Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a hotărât astăzi să amâne analiza în dosarul ”Uioreanu” pe anul viitor, până când se publică decizia recentă a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea unor articole din Codul de procedură penală privitoare la camera preliminară.
Decizia CC la care se face referire spune că prevederea din cod potrivit căreia ”judecătorul de cameră preliminară se pronunță fără participarea procurorului și a inculpatului”, este neconstituțională.
”Decizia Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial în 45 de zile de la pronunțare. Deja au trecut 15, deci mai sunt 30. Noi am zis că cea mai bună soluție este o amânare ca să vedem conținutul deciziei.”, a spus avocatul lui Bene, Mihai Neamț.
”Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel poate să întoarcă dosarul la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunal sau să-l trimită înapoi la DNA căci noi am invocat și alte excepții”, a spus avocata lui Pogăcean, Laura Baciu.
Amitim că la momentul când dosarul a fost la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunal, aceasta a transmis procurorilor DNA Cluj să refacă o parte din rechizitoriu, ceea ce s-a întâmplat, însă răspunsul DNA-ului nu a fost transmis și avocaților.
Potrivit noului cod de procedură penală, judecătorul de cameră preliminară decide dacă începe judecata sau trimite dosarul înapoi procurorilor.
Horea Uioreanu, Ioan Bene și Vasile Pogăcean, aflați acum în arest la domiciliu, s-au prezentat astăzi la Curtea de Apel Cluj. Ei vor fi citați și pentru data de 8 ianuarie, când, potrivit noii decizii CC vor fi și audiați.
Cei trei, alături de consilierul județean Ioan Petran și directorul UTI, Gabriel Davidescu, sunt acuzați de fapte de corupție.