Patronii firmei de transport Fany, Ștefan și Olezia Cadar, au cerut instanței să înlocuiască măsura arestului la domiciliu ca să poată conduce firma. Avocatul lor a precizat că în ultimele șapte luni, de când sunt privați de libertate, au fost concediați 122 de angajați.
Procesul pe fond al patronilor Fany și al șefei din ARR, Daniela Dobrilă, a început la Tribunalul Cluj. Instanța a amânat judecarea din cauza lipsei de procedură de citare cu societatea Fany Prestări Servicii, inculpată în dosar ca și persoană juridică.
Instanța a luat în discuție starea de arest la domiciliu a inculpaților. Avocata Oleziei Cadar a invocat în cerere de schimbare a măsurii preventive cu cea de control judiciar faptul că Fany, firmă de transport cu vechime de 15 ani și premii în domeniu, a fost nevoită să disponibilizeze 122 de angajați din cei 280 câți erau înainte de scandalul de corupție în care este implicată firma. De asemenea, potrivit avocatei, Fany a pierdut 12 licențe de transport în ultimele luni.
Toți cei care erau la conducerea firmei, acum nu-și mai exercită atribuțiile, potrivit avocatei, căci soții Cadar sunt arestați la domiciliu, iar directorul general Cristian Măhălean a demisionat. ”Societatea este în declin”, a spus avocata în instanță. Olezia Cadar se află de 7 luni în arest la domiciliu. ”Stadiul procesual actual nu mai reclama continuarea cu inculpata privata de libertate . Este suficienta măsura controlului judiciar”, a spus avocata.
În schimb, procuror de ședință din partea DNA Cluj, a susținut că măsura arestului la domiciliu este mai mult decât suficientă și că la stadiul actual al precesului nici nu se pune problema schimbării măsurii căci nu s-a administrat probatoriul.
În ce privește situația Fany, persoană juridică inculpată de asemenea în dosar, procurorul a precizat: ”Evident că se produc consecințe, dar nu ca efect al arestului la domiciliu, ci al faptelor penale. Anterior, activitatea s-a desfășurat prin coruperea funcționarilor publici”
Instanța a rămas în pronunțare cu privire la cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Următorul termen de judecată va fi în 5 noiembrie.
UPDATE: Instanța a respins cererea de înlocuire a arestului la domiciliu.
Vedeți toate acuzațiile din dosarul de corupție ”Fany-ARR” AICI.
Potrivit site-ului companiei, FANY este unul dintre cei mai mari operatori privaţi de transport de la nivel naţional cu o vechime de peste zece ani în transportul public de călători. Compania a fost înfiinţată în toamna anului 1999, prima cursă sub brandul FANY fiind realizată chiar de către fondatorul firmei, domnul CADAR ŞTEFAN pe ruta Cluj-Napoca – Sibiu în luna octombrie a aceluiaşi an.