fbpx

Hoțul-Păianjen care a speriat bogătașii din Bună Ziua. Printre victime e și o judecătoare de penal

Condamnat de șapte ori pentru furt, eliberat condiționat de patru ori, un tânăr clujean a fost trimis în judecată din nou, pentru furt calificat, alături de un complice. De această dată, este acuzat că a dat mai bine de zece spargeri, majoritatea în cartierul de lux Bună Ziua din Cluj-Napoca. Specialitatea lui: escaladarea balcoanelor și forțarea ușilor de termopan. Polițiștii au recuperat bijuterii și electronice, prejudiciul total fiind de circa 200.000 de lei. Printre victime este și o judecătoare de la Secția Penală a Tribunalului Cluj.

Alexandru Ciprian Mocean, din Florești, este numele care apare în nouă dosare penale de furt, șapte finalizate cu condamnări, unul cu împăcarea părților și unul acum pe rol la Judecătoria Cluj-Napoca. ”Pe parcursul anului 2014, în perioada martie-decembrie, pe raza mun. Cluj-Napoca au fost săvârşite mai multe infracţiuni de furt calificat, constând în sustragerea de valori din interiorul locuinţelor aflate pe raza acestei localităţi, cu precădere în zona cartierului Bună Ziua, unde se află un număr ridicat de imobile aparţinând unor persoane potente din punct de vedere financiar, acest aspect fiind puternic exploatat de persoanele cu preocupări pe linia săvârşirii infracţiunilor de acest gen.”, au precizat procurorii în actul de acuzare. Aceștia i-au identificat ca autori ai faptelor pe Alexandru Ciprian Mocean și complicele lui, Dan Dalcos.

În 4 februarie 2015, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cei doi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de furt calificat, constând în aceea că au sustras bunuri din locuinţele persoanelor vătămate L.M (la data de 03.10.2014, prejudiciu – 9000 lei), ŢAC (la data de 19.11.2014, prejudiciu – 9000 euro) şi TMA (la data de 06.12.2014, prejudiciu – 10000 lei).

În 15 aprilie, procesul a fost închis prin împăcarea hoților cu victimele. ”Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul D.D.G., ca urmare a împăcării părţilor. Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul M.A.C., ca urmare a împăcării părţilor. Constată că măsura arestării preventive luate împotriva inculpatului M.A.C. a încetat de drept. dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului M.A.C., dacă nu este arestat în altă cauză.”, se arată în hotărârea instanței.

Polițiștii au continuat însă cercetările cu privire la provenienţa celorlalte bunuri găsite la percheziţiile domiciliare în acest caz, fiind identificate nu mai puţin de alte 11 persoane vătămate care au recunoscut o parte din bunurile găsite la inculpatul Mocean, ca fiind ale lor. În final, în 15 mai, cei doi tineri au fost trimiși în judecată, din nou, într-un dosar cu 28 de părți civile și părți vătămate.

”Constatăm, astfel, că prejudiciul total cauzat persoanelor vătămate care şi-au recunoscut bunuri care le aparţin printre cele ridicate de la inculpaţii M.A.C și D.D.G este în valoare de aproximativ 178,200 lei şi 4000 euro (în total, aproximativ 196.000 lei).”, au precizat procurorii.

Interesant este modul de operare, descris în amănunțime la cele 12 spargeri. Potrivit procurorilor, Alexandru Mocean era cel care intra în locuințe, în special prin escaladare și forțarea geamurilor termopan, iar complicele Dan Dalcos stărea de pândă și asigura transportul la și de la locul faptei. De remarcat că spargerile aveau loc atât seara, cât și dimineața sau în timpul zilei.

Extrase anonimizate din rechizitoriul parchetului:

”Din cercetări, a rezultat faptul că, la data de 13.03.2014, în intervalul orar 18 :30 – 22, inculpatul M.A.C, beneficiind de complicitatea inculpatului D.D.G, prin escaladarea balconului şi forţarea uşii termopan a pătruns în locuinţa persoanei vătămate TP, situată în mun. Cluj-Napoca, de unde a sustras bijuterii şi un laptop. Prejudiciul cauzat familiei T este de 15.000 lei.”

”La data de 30.03.2014, între orele 20:40 – 23:30, inculpatul M.A.C, prin forţarea uşii de acces a terasei, a pătruns în locuinţa persoanei vătămate —, situată în —, jud. Cluj, de unde a sustras mai multe bunuri. Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa numitului M.A.C, la data de 23.12.2014, a fost identificat şi un telefon marca Samsung Galaxy S2, care aparţine persoanei vătămate. Prejudiciul cauzat acestei persoane vătămate este de 7500 lei.”

”la data de 08.04.2014, în intervalul orar 09:00-10:15, inculpaţii MAC şi DDG, prin forţarea uşii termopan de la terasa locuinţei, situate în mun. Cluj-Napoca, —, jud. Cluj, aparţinând persoanei vătămate —, au pătruns în interior de unde au sustras bani, bijuterii şi un laptop marca Toshiba, cauzând un prejudiciu de 15.000 lei.”

”În perioada 15 – 17.07.2014, inculpatul MAC, prin forţarea uşii termopan de la bucătăria locuinţei persoanei vătămate MPA, situată în —, jud. Cluj, a pătruns în interior şi a sustras un TV marca LG, un laptop marca Asus, o tabletă IPAD 2, două CD – playere cu navigaţie auto Audi şi VW şi un pistol cu bile de cauciuc, marca ROHM.”

”Din cercetări a rezultat că, în data de 11.10.2014, în intervalul orar 09 – 22, inculpatul MAC, prin escaladarea gardului împrejmuitor al imobilului cu nr. — din mun. Cluj-Napoca, a pătruns în incinta imobilului după care, prin forţarea geamului termopan, de la bucătăria locuinţei, a pătruns în interiorul acesteia, de unde a sustras un laptop marca HP şi şase ceasuri de mână, bărbăteşti, cauzând un prejudiciu de aproximativ 11000 lei.”

”În perioada 12 – 14.12.2014, inculpatul MAC a pătruns, prin escaladarea şi spargerea geamului termopan de la sufrageria imobilului situat în mun. Cluj-Napoca, —-, iar, din interior, a sustras două televizoare LCD şi un ceas de damă Guess, cauzând un prejudiciu în valoare de 4000 lei.”

”Din cercetări a rezultat că, la data de 23.08.2014, în intervalul orar 07:00 – 17:00, inculpaţii MAC şi DDG, prin escaladarea unui geam, au pătruns în locuinţa situată în —, jud. Cluj, aparţinând persoanei vătămate BM, de unde au sustras bani şi bijuterii în valoare de 60.000 lei, prejudiciu nerecuperat.”

Șapte condamnări anterioare și patru eliberări condiționate

În propunerea de arestare preventivă a lui Alexandru Ciprian Mocean se arată că acesta este un cunoscut al penitenciarului.

”Apreciem că acesta prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, având în vederea trecutul său infracţional şi condamnările penale pe care le-a suferit de-a lungul anilor, rezultând, astfel, fără echivoc, o stare de inadaptare la normele de convieţuire socială, acţiunile sale sfidând şi nesocotind regulile elementare de comportare decentă în societate.

În acest sens avem în vedere şi condamnările anterioare ale inculpatului, acesta suferind nu mai puţin de 7 condamnări, toate pentru comiterea unor fapte de furt.

De asemenea, chiar dacă inculpatul a beneficiat de clemenţă din partea organelor statului, (fiind liberat condiţionat de mai multe ori) el nu a înţeles să-şi corijeze comportamentul ci, din contră, a continuat să săvârşească infracţiuni, motiv pentru care apreciem că lăsarea lui în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, securitatea patrimoniului persoanelor şi integritatea lor fizică fiind în pericol dacă nu se restrânge libertatea sa.

Evidenţiem, în acest sens, faptul că Mocean Alexandru Ciprian nu a beneficiat doar o dată de clemenţă din partea organelor judiciare, ci de nu mai puţin de patru ori (fiind liberat condiţionat la datele de 13.03.2009, cu un rest de 177 zile; 29.03.2011 cu un rest de 381 zile, 08.05.2012 cu un rest de 41 zile şi 23.12.2014. Or, în ciuda acestui fapt, inculpatul a înţeles, practic, să sfideze organele judiciare, el continuând să comită infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului persoanelor.”, au menționat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns