Cazanciuc și Fenechiu se laudă că vor degreva judecătorii prin eliminarea încuviințării executării silite a hotărârilor judecătorești

Senatorii Robert Cazanciu și Daniel Fenechiu au inițiat un proiect de modificare a Codului de procedură civilă cu care se laudă că vor degreva judecătorii de ”balast judiciar”. Mai exact, prin proiect, propun eliminarea procedurii de încuviințare a executării silite de către instanță în cazul titlurilor executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti.

”Scurtăm durata proceselor din justiție și ușurăm munca judecătorilor. După 30 de ani în care românii și-au pierdut luni și ani din viață în așteptarea unei decizii judecătorești, la capătul unor procese lungi și costisitoare, am găsit o soluție pentru reducerea timpului de judecare a dosarelor și acoperirea unei părți importante din deficitul de personal al judecătoriilor.

Imaginea munților de dosare îngrămădite pe mesele magistraților va putea rămâne în istorie după adoptarea proiectului legislativ, pe care l-am depus deja la Senat împreună cu colegul meu, Daniel Fenechiu, privind renunțarea la procedura încuviințării executării silite de către un judecător, după ce un altul s-a pronunțat anterior printr-o hotărâre definitivă, ceea ce va contribui semnificativ la scurtarea duratei proceselor.

Existența acestei proceduri, care contribuie la lungirea duratei proceselor civile și oferă părților doar aparența unui act de judecată, este cu atât mai greu de înțeles cu cât Codul de procedură civilă menține o altă cale de atac: contestația la executare, prin care cei eventual vătămați printr-o executare se pot adresa instanței de judecată.

Practic, dacă urmărim statisticile oficiale potrivit cărora jumătate (50,3%) din totalul cauzelor civile nou intrate într-un an pe rolul judecătoriilor au ca obiect încuviințarea executării silite, iar o parte dintre acestea vizează punerea în executare a unor hotărâri definitive, noua modificare legislativă va reduce substanțial numărul de cauze pe care un judecător va fi chemat să le soluționeze.

Degrevarea judecătoriilor de un balast judiciar, acele cauze care nu ar trebui să ajungă pe rolul instanțelor, care încarcă inutil volumul de activitate și consumă importante resurse umane și materiale, va permite magistraților să soluționeze cu celeritate și celelalte litigii, contribuind astfel la reducerea duratei proceselor, la creșterea calității actului de justiție, și va compensa practic deficitul de personal, o permanentă problemă a sistemului judiciar.”, a postat senatorul PSD Robert Marius Cazanciuc, fost ministru al Justiției.

Proiectul de modificare a Codului de procedură civilă la care face referire Cazanciu prevede următoarele:

”Articolul 666 se modifică, dându-se o nouă numerotarea alineatelor, şi va avea următorul cuprins:

1.În termen de 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea prevăzută la art. 665 alin. (1) şi dovada achitării taxei judiciară de timbru.

2.Prevederile alin. (1) nu se aplică titlurilor executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti care sunt executorii potrivit legii. În cazul acestor titluri executorii, încuviinţarea executării silite se va realiza de către executorul judecătoresc prin încheiere. Prevederile alin. (3) — (7) se aplică în mod corespunzător.

3.Cererea de încuviinţare a executării silite privind titlurile executorii, altele decât hotărârile judecătoreşti, se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunţare. Încheierea se comunică din oficiu, de îndată, executorului judecătoresc, precum şi creditorului.”

Proiectul complet mai jos:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [99.21 KB]

 

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns