fbpx

Iubire în pandemie: A trecut ilegal două frontiere ca să evite carantina și să ajungă la iubita din Gherla

Clujust vă prezintă o poveste de iubire pe pandemie, ce s-a încheiat cu o sentință penală. În perioada stării de urgență, un tânăr de 20 de ani din Bihor, care a fost la muncă în Austria, a trecut ilegal două frontiere pentru nu sta în carantină instituționalizată și a ajunge la iubita lui din Gherla, județul Cluj. După ce a reușit să treacă pe câmp granițele Austria-Ungaria și Ungaria-România, a fost prins când vroia să ia autobuzul spre Cluj, pentru că nu avea declarația pe propria răspundere, conform Ordonanțelor militare din perioada stării de urgență.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului A.D., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

În sarcina inculpatului s-a reținut, în esență, faptul că ”la data de 07.04.2020, venind dinspre Ungaria, a intrat în mod ilegal în România trecând frontiera de stat printr-o zonă nedestinată trecerii frontierei, pentru a nu fi supus controlului polițiștilor de frontieră și ulterior carantinării instituționalizate, conform Ordonanțelor Militare în vigoare în acea perioadă.”

”Din procesul-verbal de constatare din data de 07.04.2020 reiese că în această dată, în jurul orei 11:20 s-a primit o informație cu privire la faptul că o persoană de sex masculin, cetățean român, a fost descoperită pe raza localității Santăul Mare, în stația de autobuz, fără să își poată justifica prezența în zona de frontieră, aceasta neavând asupra sa declarație pe propria răspundere cu privire la prezența în localitatea Santăul Mare, conform Ordonanțelor Militare în vigoare. Ulterior, din același înscris se deduce că la fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul S.P.F. Borș, în fața căreia, persoana identificată ca fiind inculpatul A.D. a declarat verbal că a luat un autobuz din Oradea spre localitatea Gherla, județul Cluj, unde locuiește prietena sa, dar a constatat că a urcat în autobuzul greșit, sens în care a coborât în localitatea Santăul Mare, de unde a comandat la o companie de taxi din Oradea o mașină care să-l conducă înapoi în Oradea.”, se arată în dosar.

Tânărul a fost dat de gol de biltete de tren și un bon fiscal de la o sticlă de Cola luate din Ungaria, găsite asupra lui la percheziția corporală.

”Totodată, s-a reținut în acest proces-verbal care se coroborează cu procesul-verbal de control corporal și cu înscrisurile depuse la dosar (biletele de tren) că s-a trecut la efectuarea unui control corporal sumar asupra inculpatului, ocazie cu care au fost găsite asupra acestuia sumele de 810 euro, 6000 forinți, 2 lei, trei bilete de tren din Ungaria, datate 06.04.2020, un bon fiscal emis pentru o sticlă de Coca-Cola în valoare de 450 forinți. Ca urmare a noilor elemente descoperite, în înscrisul menționat s-a consemnat că inculpatul a recunoscut că a venit din Austria, unde a fost la muncă la plantat de pomi și unde i-a expirat contractul de muncă în data de 30.03.2020 și că a hotărât să treacă ilegal granița dintre Ungaria și România ca să evite perioada de 14 zile de carantină instituționalizată.”, se arată în rechizitoriu.

Inculpatul a recunoscut în totalitate fapta reținută în sarcina sa și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale. În timp ce autoritățile se laudă cu echipamente de ultimă generație pentru supravegheera frontierei, tânărul a trecut liniștit cu ajutorul Google Maps.

”În continuare, instanța reține că elementele de fapt descrise în procesul-verbal de constatare din data de 07.04.2020 se coroborează și cu declarațiile date în calitate de suspect de către numitul A.D. și ulterior în calitate de inculpat care a învederat că în data de 06.04.2020, în jurul orei 06:00 a plecat din localitatea Lohngraben spre România, dar la frontiera Austriei cu Ungaria, polițiștii maghiari nu i-au permis trecerea pe teritoriul lor, astfel că a trecut ilegal frontiera dinspre Austria spre Ungaria, pe câmp, evitând astfel controlul de frontieră maghiar. În declarația menționată, numitul A.D. a mai arătat că în data de 06.04.2020, din localitatea Szombathely a mers cu trenul până în localitatea Debrecen, unde a rămas peste noapte. Mai apoi, a menționat că, dorind să ajungă în România, și să evite perioada de 14 zile de carantină instituționalizată, a hotărât să treacă ilegal din Ungaria în România, sens în care în dimineața zilei de 07.04.2020 a luat un microbuz din localitatea Debrecen până în localitatea Artand, de unde mai apoi, s-a deplasat pe jos spre România, peste câmp, evitând filtrele de poliție maghiare și controlul de frontieră din Vama Artand/Borș, ghidându-se cu ajutorul telefonului și a aplicației Google Maps. ”, se arată în sentință.

Prin sentința Judecătoriei Oradea din 6 octombrie, tânărul a primi pedeapsa de 1400 de lei amendă penală.

”Urmarea imediată constă în producerea unei stări de pericol pentru autoritatea statului în ceea ce privește respectarea regimului de trecere peste frontieră, iar legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, având în vedere împrejurările în care a fost comisă fapta, instanța reține că inculpatul a acționat cu intenție directă, acesta prevăzând urmarea faptei sale, respectiv starea de pericol pentru autoritatea statului, urmărind producerea acesteia. De asemenea, din ansamblul materialului probatoriu administrat în cauză, se reține că infracțiunea comisă de către inculpat este nejustificată și imputabilă acestuia.”, se arată în motivare.

Judecătorul arată elementele de care a ținut cont: ”La individualizarea judiciară a pedepsei, instanța a ținut cont de criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, dintre care reține gradul de pericol social concret al faptei comise, evidențiat de împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv pentru a eluda controlul polițiștilor de frontieră și carantinarea instituționalizată, conform Ordonanțelor Militare în vigoare la data comiterii faptei, modalitatea de acțiune a inculpatului, prin planificarea trecerii graniței pe câmp, cu ajutorul telefonului și a aplicației Google Maps.

De asemenea, instanța a avut în vedere situația personală a inculpatului, faptul că acesta este integrat social, nivelul său de educație (12 clase), împrejurarea că nu figurează cu antecedente penale, respectiv conduita procesuală corectă manifestată de către inculpat care s-a prezentat în fața instanței, a recunoscut săvârșirea infracțiunii și a uzat de procedura abreviată a recunoașterii învinuirii.

Instanța a stabilit suma corespunzătoare unei zile-amendă în cuantum de 10 lei, ținând seama de situația inculpatului, care a arătat că are studii medii, este apt de muncă și în prezent este angajat  și are un salariu de aproximativ 300 de lei.”

Comments

comentarii

Justin Timberlake este primul artist confirmat la Electric Castle 2025.... Citește mai mult
Clujenii racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului vor constata încălzirea caloriferelor, începând de miercuri, 9 octombrie, ca urmare a începerii probelor de presiune „la cald”, pe fondul răcirii bruște a vremii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns