fbpx

Liceeni și studenți în vizită la Curtea de Apel Cluj, de Ziua Europeană a Justiție Civile FOTO

Un grup de liceeni și altul de studenți au vizitat Curtea de Apel Cluj și au stat de vorbă cu judecător, astăzi, 25 octombrie, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile.

Conducerea Curții de Apel Cluj a organizate mai multe activităţi destinate aducerii în atenţia publicului a modului de funcţionare a Justiţiei, şi anume: vizitarea sediului instanţei, urmărirea procedurilor judiciare şi organizarea de întâlniri cu profesionişti ai dreptului.

Programul de vizitare a Palatului de justiţie s-a desfăşurat între orele 10-14.P rintre cei interesaţi s-au numărat studenţi ai facultăţilor de drept și  elevi de liceu

Astfel, un grup de studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a avut o întâlnire cu președintele Secției Penale, judecător Valentin Chitidean, cu care studneții au discutat diferite aspecte privind procedura penală şi organizarea judiciară. De asemenea, s-a făcut o scurtă prezentare a site-ului instanţei (curteadeapelcluj.ro) şi un tur al Palatului de justiţie.

vizita-liceeni-la-curtea-de-apel-cluj-2016-5

Începând cu ora 13, mai mulţi elevi ai Liceului „Mihai Eminescu”, însoțiți de o profesoară, au fost primiţi de către președintele Secției a III-a de contencios administrativ și fiscal, judecător Liviu Ungur, şi de către judecătorul Valentin Chitidean, după care le-au fost prezentate încăperile în care se desfăşoară activitatea Curţii de Apel. Mai întâi, liceenii au văzut arhiva secției penale, unde se țin dosarele aflate pe rol.

vizita-liceeni-la-curtea-de-apel-cluj-2016-6

Invitaţii au asistat la dezbaterea unui proces, având ca obiect un litigiu de insolvenţă, apoi au purtat discuţii cu membrii completului de judecată. Liviu Ungur le-a prezentat roba purtată de judecători în sala de judecată.

vizita-liceeni-la-curtea-de-apel-cluj-2016-7

Elevii au fost conduşi în Sala de judecată a Secţiei penale a Curţii unde, judecătorul Liviu Ungur le-a vorbit despre organizarea sistemului judiciar din România, modalitatea de admitere în magistratură, calităţile necesare exercitării profesiei de magistrat şi alte aspecte privind domeniul justiţiei. Magistratul le-a explicat configurația sălii de judecată (unde stau procurorul, judecătorii, avocații, martorii, inculpații) și le-a arătat Biblia și Crucea pe care trebuie să jure martorii înainte să fie audiați.

Judecătorul Valentin Chitidean le-a recomandat elevilor de clasa a XII-a să fie pragmatici în alegerea facultății și a carierei, ținând cont de faptul că vor fi tot mai puține locuri în magistratură, iar numărul de dosare pe rol este într-o scădere dramatică, potrivit magistratului.

vizita-liceeni-la-curtea-de-apel-cluj-2016-2

Reprezentanții Curții au distribuit tuturor vizitatorilor ghiduri orientative, conţinând explicaţii cu privire la semnificaţia Zilei Europene a Justiţiei Civile, admiterea în magistratură şi organizarea sistemului judiciar din România. La ieșirea din Curtea de Apel, judecătorul Liviu Ungur le-a vorbit liceenilor despre arhitectura clădirii-monument istoric, pe care tronează zeița Justiției cu balanța și sabia în mâini.

vizita-liceeni-la-curtea-de-apel-cluj-2016-4

Comments

comentarii

Horoscop 4 martie 2021. Află ce zodie ar putea semna un contract important și cine trebuie să aibă grijă la ton în relația de cuplu.... Citește mai mult
Sute de rable în județul Cluj! 27,36% din mașinile verificate pe drumurile din Cluj în anul 2020 sunt neconforme.... Citește mai mult
Românii vor putea fi vaccinați împotriva COVID-19 direct din mașină. Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare, a spus că centrele de vaccinare drive thru vor fi pregătite pentru etapa a treia, când va fi vaccinată populația generală.... Citește mai mult
Mai multe localități din județul Cluj își schimba scenariile de funcționare. Turda trece în scenariul roșu, din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.... Citește mai mult

Lasă un răspuns