvenționali la plata cheltuielilor de judecată”.
În 2013, Judecătoria Cluj-Napoca a respins acțiunea reclamanților și a admis cerere reconvențională a familie Brody, după care Tribunalul, în iunie 2014, a respins și acțiunea și cererea reconvențională. ”În opinia Tribunalului, în condițiile în care atât reclamanții cât și pârâții dețin un titlu de proprietate valabil asupra apartamentului în litigiu, pentru o eventuală rectificare a înscrierii prin radierea dreptului de proprietate al pârâților (Brody – n.red.) și înscrierea dreptului reclamanților, este necesar să fie formulată o acțiune în revendicare”, se arată în sentință. A urmat recursul la Curtea de Apel Cluj – secția Civilă.
Soluția pe scurt: ”Respinge excepția nulității motivelor de recurs, invocată în apărare de intimații Szilagyi Bela si Szilagyi Magdalena. Admite recursul declarat de reclamantii Szilagyi Bela si Szilagyi Magdalena împotriva deciziei civile nr.396/A din 5 iunie 2014 a Tribunalului Cluj, pronuntata în dosar nr. 3854/211/2009, pe care o casează în parte, în sensul că admite în tot apelul reclamantilor, formulat împotriva sentinței civile nr.15105 din 26 noiembrie 2013 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pronunțată în dosar nr. 3854/211/2009 pe care o desființează cu privire la acțiunea principală exercitată de reclamantii Szilagyi Bela si Szilagyi Magdalena si trimite cauza spre rejudecare, în aceste limite, la Judecătoria Cluj-Napoca. Respinge recursul pârâtilor Brody Cornelius, Brody Rodica Maria, Brody Bella, Brody Cristina Georgeta, exercitat împotriva aceleiași hotărâri judecatorești, pe care o păstrează cu privire la rezolvarea dată acțiunii reconvenționale. Irevocabilă. Pronunțată în sedinta publică din 17 decembrie 2014”
Practic, potrivit avocatei familiei Szilagyi, după mai bine de 5 ani, procesul reîncepe, dar cu avantaj pentru bătrânii Szilagy, a cărei acțiune va fi reanalizată. În schimb, cererea reconvențională a celor patru Brody rămâne judecată și respinsă.
Procesul ar urma să reînceapă de la scorul de 1-0 pentru noi. Ne-am bucurat mult de decizia Curții de Apel Cluj, mai ales că pe parcursul judecății, reclamanții au aflat că între firma domnului Brody și Curtea de Apel există un contract comercial. Ei au vrut chiar să cerem strămutarea, dar eu le-am spus să avem încredere în judecători”, a spus avocata Dorina Flavia Lucaciu, cea care se luptă pentru cei doi bătrâni împotriva magnatului din IT.
Completul de judecată a fost format chiar din președintele Curții, Denisa Băldean, și vicepreședintele Valentin Mitea.
Fondatorul și CEO-ul iQuest nu a putut fi contactat pentru a comenta situația și a spune de ce se luptă atât pentru un apartament de 43 metri pătrați.
Call center la instanțe, de la iQuest
Cornelius Brody ar fi putut să afle soluția instanței sau alte informații din dosar dacă apela telefonul 0264.207.975 de la Call Center-ul implementat la Curtea de Apel Cluj, în 2011, chiar de compania lui.

Sistemul denumit ”Speak To Me Interactiv Voice Response” oferă informații despre dosarele aflate pe rolul Curţii de Apel Cluj, al Tribunalelor Cluj, Comercial Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Maramureş, precum şi pe cel al Judecătoriilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Bistrița, Baia-Mare şi Zalău.
Sistemul este funcționabil de la data de 1 iunie 2011, iar doritorii pot afla informații despre:
– termene de judecată şi soluţia pronunţată în cauză,
– depunerea actelor la dosar (locul şi modalitatea de depunere),
– studiul dosarelor (zilele, intervalul orar în care pot fi studiate şi locul unde se poate realiza studiul dosarelor),
– eliberarea certificatelor şi a copiilor de pe acte (locul depunerii şi taxele judiciare de timbru necesare),
– informaţii privind învestirea cu formulă executorie a hotărârilor judecătoreşti (instanţa competentă, actele şi taxele necesare învestirii hotărârii),
– informaţii privind programul de funcţionare al instanţelor, inclusiv al compartimentelor la care publicul poate avea acces,
– informaţii privind ajutorul public judiciar (instanţa la care se depune cererea şi condiţiile de acordare)
– informaţii privind taxele judiciare de timbru (contul şi modalitatea de depunere, precum şi site-ul unde se găseşte un calculator de taxe care poate oferi informaţii în legătură cu cuantumul acestora).
Curtea de Apel Cluj este prima instanţă din ţară care a achiziţionat şi a oferit publicului acest program creat de iQuest. Costul utilizării acestui serviciu la nivelul tuturor instanţelor menţionate este de 7750 lei+TVA/lună, suma fiind suportată din bugetul Curţii. După Cluj, au urmat Curtea de Apel Craiova și Curtea de Apel Ploiești.