fbpx

În #ZiuaFărăAvocați, Consiliul Baroului Cluj a expus problemele direct șefilor de instanțe și parchete

Cu ocazia acțiunii de protest ZiuaFărăAvocați din 4 octombrie, Baroul Cluj. al doilea ca mărime din țară, a organizat o masă rotundă la care au participat președinții instanțelor de judecată precum și șefii parchetelor din județul Cluj, cărora reprezentanții avocaților clujeni le-au expus problemele întâmpinate.

În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele cu care se confruntă avocații în activitatea profesională în relația cu magistrații, judecători și procurori.

”Principalele disfuncționalități ale sistemului judiciar semnalate de avocați au fost:

1.  Nerespectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor:

  • Termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători. Intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.
  • Prelungirea nejustificată a procedurii de regularizare a cererilor de chemare în judecată, care deși a fost reglementată în ideea accelerării soluționării acestora, are un efect contrar datorită manierei defectuoase în care se aplică.
  • Amânarea repetată a pronunțării soluțiilor în dosare (neurmată, în materie civilă, de comunicarea hotărârii motivate) peste termenul prevăzut de Codul de procedură civilă, iar comunicarea hotărârii motivate depășește frecvent durata de 6 luni;
  • Durata foarte mare a perioadei de derulare a urmăririi penale.
  • Preschimbarea termenelor de judecată pentru dosarele aflate pe rol, ajungându-se la un decalaj de peste 6 luni de zile față de termenele inițial stabilite.
  • Fixarea primului termen pentru dosarele nou înregistrate la un interval foarte mare de timp  față de data înregistrării cererii.
  • Inexistența unei aplicări unitare a procedurii de normare a activității, ceea ce lipsește de previzibilitate actul de justiție.

2. Reducerea de către instanțe a cheltuielilor de judecată reprezentate de onorariul de avocat și reducerea de către procurori a onorariilor cuvenite avocaților din oficiu;

3. Ignorarea rolului avocatului și implicit a funcției apărării în procesul penal;

4. Nerespectarea de către instanțele de judecată a timpului necesar refacerii capacității de muncă a avocatului prin comunicarea actelor de procedură în perioada vacanței judecătorești și prin respingerea cererilor de amânare a judecării cauzelor justificate cu documente;

5. Interzicerea accesului avocaților cu telefoane mobile, tablete sau chiar laptopuri în unele unități de poliție și parchet, cu nesocotirea reglementărilor care permit acest acces.

Problemele semnalate au impact negativ asupra actului de înfăptuire al justiției, iar partenerii de dialog ai avocaților au agreat că se impune găsirea cât mai rapidă a soluțiilor pentru rezolvarea acestora, în beneficiul justițiabililor care sunt cei direct afectați. În cadrul discuțiilor au fost identificate remedii pentru probleme punctuale, urmând a coopera în continuare pentru rezolvarea celor sistemice cu implicarea tuturor factorilor de decizie.”, a transmis Consiliul Baroului Cluj.

Într-o conferință de presă organizată de Consiliul Baroului Cluj după masa rotundă, decanul Flavia Maier a spus că speră ca problemele să se rezolve ”într-un timp mai scurt sau mai lung”, dar că unele pot fi rezolvate doar prin modificări legislative, ceea ce implică politicul.

Consilierul Călin Budișan a vorbit despre probleme întâmpinate la parchete, dar și despre o situație punctuală din ziua protestului, 4 octombrie, când un complet de judecată a dorit să judece o cerere de liberare condiționată, care în vremea protestului magistraților nu a fost considerată urgentă.

Campania “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” este destinată conștientizării problemelor cu care se confruntă avocații în exercitarea profesiei și recunoașterii și respectării rolului avocatului în apărarea și promovarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns