Mai mulți avocați le-au vorbit studenților de la Facultatea de Drept a UBB despre drumul de la teorie la practică în profesiile juridice. Incidentul din septembrie dintre o avocată și o judecătoare într-o sală de judecată de la Judecătorie arată distanța între ceea ce învață studenții în facultate și practica judiciară, a spus un avocat.
Dezbatera intitulată avocatura între teorie și practică a fost organizată în cadrul proiectului european ”Viziune. adaptabilitate. performanță în programele de masterat în științe juridice” care privește îmbunătățirea programelor de masterat ale Facultății de Drept și corelarea acestora cu piața muncii și cu specialiștii din domeniul juridic. Scopul dezbaterii a fost de a identifica modalitățile de îmbunătățire și dezvoltare a programelor de studii universitare nivel masterat ale Facultății de Drept prin implicarea activă a reprezentanților pieței muncii. S-au abordat aspecte precum: ce este și ce presupune profesia de avocat; calitățile, cunoștințele, competențele și abilitățile necesare în exercitarea profesiei de avocat, avantajele și dezavantajele exercitării profesiei de avocat; ”cheia succesului” pentru a deveni un bun avocat.
Unul dintre vorbitori a fost decanul Baroului Cluj, Mircea Pop. ”Am încercat să le prezint studenților, din punct de vedere al unui practician, cam ce ar trebui să însemne masterul pentru cel care participă la un master. Adică o trecere cât se poate de consolidată între nivelul teoretic pe care facultatea îl dă la absolvire și nivelul practic pe care orice profesie – avocat, magistrat, procuror – îl cere. Masterul ar trebui să reprezinte un alt nivel de pregătire care trebuie asigurat de profesori, profesori care să le dea alte cunoștințe la nivel interdisciplinar de legislație națională, internațională, analize și sinteze, precum și de către practicieni, avocați cu experiență, lectori de la INPPA, lectori de la INM, care să le prezinte celor de la master, din punct de vedere practic, trecerea de la teorie la practică.”, a spus Pop pentru CLUJUST după dezbatere.
Mircea Pop este de părere că e prea multă teorie acum la master. ”Cunosc mulți masteranzi, mulți participă la master doar pentru că n-au reușit să intre în profesiile de avocat sau de magistrat, încearcă să stea aproape de profesie și atunci își prelungesc șederea pe lângă centrul universitar, stând încă un an – doi, făcând master, dar în același timp pregătindu-se pentru aceste examene de intrare în profesie. Masterul e o condiție pentru cei care vor o carieră universitară, cam atât. Locurile sunt puține. Masterul ar putea, învățându-i practică, învățându-i jurisprudență, să-i pregătească pe mai departe. Am terminat facultatea, am trecut de nivelul teoretic, acum pot să fac practică.”, a spus avocatul.
Un alt avocat care a captat atenția studenților spunându-le realități din lumea Justiției a fost tânărul Dan Chertes. Acesta a vorbit mai întâi despre importanța teoriei: ”Teoria este importantă, fiindcă în sălile de judecată constați că.. de exemplu noi în penal auzim foarte des chestia asta și de la colegii avocați și pe surse de la judecători: ”hai să ne lase Streteanu cu teoriile lui că aici e sala de judecată, nu suntem în tratatul lui de penal”. Din păcate Streteanu nu trebuie să ne lase și nici ceilalți practicieni din facultatea asta, care sunt și teoreticieni, nu trebuie să ne lase cu teoriile. Fiindcă pornind de la teorie, dacă se înțelege un anumit aspect și vă dau un singur exemplu: legea evaziunii fiscale. În sala de judecată o înțeleg foarte puțini judecători pentru simplul motiv că fiscalul, ca și element al altei facultăți, de Științe Economice, este câteodată o nebuloasă. Avocații și când își fac contabilitatea preferă să plătească un contabil să și-o facă decât să se ocupe ei. Și atunci cu atât mai puțin judecătorii ajung să înțeleagă niște noțiuni care, din păcate folosesc la condamnarea unor persoane. Înțelegerea greșită a unor elemente din teorie pot să ducă la o vătămare a actului de justiție.”
Dar în ce privește programele de master de la facultate, și Chertes a spus că trebuie pus accent pe practică pentru a micșora distanța între ce se învață în facultate și ce se întâmplă când profesezi. ”Eu consider că de fapt practica trebuie să dea tonul în materia masterului, respectiv ar trebui să fie o comunicare între practică și teorie-facultăți a ceea ce trebuie pe piață. Dacă întrebați avocații de civil, acum foarte puțini mai au de făcut reconstituiri de drepturi de proprietate. A venit criza, lumea nu mai cumpără. Nu mai e o chestie de trend. În 2005-2007 erau elemente de drept care trebuiau explicate și probabil mulți practicieni au avut probleme. Acum avem taxa de mediu cu care se ocupă domnul Costaș și uitați aveți un specialist care ar putea explica instanțelor cel mai bine cum ar trebui să stea problema, dar evident e necesar să avem un dialog. În momentul în care facultatea vă învață un lucru, ajungeți în instanță și instanța întrerupe avocatul în momentul în care discută teorie este o problemă de instanță, nu este o problemă de avocat sau de facultate. Este o rupere a dialogului între cei doi parteneri de discuție în actul de justiție. Ați văzut lunile trecute a existat și un incident și un mare scandal legat de această necoordonare în politețuri între avocat și judecător. Scandalul acela, plecând de la un element particular, a arătat un lucru foarte important: practica judecătorească, practica avocățească și ceea ce învățăm cu toții în facultatea de drept până să ajungem avocați sau judecători sunt la distanțe foarte mari.”, a spus avocatul.
Acesta a mai avut câteva sfaturi pentru studenți: ”Studiul individual, părerea mea, vă asigură întotdeauna succesul în profesia pe care o s-o alegeți. Și cel mai important: nu căutați rețete!. Nu există rețete pe niciun dosar. O să auziți dacă ajungeți avocați, mai sunt colegi care vă zic dă-mi și mie un model pe nu știu ce. Nu! În momentul în care îți faci tu acel model de contract de vânzare -cumpărare sau de plângere penală deja tu devii expertul în problema respectivă pentru că tu afli citind textul legal anumite particularități și, prin urmare, poți să și discuți cu ceilalți colegi în ce măsură e aplicat sau nu un anumit element din textul legal în respectiva situație. Porniți tot timpul de la textul legal pentru că sunteți ținuți de asta. De fapt asta fac judecătorii: vă țin de textul legal. De aceea nu le trebuie teorie, le trebuie discuție pe text, faceți-le discuție pe text fiindcă discuția pe text este practică, chiar dacă de fapt dumneavoastră faceți teorie.”