fbpx

Ultima festivitate de la Drept UBB Cluj din mandatul decanului Florin Streteanu GALERIE FOTO

Promoția 2015 de studenți ai Facultății de Drept a UBB Cluj a avut festivitatea de absolvire, astăzi, în Sala Polivalentă. Pentru decanul Florin Streteanu a fost una specială deoarece s-au împlinit 20 de ani de când a absolvit și este ultima în mandatul său.

Circa 300 de studenți au absolvit anul acesta Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

decan streteanu festivitate absolvire 2015 (2)”Nu vă ascund că, dincolo de emoțiile pe care o astfel de ceremonie le creează, este și pentru mine una specială. În primul rând pentru că exact cu 20 de ani în urmă eram în rolul dumneavoastră. Am făcut parte din promoția 1995 a acestei facultăți.

În al doilea rând pentru că este ultima ceremonie de acest gen din mandatul meu de decan și evident nu poate să nu genereze emoție. Dar dincolo de emoția care mă încearcă, sunt convins că dumneavoastră trăiți astăzi cu bucurie și emoție aceste momente. Este punctul final al uneia dintre cele mai frumoase perioade din viață, și aceasta cu suișuri și coborâșuri, la care eu și ceilalți profesori am contribuit.”, a mărturisit decanul Florin Streteanu.

Acesta a arătat numărul mare de absolvenți de drept la nivel național: ”Avem astăzi în față o promoție de absolvenți de elită. Avem în față juriști de elită într-o țară în care ne confruntăm cu o inflație de facultăți de drept și de absolvenți. Anual, facultățile de drept din România scot pe piața muncii undeva la 6.000 de absolvenți. Dumneavoastră sunteți 300 din cei 6.000, dar cu siguranță sunteți 300 dintre cei mai buni.”

Profesorul de drept penal a terminat discursul într-o notă sentimentală, așa cum a și început: ”Este o perioadă de care vă veți aduce aminte poate și prin prisma muncii pe care cei patru ani au adus-o, prin prisma nopților nedormite, prin prisma litrilor de cafea consumați la fiecare sesiune, prin prisma supărărilor de moment, dar dincolo de asta rămâne bagajul de cunoștințe cu care plecați din facultate, rămâne experiența de viață dobândită, dar rămân și prieteniile de viață pe care cu siguranță le-ați legat cu colegii, rămâne amintirea unor clipe de neuitat pe care veți dori peste ani să le retrăiți. Și vă spune asta cineva care privește în spate și constată că au trecut două decenii

Vă doresc mult succes în ceea ce veți face. Sunt convins că succesul și realizarea proiectelor este doar o chestiune de timp. Îmi doresc să vă revăd pe fiecare. Probabil unii veți reveni mai repede, continuând studiile la program de materat și apoi doctorat. Cu alții probabil ne vom reîntâlni la programele de formare profesională continuă și cu certitudine ne vom întâlni la tradiționalele întâlniri de 10, 15, 20 de ani pentru a depăna amintiri și a afla ce ați făcut. Cu siguranță vom afla de reușite, despre experințe de viață și profesionale, așa cum este de așteptat din partea unor oameni de elită”, le-a spus absolvenților decanul.

Invitatul special al festivității a fost președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, judecător penalist Lucian Marian, și el absolvent al acestei facultăți. Judecătorul le-a spus studenților să cântărească bine la alegerea profesiei și să o aleagă pe cea care li se potrivește stuctural.

lucian marian studenti drept (7)

judecator lucian marian la festivitate drept 2015 (7)”Eu vă asigură că anii studenției vor fi pentru dumneavoastră un reper. Un reper nu doar pentru că aici idealurile voastre au prins contur, ci pentru că în viitor vă veți întâlni unii cu ceilalți și, mai mult, vă veți întâlni și cu cei care v-au îndrumat în facultate și care, nu am nicio îndoială, prin efortul lor continuu, vă vor proteja în demersurile voastre. De aceea, cred că veți privi studenția nu cu o nostalgie oarecare, ci ca o prezență continuă care vă îndeamnă să mergeți mai departe.

Dacă ar fi să-l întâlnesc pe Lucian Marian de acum 11 ani, lui și dumneavoastră îmi vine să-i spun să nu uitați să învățați continuu tenacitatea, să nu uitați să fiți generoși chiar dacă va fi să pierdeți, să nu uitați să spuneți adevărul chiar dacă va fi să purtați povara unor suferințe, să nu uitați că schimbarea începe cu dumneavoastră, să nu uitați că ceea ce nu poate fi cumpărat este eul. Și pentru că noi oamenii, în general, sărbătorim mai degrabă începutul decât sfârșitul și pentru că astăzi este pentru dumneavoastră, eu vă salut și vă urez drum bun!”, le-a urat studenților președintele Judecătoriei Cluj-Napoca.

Decanul de suflet al generației 2011-2015 a fost ales profesorul de drept procesual penal Gheorghiță Mateuț. Discursul său îl puteți citi AICI.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns