fbpx

ÎCCJ a decis că primăriile nu pot condiționa emiterea autorizației de construire de cedarea unei părți din teren

O decizie definitivă a Înaltei Curți care cu siguranță îi dă de gândit primarului Emil Boc. Practica Primăriei Cluj-Napoca de a condiționa emiterea unor autorizații de construire de cedarea unei părți din teren pentru servitute publică este nelegală. Consecinţele instituirii unei servituţi de utilitate publică asupra terenului, fără plata vreunei despăgubiri şi fără urmarea procedurilor legale de expropriere care să fundamenteze o astfel de plată, reprezintă o ingerinţă severă în dreptul de proprietate, arată judecătorii ÎCCJ.

În Cluj-Naopoca, sunt situații în care primăria nu te lasă să construiesti pe motiv ca acolo municipalitatea ar vrea sa facă ceva obiectiv public (de exemplu centura metropolitană). Nici nu-l fac, dar nici nu te lasă să faci tu ceva. ICCJ spune că trebuie sa te exproprieze si să te despăgubească, dacă tot te țin încurcat.

Decizia nr. 542 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟕 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, Secţia I civilă ÎCCJServitute de utilitate publică instituită asupra unei suprafeţe de teren, proprietate privată.

Principalele puncte ale deciziei:  Condiţionarea proprietarului pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie de dezmembrarea terenului în parcele distincte şi renunţarea la dreptul de proprietate asupra suprafeței afectate servituţii de uz public. Constatarea nulităţii absolute a declaraţiei notariale de renunţare la dreptul de proprietate. Existenţa unei cauze ilicite, imorale. Atingerea adusă dreptului de proprietate. Constatarea exproprierii în fapt. Obligarea unităţii administrativ-teritoriale la plata unei juste despăgubiri.

Prin această decizie, instanţa de recurs a reţinut că „reclamanta este îndreptăţită la obţinerea unei juste despăgubiri, în condiţiile în care dreptul de proprietate, un drept fundamental reglementat de dispoziţiile art. 44 din Constituţia României, i-a fost încălcat de către pârâte (administrația publică locală – n.red), prin impunerea servituţii de utilitate publică.

Pierderea elementelor esenţiale ale dreptului de proprietate, deşi persoana rămâne, formal, proprietarul bunului, cu privire la care însă nu mai poate exercita nici un atribut din conţinutul dreptului, în lipsa unei prealabile şi juste despăgubiri, afectează dreptul, în substanţa sa, şi reprezintă o încălcare din partea autorităţilor statului, sancţionată de art. 1 din Protocolul nr. 1”.

S-a mai reţinut, totodată, că pârâtele  „au generat, în sarcina reclamantei, o interdicţie în legătură cu un exerciţiu complet al dreptului său de proprietate, determinată de un interes public, dar nu şi-au îndeplinit şi obligaţiile pozitive corelative, şi anume de a expropria, în drept, bunul şi de a-i oferi titularei dreptului de proprietate o compensaţie financiară corespunzătoare indisponibilizării bunului.

Aceasta întrucât nu se poate admite că realizarea unor obiective de politică socială de interes public de către autorităţile statului să fie suportate doar de o persoană anume, în speţă, reclamanta.

În concluzie, proporţionalitatea în materia privării de proprietate este legată de obligativitatea autorităţilor de a stabili despăgubiri pentru bunul pierdut, calculate în funcţie de pierderea suferită de proprietar.

O altă condiţie a proporţionalităţii unei privări de proprietate este aceea ca indemnizarea să survină într-un interval de timp rezonabil de la momentul pierderii proprietăţii, întrucât proporţionalitatea impune ca interesele divergente să sufere o satisfacere a lor concomitentă.

Sub acest aspect, consecinţele instituirii unei servituţi de utilitate publică asupra terenului reclamantei, fără plata vreunei despăgubiri şi fără urmarea procedurilor legale de expropriere care să fundamenteze o astfel de plată, reprezintă o ingerinţă severă în dreptul său de proprietate şi, ca atare, o încălcare a art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţie”.

Prin urmare, a conchis instanţa de recurs că în mod corect şi cu respectarea dispoziţiilor din legea fundamentală, instanţa de apel a menţinut soluţia primei instanţe, de acordare a despăgubirilor către reclamantă, ca mijloc de reparaţie pentru privarea de proprietatea imobilului în litigiu.

Comments

comentarii

Naţionala de fotbal a României a învins Andorra cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Estadi Nacional din Andorra la Vella, la debutul său în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.... Citește mai mult
Trei persoane au fost rănite, printre care și un copil de 4 ani, într-un accident care a avut loc sâmbătă în apropiere de Câmpenești.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!