Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Un bloc la gri, în care zeci de familii au plătit locuințe și unii locuiesc, scos la vânzare prin licitație de executor

Un bloc la gri, în care zeci de familii au plătit locuințe și unii locuiesc, scos la vânzare prin licitație de executor

Incredibil: Un bloc la gri dintr-un dosar penal de înșelăciune aflat pe rol a fost scos la vânzare prin licitație publică de către un executor judecătoresc. Zeci de familii au plătit locuințe în acel bloc, dar nu sunt proprietari, iar unii locuiesc în el cu utilități improvizate. Oamenii se tem că vor ajunge în stradă după ce și-au dat banii unui escroc care nu a terminat blocul și i-a lăsat de izbeliște, fără acte de proprietate. Citiți mai jos cum s- ajuns la această situație halucinantă.

Blocul despre care este vorba se află pe strada Fabricii nr.65-67 din Cluj-Napoca și apare în rechizitoriul prin care celebrul țepar imobiliar Traian Onuc (fost Floarea Ianson) a fost trimis în judecată.

Clujust.ro a aflat un detaliu interesant care până acum nu a fost făcut public. Pentru construirea respectivului bloc, Traian Floarea Ianson (acum pe nume Onuc) s-a asociat cu firma Sturz Construct, care deține terenul de sub bloc. După ce a izbucnit scandalul cu Onuc, cei de la Sturz Construct s-au dezis și au denunțat contractul, existând chiar litigii între Onuc și firmă. Aceasta este deținută de Vasile Sturz și fiul său, Florin Samson Sturz, care mai dețin service-ul de eșapamente Sturimex. Sursele Clujust spun că Florin Sturz ar fi împrumutat firma, cel puțin în acte, cu 400.000 de euro, iar apoi a apelat la executorul judecătoresc Dragoș Adam, care a scos la licitație terenul cu tot cu bloc în baza unui contract de ipotecă.

În anunțul executorului se arată că, în 22 mai, va avea loc vânzarea la licitație publică a imobilului din Cluj-Napoca, strada Fabricii nr.65-67, compus din teren în suprafață de 601 mp pe care este editicată o construcție nefinalizată de patru etaje, compartimentată pentru folosință ca bloc de locuințe.

Așa cum se poate vedea în anunț, cea mai tare parte este precizarea că ”Imobilul este liber de sarcini”. Asta în condițiile în care este un dosar penal pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, în care o parte din cei care au cumpărat locuințe sunt persoane vătămate, mai este un dosar penal în cercetare la parchet cu privire la alți cumpărători din același bloc și mai sunt litigii civile pornite de oameni care încearcă să intre în proprietatea locuințelor sau să-și recupereze banii.

Culmea este că terenul și construcția sunt scoase la vânzare la prețul de 2,96 milioane lei, stabilit de expertul evaluator Mihai Toda în dosarul penal, la solicitarea parchetului.

La intrarea în bloc există un panou de avertizare

Pe lângă toate acestea, sunt circa 20 de familii care locuiesc în blocul nefinalizat, care trec practic printr-un șantier ca să ajungă acasă, care și-au finisat locuințele pe banii lor și care folosesc generatoare de curent și alte improvizații pentru a trăi decent.

Generator de curent sub televizor

Prin pereții de cărămidă se aud vocile celor care se încumetă să locuiască acolo. Vedeți mai jos cum arată blocul pe interior:

Oamenii din bloc, atât cei care locuiesc așa cum pot, cât și cei care au plătit locuințe, dar nu stau acolo, s-au alarmat când au auzit de posibila vânzare a imobilului și au început să se mobilizeze pentru a-și apăra drepturile. Aceștia caută avocat pentru a contesta executarea silită a firmei Sturz Construct de către propriul asociat, Florin Sturz, despre care au pus afiș în scara blocului.

Bănuiala locatarilor este că blocul va ajunge, liber de sarcini, la Sturz, printr-un intermediar, iar acesta va putea liniștit să finalizeze și să vândă locuințele la alți oameni, iar cei cu banii dați lui Onuc să rămână cu procesul. Altfel, cine ar cumpăra un imobil cu asemenea probleme?

Ultimele informații arată că însuși Onuc ar fi depus o plângere penală împotriva Sturz și a cerut să fie notată în cartea funciară. Vom reveni cu informații până în ziua licitației.

Contactat de Clujust.ro, executorul Dragoș Adam a spus că nu are ce face și că nu știe ce se va întâmpla cu oamenii: ”Nu știu dacă blocul face obiectul unui dosar penal sau altul e obiectul. Situația e mai complicată. Creditorul are un contract de ipotecă, pe care îl punem în executare. Nu am ce face. Au fost oameni la mine și vor mai veni. Mă voi întâlni și cu o avocată a lor. Vorbiți cu creditorul!”

Am încercat să vorbim cu Florin Sturz, căruia i-am lăsat un mesaj printr-o angajată de la Sturimex cu care am vorbit la telefon.

Clujust.ro a solicitat un punct de vedere din partea Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca, care l-a trimis în judecată pe Onuc și care mai are o anchetă în lucru cu privire la blocul de pe Fabricii, dar încă nu am primit răspuns.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns