Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că ridicările de mașini staționate neregulamentar de către autoritățile locale este ilegală.
Înalta Curte de Casație și Justitie a admis recursul în interesul legii, formulat de Avocatul Poporului, referitor la ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Magistrații au decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotărâri ale consiliilor locale. Drept pentru care, autoturismele parcate neregulamentar în Cluj-Napoca nu mai pot fi ridicate de autospecialele Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
“In interpretarea și aplicarea dispozitiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) si art.135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) si alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare, art.21 lit.b) si art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizarii nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevazută de art.64 si art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale“, se arată în decizia instanței.
Decizia judecătorilor este obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă, si a fost luata după ce Avocatul Poporului a formulat la Curtea Suprema un recurs in interesul legii privind legalitatea hotararilor adoptate de consiliile locale, in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. “Va solicităm sa constatați că problema de drept prezentata a primit o solutionare diferită din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, să stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente”, se arata in recursul formulat de Avocatul Poporului.
Conform Avocatului Poporului, examinarea jurisprudentei la nivel național a relevat că instanțele de judecată din țară nu au un punct de vedere unitar în ceea ce priveste legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.
A fost publicata in Monitorul Oficial aceasta hotarare?