fbpx

La mulți ani JUSTIȚIEI din România! De ziua ei, câteva date statistice

Astăzi este Ziua Justiției în România. Aceasta se aniversează din 1994 încoace în prima duminică a lunii iulie.

Anul acesta, în data de 5 iulie, în România se aniversează Ziua Justiţiei. Aceasta a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României.

HOTĂRÂRE Nr. 364 din 27 iunie 1994

Publicată în  Monitorul Oficial nr. 172 din 7 iulie 1994

Guvernul României hotărăşte:

Articolul 1 Se instituie “Ziua justiţiei”.

Articolul 2 “Ziua justiţiei” se va organiza, anual, în prima duminica a lunii iulie.

Articolul 3 Ministerul Justiţiei şi autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor acorda sprijin în organizarea şi desfăşurarea manifestărilor prilejuite de acest eveniment.

PRIM-MINISTRU NICOLAE VACAROIU

Contrasemnează: Ministrul justiţiei, Gavril Iosif Chiuzbaian

Secretar de stat, şeful Departamentului pentru Administraţie Publică Locală, Octav Cozmanca.

Anul acesta, la Cluj, conducerea Curții de Apel și autoritățile publice nu au organizat nimic pentru a sărbători Ziua Justiției.

Fostul judecător și fost membru CSM Adrian Toni Neacșu, actual avocatu, a oferit mai multe date statistice despre Justiția din România într-un editorial, din care redăm mai jos:

”Justiția înseamnă numai instanțele și judecătorii. Procurorii, avocații, grefierii mediatori, experții ș.a. contribuie la realizarea actului de judecată, dar nu fac justiție. Iar dacă nu mă credeți vă ofer extras din onor Constituția: „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”.

Justiția în România înseamnă în proporție de 85% justiție civilă. Preponderent, justiția este una civilă, a cauzelor dintre particulari, dintre profesioniști sau a litigiilor acestora cu statul. Din cele 3,5 milioane de dosare aflate pe rolul instanțelor în 2014, mai puțin de 500.000 de dosare au fost în materie penală.

În țară există exact 4438 judecători (și 2557 procurori dacă vă interesează), adică 22 de judecători la suta de mii de locuitori. Ne aflăm într-o vecinătate rezonabilă a mediei europene, aceasta fiind de 20,1. Raportându-ne pentru exemple numai la sisteme judiciare compatibile cu al nostru, rezultă ca Ungaria are un coeficient de 29, Bulgaria de 29,8, Franța de 10,7, Italia de 11, iar Ucraina de 19,3.

Ministerul Justiției alocă anual pentru funcționarea instanțelor circa 400 milioane de euro. Din aceasta sumă grosul de 90% reprezintă cheltuieli cu salarizarea și doar cca. 38 de milioane euro cheltuieli propriu zis de funcționare. Pentru investiții în 2014 au mai rămas instanțelor doar cca 6,5 milioane euro. Dacă vi se par sume exorbitante, aflați că România se afla pe ultimul loc în UE în ce privește cheltuiala guvernamentală pe cap de locuitor pentru funcționarea instanțelor, care este puțin mai mare de 20 de euro. Parchetele cheltuie anual pentru funcționarea propriu-zisă 16 milioane euro. 20% se duc către structurile specializate, DNA și DIICOT, restul rămân celorlalte 95% care formează grosul parchetelor.

Doar 9% din hotărârile pronunțate de judecătorii mai sunt atacate cu o cale de atac, în timp ce 48% din hotărârile pronunțate inițial de tribunale au mai fost atacate la instanța superioară. Per total, doar una din 10 hotărâri pronunțate în fond sunt modificate în căile de atac.”

Și judecătorul Cristi Danileț, actual membru CSM, a marcat Ziua Justiției pe Facebook: ”La multi ani celor care in mod legal si onest infaptuiesc justitia si celor care contribuie la aceasta: judecatori, avocati, procurori si lucratori de politie judiciara; magistrati asistenti si asistenti judiciari; grefieri si personal auxiliar si conex din instante si parchete; consilieri de probatiune, consilieri de integritate, inspectori judiciari; consilieri juridici si consilieri de proprietate intelectuala; executori judecatoresti si notari publici; mediatori; functionari din sistemul penitenciar si personal din Ministerul Justitiei si CSM; experti judiciari, practicieni in insolventa, traducatori si interpreti; profesori la Drept. Sa nu uitam: Justitia – pentru Societatea; Societatea – pentru Justitie.”, a scris Danileț.

Scrieți mai jos urări și mesaje pentru Justiție și judecători!

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!