Conferențiarul Daniel Nițu, directorul Departamentului de drept public de la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj, ne-a vorbit despre subiectul momentului: eliminarea lucrărilor de licență.
”Am votat pentru in Consiliu. La nivel de licență, unde studenții se pregătesc pentru magistratură, avocatură etc. nu mai e nevoie de compuneri. Nu îi ajută cu nimic pentru admiterea în profesie. La master e altă discuție, acolo au doar disertația. La licență au examen grilă destul de greu din tot – civil, penal si proceduri. Se justifica lucrarea când nu aveam examen.
Lumea nu intelege însă. Am văzut ce scrie și Cristi Danilet… Noi chiar avem examen de licenta greu, cade lumea… 95% din UBB are doar lucrare. E clar că acolo nu pot scoate lucrarea. Și grila de la licență am introdus-o tocmai ca să ii ajutăm pe studenți spre viitoarea profesie.”, a spus Nițu pentru Clujust.ro
Testarea de tip grilă pentru licență a fost introdusă în 2013, înainte fiind doar lucrarea. ”Studentii s-au opus, apoi ne-au dat dreptate. Au crescut mult procentele de admitere in profesie”, spune Daniel Nițu, de profesie avocat.
Inițial, la grilă se dădeau întrebări doar din civil și penal, după care în 2016-2017, s-au adăugat procedurile. ”Si aproape anual tot mărim tematica de licență, tot adaugam materie. Ne apropiem incet-incet de tematica de admiteri în profesie, cel putin trunchiul comun”, ne-a explicat conferențiarul.
În ce privește softurile antiplagiat, acesta spune că dau erori grave la drept. ”Iți dau plagiat când citezi cu ghilimele texte de lege sau considerente din hotărâri. Ce să facă studentii? Să le reformuleze că altfel nu scazi procentele? Așa se practică in profesie? Deci bine ca am scăpat de lucrare”
De precizat că la Facultatea de Drept a Universității București s-a renunțat la lucrări de câțiva ani.