fbpx

Judecător Dana Gîrbovan despre audierea persoanelor cu dizabilități intelectuale în instanță

Președintele Uniunii Judecătorilor din România, judecător Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj, spune că magistrații ar trebui să primească training special în privința persoanelor cu dizabilități intelectuale și explică de ce judecătorii au rețineri în a audia minori cu dizabilități.

Dana Gîrbovan a vorbit despre problema audierii persoanelor cu dizabilități intelectuale într-un interviu apărut pe adevarul.ro în cadrul proiectului pe fonduri norvegiene „Lagărele de lângă tine”, iniţiat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Organizația a constat că judecătorii nu audiază minorul cu dizabilitate intelectuală, deşi sunt obligați să o facă.

”Procesul de audiere a unui minor, cu atât mai mult a unui minor cu dizabilitate intelectuală, pune probleme mult mai extinse decât cunoştiinţele juridice ale unui judecător, oricat de vaste şi temeinice ar fi acestea. Din păcate însă, lipsa de abilităţi a judecătorului nu este compensată  printr-un sprijin de specialitate, pentru ca o astfel de audiere să aibă un efect real, nu doar formal. Aşa se explică probabil reţinerea judecătorilor de a audia minori cu dezabilităţi, dintr-o temere de a nu face minorului mai mult rău decât bine. În mod evident, ar fi extrem de util ca la fiecare instanţă să existe cel puţin un psiholog care să-l asiste pe judecător în activitatea de ascultare a minorului şi în pregătirea acestei ascultări, astfel încât aceasta să nu se transforme într-o experienţă traumatizantă pentru minor. Din păcate, însă, instanţele nu beneficiază de un astfel de suport, iar problema este tot mai acuta.”, a declarat președintele Uniunii Judecătorilor.

CRJ a constat ca în multe situaţii, dizabilitatea intelectuală e considerată  o circumstanţă atenuantă în favoarea unei autorităţi care a comis un abuz împotriva unei persoane cu dizabilităţi, în situaţia în care există plangeri.

În schimb, Dana Gîrbovan spune că ”o dizabilitate nu ar trebui să constituie o circumstanţă atenuantă pentru un abuz săvârşit de autorităţi. Dimpotrivă, o astfel de situaţie este o circumstanţă agravantă, în condiţiile în care o persoană aflată în poziţie de putere a abuzat de poziţia de forţă pe care o are în relaţia cu o persoană vulnerabilă.”

În lipsa specialiștilor care să-i ajute în instanță, magistratul din Cluj condieră că judecătorii trebuie să se pregătească ei pentru astfel de audieri. ”Magistraţii trebuie să primească training special în privinţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Pentru situaţii speciale este necesară o pregatire specială, pentru a înţelege şi a acţiona nu doar din instinct sau fundamentat pe cunoştiinţele generale, ci aplicat pe situaţia deosebită cu care esti confruntat.”, a precizat Gîrbovan.

Comments

comentarii

Un animal de companie este este o responsabilitate mare pentru oameni, existând foarte multe alimente toxice pentru ei.... Citește mai mult
Vremea se răceşte în toată ţara în următoarele zile.Temperaturile vor coborî la minime de 2 grade, anunţă meteorologii în prognoza emisă pentru perioada 20 septembrie - 3 octombrie... Citește mai mult
Prefectul Clujului, Tasnádi Szilárd, a declarat că în județul Cluj, dintr-un număr total de 44 de locuri existente la ATI, în acest moment mai sunt libere doar 5.... Citește mai mult
Rata infectare a ajuns la 3.23 în Municipiul Cluj-Napoca, iar acest lucru aduce noi măsuri.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!