fbpx

La concursul de admitere directă în magistratură vor fi puse la bătaie și posturi de conducere

Potrivit Hotărârii Plenului CSM privind organizarea concursului de admitere în magistratură (dedicat celor cu minim 5 ani vechime într-o profesie juridică), anul acesta vor fi puse la bătaie și posturi de conducere la judecătorii. La parchete, sunt scoase la concurs doar posturi de execuție.

În hotărârea 772/2016 a Plenului CSM se arată următoarele: ”Conform evidențelor Serviciului resurse umane pentru instanțele judecătorești și luând în considerare și toate măsurile dispuse de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și Secția pentru judecători a CSM în ședința din data de 16.06.2016, sunt vacante un număr de 191 posturi de judecător la judecătorii (din care 71 aferente unor funcții de conducere, iar 80 de posturi sunt indisponibilizate în vederea repartiției absolvenților Institutului Național al Magistraturii.

Referitor la funcțiile de președinte și vicepreședinte la judecătorii, Plenul a apreciat, în mod constant, că aceste funcții se pot ocupa doar prin procedura concursului, stabilită de art.48 alin 1-8 și art. 49 alin.1-8 din Legea nr.303/2004 privind statutului judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, precum și de Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcții de conducere a judecătorilor și procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr.320/2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Prin urmare, este necesară respectarea procedurilor expres prevăzute pentru ocuparea acestor funcții de conducere.

Cu toate acestea, Plenul reține că există judecătorii unde funcțiile de președinte/vicepreședinte/președinte de secție sunt vacante de mai mult timp, fiind astfel blocate posturi de judecător, în special la instanțele mici, situație care afectează, în mod evident, buna desfășurare a activității instanțelor. 

Potrivit istoricului privind ieșirile din sistem, Plenul estimează că și în cursul anului 2016, 2017 și prima parte a anului 2018 se vor vacanta aproximativ 200 de posturi de judecător la nivelul tuturor gradelor de jurisdicție, prin pensionări, demisii sau alte modalități.

Deși un număr semnificativ de posturi din cele estimate a se elibera prin pensionări/demisii sunt la nivelul instanțelor superioare, Plenul apreciază că acestea se vor ocupa prin promovare/transfer, ceea ce va avea drept consecință vacantarea de posturi la nivelul judecătoriilor.

Față de aspectele expuse, Plenul apreciază că pentru concursul de admitere în magistratură 2016 poate fi alocat un număr de 85 de posturi de judecător, cu includerea unor posturi de conducere (președinte, vicepreședinte, președinte de secție) rămase neocupate de mult timp, la instanțe care înregistrează o încărcătură/schemă peste media la nivel național și/sau la care există un număr mare de posturi vacante, iar ocuparea acestor posturi se realizează cu dificultate. 

Conform evidențelor Serviciului Resurse Umane pentru parchete rezultă că la data de 8.06.2016, situația posturilor la fiecare nivel de jurisdicție este următoarea:

  • la parchetele de pe lângă judecătorii sunt vcante un număr de 95 de posturi de conducere și 148 posturi de execuție, cu mențiunea că 13 procurori își desfășoară activitatea peste schema unor parchete.
  • la parchetele de pe lângă tribunale sunt vacante un număr de 48 de posturi de conducere și 13 posturi de execuție, cu mențiunea că 19 procurori își desfășoară activitatea peste schema unor parchete
  • la parchetele de pe lângă curțile de apel sunt vacante 13 posturi de conducere și 1 de execuție, cu mențiunea că și la acest nivel 6 procurori își desfășoară activitatea peste schema unor parchete

Plenul are în vedere faptul că în perioada imediat următoare, pentru un număr de 79 auditori de justiție promoția Institutului Național al Magistraturii 2015, va trebui asigurat un număr echivalent de posturi de la parchetele de pe lângă judecătorii, iar 2 posturi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia sunt blocate pentru numirea a 2 judecători în funcția de procuror.

De asemenea, pentru anul 2017 sunt necesare 70 de posturi de procuror cu funcție de execuție pentru repartizarea absolvenților Institutului Național al Magistraturii promoția 2017.

Având în vedere și previziunile de vacanatre a unor posturi la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii ca urmare a procedurilor aflate în derulare, Plenul consideră că pot fi luate în calcul pentru organizarea concursului un număr de 58 de posturi de execuție. ”

În județul Cluj va fi scos la concurs un post de judecător la Judecătoria Turda și niciun post de procuror. Lista completă a posturilor din toată țara o puteți vedea în anexele hotărârii CSM de mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.... Citește mai mult
Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!