Un judecător de la Tribunalul Galați a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i apere independența după ce mai mulți procurori i-au făcut sesizare la Inspecția Judiciară ca urmare a unor soluții nefavorabile parchetului. Sesizarea a fost clasată, dar și cererea judecătorului a fost respinsă de CSM.
„Cererea domnului judecator Lungu Cristian a fost formulata in raport de demersul unor procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati constand in sesizarea Inspectiei Judiciare in ceea ce-l priveste pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 alin. (1) lit. s) exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
In sustinerea cererii, domnul judecator Lungu Cristian a aratat ca, la data de 20.11.2023, colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati a sesizat Inspectia Judiciara impotriva sa cu privire la posibila savarsire a abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, procurorii facand referire la modul in care dumnealui a solutionat anumite cauze, la calitatea redactarii hotararilor judecatoresti si la modul de interpretare, considerat de acestia ca fiind neindoielnic si nescuzabil, al normelor de drept material sau procesual, in cauzele penale in care urmarirea penala a fost efectuata de Parchetul de pe langa Tribunalul Galati.
Prin rezolutia din 20.02.2024, Inspectia Judiciara a dispus clasarea sesizarii procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati. (…)
Domnul judecator Lungu Cristian a sustinut ca, dincolo de a fi lipsite de suport legal sau factual, aceste critici au urmarit defaimarea sa care, in opinia procurorilor, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a scapat de raspundere penala pe autorii infractiunilor de omor si a pronuntat alte hotarari la fel de gresite.
Domnul judecator Lungu Cristian a mai sustinut ca, pentru autorii sesizarii, daca solutia nu este cea propusa, este irelevant ca hotararea are suportul unei interpretari rationale a faptelor, iar daca solutia judecatorului este definitiva, autorii sesizarii declara fara rezerve ca nu si-o insusesc si resping posibilitatea oricarei solutii decat cea a dumnealor, manifestari de natura a influenta modul de gestionare a cauzei dupa reluarea urmaririi penale.
De asemenea, domnul judecator Lungu Cristian a aratat ca, in urma unei discutii cu (…), care de fapt apartine colectivului de autori – pentru care au formulat sesizarea, respectiv pentru ca totusi, hotararile gresite / casate au fost prea multe’.
In opinia domnului judecator Lungu Cristian, aceasta marturisire spontana exprima cu precizie modul de gandire pe care autorii sesizarii il au cu privire la relatia dumnealor cu judecatorul si anume una de forta, de dominare.
Totodata, domnul judecator Lungu Cristian a precizat ca a luat la cunostinta, in mod intamplator si din surse straine de mediul profesional, ca (…) (n.r. procurorii care l-au reclamat la IJ) promoveaza demersul de a solicita pedepsirea sa.
Drept urmare, domnul judecator Lungu Cristian a considerat ca o initiativa precum cea in discutie este specifica zorilor regimurilor politice totalitare, cand opiniile diferite trebuiau asanate.
In concluzie, domnul judecator Lungu Cristian a apreciat ca demersul procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati de a sesiza Inspectia Judiciara cu aspectele sus mentionate, fara nici o legatura cu realitatea si lipsite de suport probator, a fost de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii sale ca judecator.”, se arată în hotărârea Secției pentru judecători din CSM, citată de Luju.ro
Judecătorii din CSM au respins cererea de apărarea a independenței și imparțialitării judecătorului din Galați: ”Referitor la motivele invocate de domnul judecator Lungu Cristian in sustinerea afectarii independentei si impartialitatii sale, Sectia pentru judecatori apreciaza ca promovarea unui demers legal ce vizeaza solutiile sau activitatea unui judecator nu poate fi apreciata de plano ca ar conduce la afectarea independentei si impartialitatii respectivului magistrat, fiecare demers trebuind sa fie analizat individual, luandu-se in considerare contextul in care a fost formulat.
Astfel, raportat la situatia de fapt retinuta in raportul Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori considera ca demersul initiat de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati s-a circumscris dispozitiilor legale, acesta fiind de altfel analizat si fiind pronuntata o solutie de catre Inspectia Judiciara.
In acest context, Sectia pentru judecatori apreciaza ca nu poate fi primita sustinerea domnului judecator Lungu Cristian care ar conduce, in fapt, la descurajarea oricarei persoane nemultumite de activitatea sau solutiile unui magistrat de a apela la demersurile legale existente.
Drept urmare, Sectia pentru judecatori va respinge, ca neintemeiate, obiectiile formulate de domnul judecator Lungu Cristian.”