Cazul unui interlop din Cluj, prins de 11 ori fără permis și care a produs un accident rutier soldat cu mai mulți răniți și un mort, a produs indignare în toată țara. Totuși, cum de era liber la momentul accidentului? Răspunsul stă în motivarea sentinței din mai 2023, prin care a fost condamnat la 1 an și 7 luni închisoare cu suspendare pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere (11 acte materiale), furt calificat (11 acte materiale) și conducerea unui vehicul cu număr fals de inmatriculare. Prin aceeași hotărâre, a încetat măsura arestului preventiv luată în acel dosar, care este acum în faza de apel.
Reprezentanții IPJ Cluj au emis astăzi lămuriri cu privire la cazul interlopului Ioan Aurel Covaci, care a șocat opinia publică. Aceasta se află acum în arest preventiv, ca urmare a accidentului din 23 august.
”În cadrul cercetărilor demarate, imediat după externarea bărbatului (inculpatul – n.red) din spital, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Ulterior, instanța de judecată a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile, aflându-se sub efectul măsurii preventive și la acest moment.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă.
Menționăm că, la nivelul instituției noastre, bărbatul nu este cercetat în alte dosare penale întocmite pentru infracțiuni la regimul rutier.
De asemenea, facem precizarea că la data de 13.02.2023, acesta a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești pentru infracțiunile de furt calificat în forma continuării, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Ulterior, la expirarea acestei măsuri, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsură dispusă la data de 14.02.2023, de către Judecătoria Cluj-Napoca.
La data de 29.05.2023, acesta a fost pus în libertate prin suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, prin hotărârea instanței din data de 29.05.2023, emisă de Judecătoria Cluj-Napoca.”, a explicat IPJ Cluj.
În 23 august, Ioan Covaci a pierdut controlul mașinii și a intrat pe contrasens în altă mașină, în care erau doi adulți și trei copii. În total au fost răniți trei adulți și copiii, iar un alt bărbat care era cu șoferul vinovat în mașină a decedat la spital.
Covaci a fugit de la fața locului, fiind urmărit de un polițist și prins după trei kilometri, în timp ce se ascundea într-un lan cu porumb.
În 29 mai 2023, judecătoarea Codruța Tiliciu de la Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât:
”Condamna inculpatul Covaci Ioan Aurel la pedeapsa de 1 an de inchisoare, pentru savarsirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (11 acte materiale), la pedeapsa de 1 an de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art.228 alin.1, art. 229 alin.1 lit. b) C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (11 acte materiale), respectiv la 9 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducerea unui vehicul cu numar fals de inmatriculare, prev. de art. 334 alin.2 C.pen.
In temeiul art. 38 alin. (1) si (2) C.pen., art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen. contopeste potrivit tratamentului sanctionator al concursului de infractiuni, pedepsele dispuse prin prezenta sentinta, stabilind pedeapsa cea mai grea de 1 an de inchisoare, la care adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse (1/3 din 1 an si 9 luni de inchisoare, respectiv 7 luni de inchisoare), rezultand pedeapsa de 1 an si 7 luni inchisoare.
In temeiul art. 91 C.pen., suspenda executarea pedepsei de 1 an si 7 luni inchisoare sub supraveghere pe o durata de 3 ani, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C.pen., care se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.”
În dosar, a mai fost condamnat la 2 ani închisoare un complice al lui Covaci, care avea și el antecedente.
Motivarea sentinței prin care a fost condamnat cu suspendare și pus în libertate:
”Numărul ridicat al actelor materiale, respectiv 10 şi perioada scurtă de timp în care acestea au fost săvârşite (03.01.2023-09.01.2023) indică o cutezanţă deosebită a inculpaţilor. Mai mult decât atât, activitatea infracţională a fost stopată prin surprinderea în flagrant a inculpaţilor. Bunurile sustrase au constat în 550 panouri tip cofrat, de valoare însemnată, prejudiciul fiind estimat de persoana vătămată la suma de 16.000 de euro. Acestor acte de sustragere li se adaugă cea de-a 11-a acţiune a inculpaţilor, constând în sustragerea remorcii persoanei vătămate SC ###### SRL, din parcarea centrului comercial Vivo, utilizată mai apoi la încărcarea panourilor.
Este de remarcat şi contribuţia mai mare a inculpatului Covaci Ioan Aurel la săvârşirea faptelor, acesta fiind şi cel care a condus de fiecare dată autovehiculele utilizate pentru încărcarea şi transportul bunurilor. Diferenţa de vârstă dintre cei doi inculpaţi conduce la concluzia că inculpatul Covaci Ioan Aurel l-a cooptat în activitatea infracţională pe inculpatul Zoleszak Andrei Mihai.
Inculpatul Covaci Ioan Aurel are vârsta de 37 ani, este divorțat, a absolvit o școală profesională și nu este angajat. Din fişa de cazier judiciar rezultă că inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, săvârșind și în trecut infracțiuni similare (f. 207-208). Dacă pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut parțial și nuanțat săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, în cursul judecăţii a avut o bună conduită procesuală, manifestând o atitudine de regret faţă de faptele săvârşite.
Potrivit susţinerilor sale, anterior luării măsurii arestării preventive cu privire la persoana sa, inculpatul Covaci Ioan Aurel se ocupa de creşterea şi educarea celor doi copii minori ai săi.
(…)
Referitor la executarea pedepselor stabilite în sarcina inculpaţilor, în primul rând, instanţa apreciază ca nefiind necesar ca inculpaţii să execute pedepsele în regim privativ de libertate, având în vedere gravitatea faptelor, conduita procesuală a inculpaţilor, din care a rezultat că aceştia au înţeles consecinţele nerespectării legii şi că au şanse reale de îndreptare şi circumstanţele personale ale acestora.
Stabilind caracterul oportun al dispunerii suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, instanța constată că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru dispunerea acestei forme de individualizare a executării pedepsei. În primul rând, instanța constată ca fiind îndeplinite condiţiile obiective prevăzute de dispoziţiile art. 91 alin. (1) lit. a), b), c) şi alin. (3) C.pen., pentru a se putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, respectiv pedepsele aplicate inculpaţilor sunt de cel mult 3 ani, inculpaţii nu au mai fost condamnaţi anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, şi-au manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, nu s-au sustras de la urmărire penală ori judecată și nu au încercat zădărnicirea aflării adevărului.
În al doilea rând, instanţa apreciază ca fiind îndeplinită condiţia subiectivă prevăzută de dispoziţiile 91 alin. (1) lit. d) C. pen., constând în aceea că aplicarea unei pedepse este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpaţii nu vor mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea acestora, prin raportare la persoana inculpaţilor.
Prin urmare, în temeiul art. 91 C.pen., instanța va dispune condamnarea inculpatului Covaci Ioan Aurel și va suspenda executarea pedepsei de 1 an și 7 luni închisoare sub supraveghere pe o durată de 3 ani, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C.pen., care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
În temeiul art. 93 alin. (1) C.pen., va impune inculpatului respectarea următoarelor măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen. va impune inculpatului obligația să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În temeiul art. 93 alin. (3) C.pen., cu reţinerea art. 404 alin. (2) C.proc.pen. va impune inculpatului, pe parcursul termenului de supraveghere, obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei Huedin (oraş de reşedinţă) sau al Primăriei Cluj-Napoca (oraş de domiciliu).”