Un director din MJ încearcă să-i convingă pe șefii instanțelor să nu oprească transferul pe serverul ministerului

Directorul Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justiției (MJ), Adrian-Viorel Diaconu, le-a trimis conducătorilor de instanțe din toată țara o adresă în replică la circulara Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea de îndată a procesului de înrolare a calculatoarelor și serverelor de la instanțe în sistemul just.ro al MJ.

”Aceste soluții informatice reprezintă o evolutie logică in raport cu nevoile de dezvoltare, extindere si crestere a gradului de sofisticare solicitate de beneficiari, pe de o parte, precum si cu evolutile tehnologice din ultimii ani, pe de alt parte, fiind de la sine inteles faptul că initiative de o asemenea magnitudine vizând digitalizarea sistemului judiciar, care presupun costuri ce depăsese 150 de milioane de euro si reclamă un nivel de interoperabilitate crescut atât la nivel intern, cât si extern, se subsumeaza, obligatoriu si necesar, unei politici de securitate adecvate. In acest sens, aratând că orice potentiala vulnerabilitate identificata în exploatarea unor solutii informatice, dacă este cazul, poate fi tratata si aliniata atât principiitor de drept, cât si a celor privind guvernanta IT, respectiv că, din punct de vedere tehnic, solutia de business implementata in ceea ce priveste toate sistemele dezvoltate (de ex., DEN, ECRIS IV virtualizat, ECRIS V) nu este una integral centralizat, nici din punct de vedere al componentei hardware, nici din punct de vedere logic, ci de gestiune partajata, hibridă, MJ gestionând strict componentele de infrastructura (de ex., pentru activitati specifice de mentenanta) si pe cele critice sau asociate unor riscuri de securitate (de ex., monitorizare perimetrală), fãra a avea si drept de acces la aplicatiile si servicile specifice sistemului judiciar gazduite pe acestea, raportat la limitele de competentă/responsabilitati pe care le are, administratorului infrastructurii IT si de comunicatii de date pentru sistemul judiciar nu i se poate aplica principiul “nicio responsabilitate (n.b. sub aspect al guvernantei IT), toată răspunderea”.

In ceea ce priveste procesul de înrolare in domeniul just.ro, demarat incă din anul 2015 si chiar finalizat la nivelul unor instante judecätoresti, fara a fi semnalate până la data prezentei brese de securitate cu privire informatii sau proceduri judiciare, generate din cupla administratorului infrastructurii IT si de comunicatii de date, subliniem că aplicarea imediata si efectiva a măsurilor dispuse prin adresa de referinta, respectiv autoexcluderea din domeniul just.ro, presupune suspendarea deîndată si a servicilor esentiale, cum ar fi serviciul de corespondenta electronica (atât pentru utilizator, cât si pentru instanta), serviciul de mediere al accesului remote (VPN) la infrastructura IT si de comunicatii de date sau replicarea datelor pe portalul instantelor de judecata. In acest sens, arătăm si faptul că măsurile de segregare a sistemelor IT si de comunicatii de date si/sau a solutiilor informatice incalca dispozitii legale incidente, privind asigurarea unui sistem informatic judiciar unitar si functional, respectiv art. 131 alin. (4) din Legea nr. 304 din 2022 privind organizarea sistemului judiciar, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conchidem prin a sublinia faptul cã efectele circularei de referinta sunt de natură a crea un risc major in ceea ce priveste implementarea proiectelor prin mijlocirea cărora au fost achizitionate, in scopul sustinerii si operationalizarii solutiilor mentionate, echipamentele, produsele software COTS si servicile aferente de care beneficiaza sistemul judiciar, cu toate consecintele de responsabilitate care decurg din aceasta, in conditiile in care proiectele respective au fost finantate in considerarea contributiei nemijlocite a acestora la indeplinirea unor jaloane din PNRR.

Cu precizarea că rămâne consevent principiului dialogului deschis si cooperarii loiale, atât cu instantele judecätoresti, cât si partenerii spi inter-institutionali, pentru imbunätatirea servicilor publice oferite cetatenilor si a cresterii calitatii actului de justitie, in raport cu angajamentele asumate la nivel national si international cu privire la asigurarea unui sistem informatic judiciar unitar si functional, in linia celor expuse anterior, Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă, solicitând reanalizarea dispozitiei emise, insotita de o anexa cuprinzând argumentele de natura tehnică prin care se aratã că, pe de o parte, efectele circularei conduc la un sistem informatic judiciar ineficient, complet nefunctional si lipsit de predictibilitate, respectiv cu riscuri operationale latente, si că, pe de alt parte, nu se justifica măsura suspendarii unor aranjamente operationale demarate sau finalizate.”, se arată în adresa directorului din MJ (facsimil jos)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns