fbpx

Fostul șef Antidrog Cluj, Liviu Șipoș, trimis în judecată alături de alți 6 inculpați, din care doi polițiști activi

Fostul șef al Seriviciului Antidrog Cluj, comisar pensionar Liviu Șipoș, a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alți 6 inculpați, pentru consituirea unui grup infracțional organizat. Surpriza este că în dosar sunt inculpați și doi polițiști activi, unul de la Înmatriculări și Permise, iar celălalt de la Brigada de Combatere a Crimei Organziate (BCCO) Cluj.

Comunicatul DIICOT:

”Procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta a constat în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile sau sunt bănuite de implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri.

Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării au fost generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri.

S-a reţinut faptul că, liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se putea realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate.

Având în vedere experiența profesională dobândită în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalţi inculpaţi, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze.

În acest scop, membrii grupării au comunicat în permanență în timpul activităților de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării și cele conduse de persoanele vătămate și, de asemenea, au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau, pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.
În ceea ce privește rolul membrilor în cadrul grupului infracțional organizat, s-a reţinut faptul că, liderului grupului a coordonat activitatea infracțională, în ceea ce privește comiterea infracțiunilor de violarea sediului profesional și violarea vieții private, precum și cele de acces la un sistem informatic și transfer de date informatice, instigându-i pe doi dintre inculpaţi să pătrundă în sediile private ale societăților comerciale în care își desfășurau activitatea persoanele vătămate, pentru a monta dispozitive de înregistrare și de a accesa sisteme informatice de pe care să transfere date informatice.

De asemenea, liderul grupului a finanțat activitățile infracționale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrate și a dispozitivelor de localizare GPS.
Ulterior, activitățile infracționale s-au desfășurat cu intermitență, în contextul instituirii pe teritoriul României a stării de urgență, însă rezoluția infracțională a rămas constantă, până la intervenția organelor judiciare, din data de 15 august 2020, când doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată.”, a transmis DIICOT

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Una dintre persoanele vizate de Liviu Șipoș este celebrul traficant de droguri Sfârlea Torino. Detalii AICI

Numele inculpaților de pe portalul instanțelor de judecată:

ŞIPOŞ LIVIUInculpat
NEAGU NICOLAEInculpat
ZAHIU IONEL COSMINInculpat
GROŞAN ADRIANInculpat
LUPEA EMIL IULIANInculpat
MARIAN OCTAVIAN LUCIANInculpat
MARC DRAGOŞ CĂLINInculpat

Polițistul Octavian Lucian Marian este acuzat că furniza gruării informații despre numere de înmatriculare.

”Dintre membrii grupului infracţional constituit în acest scop de către inculpatul ŞIPOŞ Liviu au fost stabiliţi numiţii GROŞAN Adrian, cu rolul de a şantaja persoanele vătămate, ZAHIU Cosmin, cu rolul de a pătrunde fără drept în spaţii private şi de a monta dispozitive de interceptare şi înregistrare a discuţiilor purtate în mediul ambiental, precum şi de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, NEAGU Nicolae, cu rolul de a pătrunde fără drept în spaţii private, de a realiza activităţi de acces ilegal la sisteme informatice şi de a monta dispozitive de interceptare şi înregistrare a discuţiilor purtate în mediul ambiental, precum şi de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, precum şi numitul MARIAN Octavian Lucian, agent şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Permise şi inmatriculări — Cluj, care la solicitarea membrilor grupării infracţionale, efectuează verificări în bazele de date specifice şi le comunică membrilor grupului infracţional rezultatul verificărilor.

Din probele administrate a rezultat faptul că inculpatul ŞIPOŞ Liviu a fost sef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca şi anterior pensionării sale, în anul 2005 a lucrat la Direcţia Naţională Anticorupţie — Serviciul Teritorial Cluj.

În prezent inculpatul ŞIPOŞ Liviu administrează o firmă de investigaţii sub paravanul căreia realizează activităţi de supraveghere şi monitorizare constantă a persoanelor şantajate.

În baza funcţiilor detinute anterior si a firmei pe care o conduce, inculpatul ŞIPOŞ Liviu a continuat să păstreze contactul si cu cadre active din cadrul M.A.I., în special în scopul verificării unor aspecte de interes în activitatea sa infracţională, ex: numere de înmatriculare ale unora autoturisme, adresele unde locuiesc, antecedentele penale ale acestora etc..

În ceea ce priveşte modul de operare utilizat de către membrii grupării acesta constă în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea in activităţi infracţionale din sfera traficului internaţional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării sunt generate în două modalităţi: fie persoana vizată are antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceştia au rezultat informaţii conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obţinut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deşi obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare.

Inculpatul ŞEPOŞ Liviu identifică potenţiali oameni de afaceri şantajabili, iar ulterior îi coordonează pe numiţii GROŞAN Adrian, ZAHIU Cosmin, şi NEAGU Nicolae să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având şi funcţia de microfon prin care se poate realiza ascultarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de către victime.

De asemenea aceştia procedează chiar la închirierea unor apartamente situate în proximitatea locuinţelor persoanelor vizate şi de unde ar putea observa programul acestora sau asculta prin utilizarea unor mijloace tehnice performante discuţiile purtate în interior.

Având în vedere experienţa profesională dobândită în anii în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I. inculpatul ŞIPOŞ Liviu îi instruieşte periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze. in acest scop membrii grupării comunică în permanenţă în timpul activităţilor de filaj îndreptate împotriva victimelor, comunicăndu-si eventuale autoturisme suspecte care se interpun între cele ale lor „si cele conduse de persoanele vizate de asemenea procedează la verificarea autovehiculelor pe care le folosesc pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.”, se arată în dosar.

Numele polițistului Dragoș Marc de la BCCO Cluj apare în declarația inculpatului Neagu din faza de urmărire penală:

”După evenimentul cu suma de 200.000 euro, am oprit operaţiunile de supraveghere, iar Şipos Liviu mi-a spus că toate materialele pe care le strânsesem le va da la BCCO Cluj Napoca. Chiar am auzit si eu discutii dintre Şipoş Liviu Marcu, adjunctul BCCO Cluj cu privire la realizarea unei întâlni pentru remiterea materialelor rezultate din activitătile noastre de supraveghere a lui Sfârlea Torino — Vladimir PISALTU Lucian-Mihai. De la Şipoş Liviu am aflat că i-a dat lui Marc, materialele din suprave£herea lui Sfârlea Torino — Vladimir şi PISALTU Lucian-Mihai, însă nu toate materialele întrucât îl considera neserios pe Marc.

Şipos Liviu mi-a spus că Marc s-a întâlnit cu seful lui însă acela nu vrea să lucreze, să deschisă dosar, context în care, începând cu luna decembrie, după eveniment am continuat activitatea de supraveghere a numiţilor Sfârlea Torino — Vladimir,si PISALTU Lucian-Mihai.

In luna decembrie 2019, în urma unei actiuni de supraveghere am constatat faptul că numitul Foghis Marius s-a deplasat la Hotelul Napoca, ce îi apartine soţiei politistului Marc şi l- am observat pe Foghis la masă cu Marc. În acest context l-am sunat pe Şipoș Liviu si l-am chemat să se convingă si el. Acesta a venit şi a făcut două poze cu Marc şi cu Foghis. Şipos Liviu a fost recunoscut pe un angajat a lui Marc si acesta s-a dus si i-a spus lui Marc, iar noi am plecat de acolo, convinsi că Marc este pe mână cu Foghiş. După 5 minute Marc l-a sunat pe Şipoş Liviu şi am auzit discutia dintre acestia, în care Marc l-a invitat pe Şipoș Liviu să vină să bea un vin, după care i-a trimis poză cu Foghis.

După aceste evenimente, impreună cu Şipos Liviu am stabilit să continuam activitătile de supraveghere pentru a le înainta ulterior autoritătilor din Germania sau Italia, în functie de traseul persoanelor supravegheate, pentru a lua măsuri întrucât consideram că în România nu se face nimic. Lezăturile cu autoritătile din Germania si Italia le avea Sipos Liviu din perioada  când activa în politie.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina