Inspecția Judiciară susține într-o întâmpinare semnată de inspectorul-șef Roxana Ioana Petcu, depusă într-un dosar la Înalta Curte, că judecătorii de civil pot să-și motiveze hotărârile pronunțate și după pensionare.
Întâmpinarea, citată de Luju.ro, a fost depusă într-un dosar in care fosta judecatoare Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi cere desfiintarea sentintei pronuntate de judecatoarea Cosmina Adela Boldea de la Curtea de Apel Bucuresti, intr-o cauza in care Tudorache se judeca cu CSM si Inspectia Judiciara, pe motiv ca sentinta a fost motivata de judecatoarea Boldea in timp ce aceasta se afla la pensie.
“Fata de solicitarea de anulare a hotararii pe motiv ca ar fi fost redactata de doamna judecator Adela Cosmina Bodea dupa data eliberarii din functie prin pensionare la 01.06.2022, precizam ca eliberarea din functie a judecatorului, prin pensionare, dupa data pronuntarii hotararii si pana la data redactarii hotararii, reprezinta un eveniment de ordin administrativ care nu produce efecte juridice impotriva hotararii pronuntate de judecator anterior, in perioada in care era in functie, atat timp cat nu exista niciun viciu de nelegalitate raportat la data pronuntarii hotararii, respectiv a modului de solutionare a cauzei cu care a fost investit.
Cu usurinta se poate constata ca in prezenta cauza a fost pronuntata de catre judecatorul care a administrat probele in cauza, neexistand nicio abatere de la principiul continuitatii completului de judecata.
Redactarea hotararii reprezinta o alta etapa care se inscrie in dispozitiile art. 426 Cod proc. Civ., si care se realizeaza de catre judecatorul care a solutionat procesul. Rezulta astfel ca redactarea hotararii se inscrie intr-un stadiu ulterior pronuntarii hotararii.
Eliberarea din functie a judecatorului, prin pensionare, dupa data pronuntarii hotararii si pana la data redactarii hotararii, reprezinta un eveniment administrativ care nu produce efecte juridice impotriva hotararii pronuntate de judecator anterior, in perioada in care era in functie.
Nu exista dispozitii legale care sa permita invalidarea hotararilor pronuntate (n.r. – probabil Petcu a vrut sa spuna redactate) de catre un judecator, in mod retroactiv, ca urmare a eliberarii din functie prin pensionare dupa data pronuntarii hotararii si pana la redactarea acesteia.
La data pronuntarii hotararii, respectiv 9 iulie 2021, judecatorul cauzei era in functie. Eliberarea din functie a judecatorului cauzei dupa data pronuntarii hotararii nu il exonereaza pe acesta de indatorirea de a redacta hotararea pronuntata, intrucat opera juridica a redactarii apartine in exclusivitate numai judecatorului cauzei, conform art. 426 Cod. proc. Civ. Nu poate nicio alta persoana sa redacteze hotararea, redactarea hotararii exprimand considerentele de ordin juridic avute in vedere la data pronuntarii hotararii, astfel incat pierderea functiei de judecator ca urmare a pensionarii, intervenite dupa data pronuntarii hotararii nu il exonereaza pe judecator de obligatia de a redacta, neexistand nicio alta posibilitate a delegarii acestei atributii inerente functiei de judecator”., se arată în documentul citat.