fbpx

Jan, hoțul care îi ia la bătaie pe cei care îl prind în flagrant. Directorul unui magazin și doi clienți au pățit-o

Fără leac: Tânărul filmat în 18 octombrie în timp ce bătea un bărbat cu spirit civic a fost condamnat definitiv la o zi după incident pentru o faptă similară de acum un an: A lovit directorul unui magazin și doi clienți care au încercat să-l oprească să fure 24 de ciocolate. Jan Lăcătuș are mai multe pedepse la activ, inclusiv pentru tentativă de omor.

Jan Lăcătuș, în vârstă de 28 de ani, din comuna Sânpaul, cel care a ajuns ”vedetă” pe internet după ce au apărut pe Facebook imaginile în care îl bate pe un bărbat într-un magazin pentru că acesta din urmă o atenționase pe o femeie că tânărul vrea să o fure, are un trecut plin de infracțiuni. A fost eliberat condiționat în iulie 2010 după o pedeapsă de 5 ani înshisoare pentru tentativă de omor și a fost condamnat definitiv la 2 ani și 2 luni de închisoare, pentru tâlhărie, la o zi după incidentul filmat.

În acest ultim dosar, Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca l-a trimis în judecată în data de 10 decembrie 2015, în stare de arest preventiv. A fost pus în libertate în luna martie a acestui an, procesul fiind încă pe rol atunci.

Prin actul de sesizare a instanței, s-au reținut următoarele: ”inculpatul Lăcătuș Jan la data de 27 noiembrie 2015, în jurul orei 12:20-12:30, a sustras de pe rafturile magazinului Dia Market din mun. Cluj-Napoca un nr. de 24 (douăzeci și patru) ciocolate marca „Heidi” în valoare totală de cca. 191,76 lei și a încercat să părăsească incinta magazinului trecând de zona casei de marcat fără să achite produsele, iar în momentul în care numita P. A-D (director în cadrul societății comerciale care administrează magazinul) și doi clienți (martorii J. I. și D. A) aflați în magazin au încercat să-l oprească, a exercitat agresiuni asupra acestora și le-a adus amenințări cu scopul de a-și asigura scăparea și de a păstra bunurile însușite de pe raft.”

Instanța nota în decembrie 2015, când îi menținea arestul: ”sub aspectul conduitei generale în societate inculpatul Lăcătuș Jan nu este la primul contact cu legea penală, astfel inculpatul a fost condamnat anterior pentru tentativă de omor calificat la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenție (sentința penală nr.726/15.12.2005 a Tribunalului Cluj, definitivă prin decizia penală nr.5/11.01.2006 a Curții de Apel Cluj).

Pe lângă acestea, inculpatul a mai comis în trecutul nu prea îndepărtat alte infracțiuni, și anume la data de 17 august 2015 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Lăcătuș Jan în dosarul penal nr.336/P/2015 pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 193 alin.2 și art. 371 Cod Penal. (lovire și tulburarea ordinii și liniștii pubice – n.red).

Totodată, pentru alte infracțiuni comise s-a dispus scoaterea sa de sub urmărire penală și aplicarea unor sancțiuni cu caracter administrativ, iar pentru alte infracțiuni este în prezent cercetat.  De aici rezultă că inculpatul comite în mod obișnuit fapte penale, de regulă dintre acelea presupun violență.

Referitor la atitudinea inculpatului Lăcătuș Jan judecătorul constată că aceasta este nesinceră, el oscilând pe parcursul declarațiilor date în timpul urmăririi penale și în fața judecătorului între  recunoașterea și negarea sustragerii bunurilor, despre care acesta afirmă că în realitate ar fi fost vorba doar de 7-8 ciocolate și nu de 24 așa cum s-a reținut. Inculpatul a încercat să diminueze prin declarațiile sale cât a putut de mult periculozitatea faptei sale, însă nu a reușit să înlăture intenția cu care a intrat în magazin – de a fura, deși avea ceva bani asupra sa, încercând să atingă latura sentimentală prin mobilul expus – de a duce ciocolatele fetiței sale de 2 ani, fără să se gândească că unui copil de doi ani îi poate duce suficiente dulciuri de banii pe care îi avea și ceva de mâncare.

În ceea ce privește exercitarea amenințărilor și a actelor de violență asupra persoanei vătămate, respectiv asupra martorilor J. I.și D. A, inculpatul a negat în permanență aceste fapte, aspect care este infirmat însă atât de restul probatoriului administrat în cauză. Aici judecătorul ar vrea să sublinieze că violența exercitată de către inculpat a avut loc pentru păstrarea unor bunuri alimentare de un cost diminuat, ceea ce îl face să își pună întrebarea ce ar fi făcut inculpatul pentru luarea și păstrarea unor bunuri mai valoroase.”, se arată în cuprinsul încheierii penale nr. 1646 a Judecătoriei Cluj-Napoca din 17 decembrie 2015.

Jan a cerut atunci judecătorului să-i dea o șansă. Acum se află după gratii și este anchetat în dosarul privind lovirea ce a fost suprinsă de camerele de supraveghere.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina