fbpx

Decanul Florin Streteanu despre fostul decan Liviu Pop: ”Omul potrivit la momentul potrivit”

În cadrul evenimentului de lansare a volumului omagia Liber Amicorum, decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, a vorbit despre fostul decan Liviu Pop, care a pus pe picioare facultatea în anii 90.

”Încercând să îmi pun câteva gânduri în ordine, mă gândeam că aș putea vorbi despre dascălul Liviu Pop, dar probabil aș spune lucruri pe care cei mai mulți dintre dvs le știu, pentru că marea majoritate a avut privilegiul de a-l avea profesor. M-am gândit că aș putea spune ceva despre cercetătorul Liviu Pop, dar cu siguranță sunt alții mult mai bine plasați decât mine pentru a face o exegeză a operei domniei sale. Și atunci, cred că din postura deținută astăzi, cel mai potrivit ar fi să spun câteva cuvinte despre decanul Liviu Pop. Și dacă ar fi spun în foarte puține cuvinte ceva despre asta, aș spune că a fost omul potrivit la momentul potrivit.

Domnia și-a asumat conducerea facultății în 1996, într-o perioadă nu ușoară. Era o perioadă a căutărilor, așa cum ne-o amintim cu toții, era o perioadă în care, într-o anumită măsură, pierdusem startul relansării studiilor juridice de după 1990, în comparație cu alte facultăți din țară. Era o perioadă în care facultatea se afla într-o postură destul de ingrată din punctul de vedere al infrastructurii. Ne amintim cu toții clădirea de pe Republicii, în care, cândva, locuise o familie, și nicidecum nu fusese gândită ca sediu pentru o instituție de învățământ superior. Era perioada în care se încerca reînnoirea corpului academic; nu mai fuseseră făcute recrutări în facultate de la începutul anilor ’80 până la evenimentele din ’89, astfel încât la acel moment facultatea avea două categorii de angajați: erau marii noștri profesori, care se aflau aproape toți în pragul pensionării, și eram noi, câțiva proaspăt veniți în facultate de un an, doi, cinci, aflați la începutul carierei. Erau foarte puțini cei din generația domnului profesor care se aflau la momentul potrivit pentru a prelua conducerea facultății și pentru a încerca să o ducă acolo unde îi era locul.

Așa cum vă spuneam, a fost momentul potrivit pentru omul potrivit. A fost, cu siguranță, pentru domnia sa, un moment de cumpănă, pentru că nu este ușor să renunți la postura de magistrat, și nu la orice postură de magistrat, ci aceea de judecător al Curții de Apel, în favoarea unei funcții de conducere în învățământul superior. Sunt evidente pentru oricine dezavantajele în plan material, dar, cu certitudine, era o misiunea care trebuia îndeplinită și Domnule Profesor și-a simțit chemarea pentru a o îndeplini. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în cei opt ani de mandat, putem spune, fără teama de a greși, că această misiune a fost îndeplinită cu succes.

Domnule Profesor a lăsat în 2004, la expirarea celui de-al doilea mandat, o facultate de drept consolidată, o facultate așezată pe valori trainice, o facultate în care, cei care au urmat, au încercat, fiecare, în măsura posibilităților, să ducă mai departe ceea ce s-a început atunci. Dar începutul a fost greu. Iar dacă astăzi Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai și-a redobândit statutul de facultate de frunte, în primul eșalon al facultăților de drept din țară, facultățile prietene și partenere care formează Hexagonul Facultăților de Drept, este, în bună măsură, datorat eforturilor, înțelepciunii și dăruirii Profesorului Liviu Pop.

Este unul dintre multele motive pentru care astăzi îi mulțumim, pentru care astăzi îi suntem alături, pentru care astăzi îi dedicăm aceste momente. Domnule profesor, vă dorim în continuare multă sănătate, multă putere de muncă și să vă avem alături întotdeauna la momentele plăcute pe care viața ni le va dărui.”, a cuvântat decanul Florin Streteanu.

Volumul Liber Amicorum poate fi comandat aici.

Comments

comentarii

1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult
Studiile pentru realizarea trenului metropolitan din Cluj vor fi finalizate și prezentate public primăvara aceasta, a arătat primarul Emil Boc. Primăria a suplimentat cu 1 milion de lei bugetul pentru realizarea studiului de fezabilitate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!