fbpx

Comandantul Penitenciarului Gherla, interceptat în dosarul ”Uioreanu”. Bene i-ar fi cerut favorizarea unui deținut

Comandantul Penitenciarului Gherla, Ioan Bătinaș, a fost interceptat în dosarul ”Uioreanu”. Procurorii DNA Cluj susțin într-un document că Ioan Bene i-ar fi cerut să-l favorizeze pe un deținut, fost administrator al unei firme de-a lui.

Documentul DNA Cluj, datat 15 mai 2014, arată că șeful Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla i-ar fi oferit unui deținut, apropiat al lui Bene, condiții preferențiale de deținere.

“Interceptările realizate în cauză au mai stabilit că unul din apropiații lui Bene Ioan, numitul Lengher Adrian, ce a deținut societatea Euro Proconsult Cluj-Napoca, societate ce aparține în fapt omului de afaceri Bene Ioan, a fost încarcerat urmare a unei condamnări pentru o infracțiune de drept comun. Din penitenciar, numitul Lengher Adrian contactează frecvent pe Bene Ioan, care i-a promis de curând că-i va obține un statut mai favorabil, condiții mai bune în Penitenciarul Gherla și, mai mult, libertatea în termen de o lună. S-a constatat că pentru intervenții în vederea obținerii celor promise apropiatului său, Bene Ioan a apelat la numitul Bătinaș Ioan, comandant al Penitenciarului Gherla, existând suspiciuni că, în contra unor avantaje materiale, acesta îi oferă deținutului Lengher Adrian condiții preferențiale de deținere. În acest sens este de remarcat faptul că, cel puțin accesul la un telefon mobil nu-i este restricționat deținutului Lengher Adrian care-l apelează pe omul de afaceri Bene Ioan de câte ori are nevoie.

Ioan Bene
Ioan Bene

Interceptările realizate în cauză au stabilit că, în perioada aprilie-începutul lunii mai 2014, numitul Bene Ioan a efectuat numeroase intervenții asupra directorului Penitenciarului Gherla, numitul Bătinaș Ioan, în vederea favorizării deținutului Lengher Adrian în ce privește condițiile de executare a pedepsei privative de libertate ale acestuia. Astfel, a rezultat că, pentru a crea o situație avantajoasă deținutului, Bene Ioan a cerut comandantului penitenciarului alocarea lui Lengher Adrian la muncă în Cluj-Napoca, la un șantier de construcții al unui cunoscut al său, fără pază, în realitate urmărind folosirea deținutului pentru activități de proiectare. În acest sens, la locația unde se află șantierul respectiv, pentru Lengher Adrian a fost pregătit un birou dotat cu un calculator, cu acces la internet, pentru ca acesta să poată realiza activitățile propuse. Discuțiile telefonice purtate de deținut cu persoane apropiate au relevat faptul că acesta urmărește astfel să obțină contracte care să-i aducă venituri, fiind stabilit/convenit că cei din conducerea penitenciarului nu vor urmări natura activităților desfășurate la locația unde va fi repartizat. ”, se arată în documentul citat.

Același act arată nu s- a putut stabili natura convenției, ințelegerile pentru care comandantul Penitenciarului Gherla a fost de acord cu solicitarea de la Bene Ioan.

facsimil director penitenciar

 

Nici până la această dată procurorii DNA Cluj nu au pus o concluzie cu privire la relația Bătinaș-Bene și nu l-au chemat pe comandantul Penitenciarului să-i comunice că a fost ascultat, potrivit codului de procedură penală.

director penitenciar gherla Ioan BatinasContactat de CLUJUST, Ioan Bătinaș (foto) a spus că nu știa că numele lui apare în dosarul ”Uioreanu” și că nu a fost chemat la audieri. ”Nu știu nimic. Acum aflu de la dumneavoastră. Eu îl cunosc pe Ioan Bene dinainte de a fi arestat. Firma dânsului a avut contract cu penitenciarul, în sensul că am trimis deținuți să muncească chiar și la pista aeroportului. Adrian Lengher este deținut la noi în regim deschis și lucrează la ferma Agrozootehnică a penitenciarului, el supraveghează alți deținuți. Nu a lucrat  la vreo firmă a domnului Bene. Nu am fost sunat niciodată de Bene pentru a-mi cere favoruri. La noi toți deținuții sunt tratați egal, indiferent cine sunt și de unde provin. Sunt dispus să merg în fața oricărui organ de anchetă să aduc clarificări”, a declarat comandantul Penitenciarului Gherla, Ioan Bătinaș, pentru CLUJUST.ro.

Comments

comentarii

Un comentariu

Lasă un răspuns