Decizie definitivă de la ÎCCJ: Primăria Cluj-Napoca plătește despăgubiri de aproape 120.000 euro proprietarilor unui teren care cică l-au ”donat” municipalității ca să obțină autorizație de construire pe ce le-a rămas. Practic, prin această decizie, s-a dat liber la obținerea de despăgubiri de la Primăria lui Boc pentru terenurile donate sau cedate cu titlu gratuit în urma unui mic șantaj urbanistic. Iar un avocat care a studiat fenomenul spune că sunt circa 300 de astfel de ”donații” sub presiune consfințite prin hotărâri de Consiliu Local.
În luna decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca inadmisibil recursul formulat de recursul declarat de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca prin Prima rîmpotriva hotărârii judecătorești a Curții de Apel Cluj, prin care s-a dispus obligarea Primăriei Cluj-Napoca la acordarea de despăgubiri de aproape 120.000 euro (aprox. 190 euro / mp) pentru terenul de 624 mp donat de câțiva clujeni pentru a obține autorizația de construire a unui ansamblului de locuințe colective cu regim S+P+2E
”În realitate, prin H.C.L. din 31.05.2016 a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca a fost aprobată preluarea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a terenul ui în litigiu, afectat unei servituți publice, și a fost preluat efectiv acest teren. Întrucât această hotărâre a Consiliului local nu a fost anulată, ea produce efecte juridice și confirmă un drept de proprietate asupra terenului existent în domeniul public de interes local.
Cu toate că acest transfer a operat printr-un act de dispoziție al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, despăgubirea cuvenită proprietarilor nu a fost acordată simultan acestora, printr-o fraudare a normelor constituționale și a textelor substanțiale ce reglementează exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Rămâne la dispoziția pârâților posibilitatea parcurgerii întregii proceduri de expropriere, astfel cum aceasta apare reglementată prin legile speciale, Legea nr. 33/1994 și Legea nr. 255/2010.
Cu referire la cuantumul despăgubirilor bănești acordate, instanța de apel subliniază că a procedat la o suplimentar a probatoriului, pentru a verifica susținerile apelanților sub acest aspecte, astfel că prin încheierea ședinței publice din data de 26.02.2019 s-a solicitat Comisiei de experți care a întocmit raportul de expertiză tehnică judiciară în primă instanță să răspundă obiecțiunilor formulate de pârâți, pentru a fi lămurite aspectele ce țin de cuantumul despăgubirilor oferite și valoarea terenului ce face obiectul litigios”, se arată în hotărârea Curții de Apel Cluj (93/A/2019), menținută de ÎCCJ.
Experții au arătat că valoarea terenului preluat de primărie este de 117.312 euro.
Persoanele obligate sa faca donatia catre primarie au fost reprezentate in acest dosar de avocatul Răzvan Bălosu, acelasi avocat care a obtinut in anul 2017 anularea prevederii din PUG care obliga la cedarea gratuita a suprafetelor de teren in favoarea primariei.
Această hotărâre constată încă o dată nelegalitatea comportamentului celor din Primăria Cluj-Napoca, prin care emiterea autorizației de construire era condiționată de donația sau cedarea cu titlu gratuit a părții din terenul oamenilor, unde se dorea extinderea sau construirea unui drum public.”
Avocatul Horațiu Brisc, colaborator la cabinetul Budișan Călin, a studiat fenomenul și ne arată care sunt implicațiile acestei hotărâri judecătorești și cum vor putea obține oamenii despăgubiri pentru terenurile donate către Primăria Cluj-Napoca.
„Începând cu 22 iunie 2016, data intrării în vigoare a noului plan urbanistic general al Mun. Cluj-Napoca și până în 18 iulie 2017, data intrării în vigoare a HCL nr. 737/2017, art. 25 alin. 4 din Regulamentul Local de Urbanism aferent noului PUG prevedea că Suprafeţele de teren grevate prin documentaţiile urbanistice aprobate de o servitute de utilitate publică vor fi transferate în proprietate publică înainte de emiterea Autorizației de Construire. În baza acestor prevederi, de la nivelul Primăriei se solicita celor care doreau să construiască pe parcele proprietate personală donarea sau renunțarea la dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de teren în favoarea municipalității clujene. Aceste solicitări erau prevăzute în scris în certificatele de urbanism sau în corespondența cu funcționarii responsabili și vizau persoanele care dețineau în proprietate parcele pe unde erau desenate în planșele din noul PUG viitoare drumuri publice.
Tribunalul și Curtea de Apel Cluj au hotărât că acele donații sunt lovite de nulitate absolută deoarece persoanele au fost constrânse să renunțe cu titlu gratuit la dreptul de proprietate, Primăria Cluj-Napoca eludând în acest fel derularea demersului legal de expropriere pentru utilitate publică cu despăgubirea prealabilă a oamenilor la valoarea de piață. În continuare, instanțele au recalificat donația într-o expropriere de fapt și au obligat Municipiul Cluj-Napoca la plata de despăgubiri reprezentând valoarea de piață a terenului donat, stabilită în baza unui raport de expertiză judiciară de evaluare.
În perioada 2016 – 2019 au fost aprobate peste 300 hotărâri prin care Consiliul Local al Mun. Cluj-Napoca a acceptat oferta de donație sau a aprobat preluarea în proprietate publică a suprafețelor din parcele la care oamenii au fost nevoiți să renunțe. Majoritatea persoanelor fizice au renunțat la suprafețe de 50—100 mp, dar au existat și dezvoltatori imobiliari care au făcut „cadouri” de peste 500 mp, toate acestea la valoarea de piață a terenului construibil din Cluj-Napoca, care de multe ori depășește 200 euro/mp. Prin această practică nelegală, Primăria a reușit atât să evite exproprierea terenurilor la valoarea de piață, economisind milioane de euro de la bugetul local, dar a și scăpat de procedura birocratică de expropriere.
Ca urmare a acestei hotărâri judecătorești, normală și previzibilă de altfel având în vedere că normativul local ce obliga transferul în proprietate publică a fost anulat încă din 2017, toate persoanele care au donat sau au renunțat la dreptul de proprietate în favoarea municipalității clujene vor putea obține despăgubiri la valoarea de piață a terenului. Litigiul de instanță presupune solicitarea anulării transferului dreptului de proprietate cu titlu gratuit către Municipiul Cluj-Napoca și obligarea la despăgubiri la valoarea de piață a terenului ca urmare a exproprierii în fapt.”, a explicat avocatul Brisc pentru Clujust.ro