fbpx

Decanul Baroului Cluj susține protestul propus de avocații olteni

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, susține demersul anunțat de Baroul Dolj și vrea protest și la Cluj  pe motiv că relațiile dintre judecători și avocați în sălile de judecată s-au deteriorat constant în ultimii ani. Avocații olteni au propus Consilului Uniunii Naționale a Bariurilor din România (UNBR) ca în ziua de 8 septembrie să nu intre în sălile de judecată și la parchete.

Consiliul Baroului Dolj a anunțat că va organiza protest în 8 septembrie și a propus Consiliului UNBR  să și se alăture avocaţii din toată țara pe motiv că s-au săturat de atitudinea magistraţilor faţă de ei. ”Consiliul Baroului Dolj, întrunit în ședința sa din data de 21 august 2014, a hotărât organizarea unui protest la nivel local, la data de 8 septembrie 2014, între orele 08.00 – 09.00, prin care să se atragă atenția conducerii Judecătoriei Craiova și judecătorilor din cadrul acestei instanțe cu privire la conduita necorespunzătoare a unora dintre aceștia în cadrul ședintei, care periclitează drepturile și libertățile cetățenești și afectează calitatea actului de justiție. În acest sens, Consiliul Baroului Dolj a propus ca în această perioadă avocații, îmbrăcați în robe, să flancheze intrarea instanței, făcând public protestul și cauzele sale”, se arată în anunțul decanului Baroului Dolj,  Ion Turculeanu.

Consiliul Baroului Dolj, a hotărât transmiterea unei propuneri către Consiliul U.N.B.R., în cadrul ședinței acestuia din 5-6 septembrie 2014, în vederea organizării unui protest la nivel național, prin care să se atragă atenția autorităților statului cu privire la:

1. restrângerea accesului la justiție prin noile coduri de procedură penală și procedură civilă, prin noile taxe judiciare de timbru;

2. restrîngerea dreptului la apărare al cetățeanului prin noile reglementări și modul de punere în aplicare a acestora.

În acest sens, Consiliul Baroului Dolj a propus să stabilească o zi lucrătoare, după începerea activității instanțelor, în care activitatea avocațială să nu se desfășoare la nicio instanță și la niciun parchet, pe durata întregii zile, cu înștiințarea tuturor instanțelor cu cel puțin 10 zile înainte. Consiliul UNBR va lua în discuție propunerea în ședința din 5-6 septembrie, ce va avea loc la Mamaia.

mircea-pop-decan barouDecanul Baroului Cluj, Mircea Pop (FOTO), a declarat pentru CLUJUST.ro că va susține propunerea. ”Susțin protestul pe motiv că relațiile dintre avocați și judecători în sălile de judecată s-au deteriorat constant în ultimii ani, iar aplicarea noilor coduri de procedură penală și civilă se face în detriminetul avocaților și justițiabililor. Sigur nu ne referim la toți judecătorii. Nu comentăm sentințele, ci procedura. Este nevoie să atragem atenția asupra situației și nu aveam altă modalitate procedurală decât protestul.”, a spus Mircea Pop. Întrebat despre efectul pe care îl va avea protestul asupra oamenilor, Pop a răspuns: ”Acum câțiva ani, când, în semn de protest, judecătorii au intrat în săli și au amânat toate procesele, nu au avut de suferit justițiabilii? Aceștia trebuie să înțeleagă că până la urmă facem acest demers pentru ei, pentru a avea parte de procese echitabile”.

Profesorul Radu Chiriță de la Facultatea de Drept a UBB Cluj a scris pe blogul personal mai multe motive pentru care și el susține protestul.

”Sunt X motive pentru care sunt de acord. Sigur că ele nu vizează toate instanţele şi nici toate completele sau toţi procurorii, dar le vizează pe mult prea multe dintre acestea. Deci, în nicio ordine, cred că e o idee bună şi că o zi e prea puţin. Din punctul meu de vedere, judecătorii trebuie să înţeleagă odată că:

1. Nu doar procurorii sunt colegii lor, ci şi avocaţii.

2. Dacă nu am fi noi pe post de barieră între justiţiabili şi ei, ar muri de nervi. Deşi pare greu de crezut, grosul clienţilor noştri sunt capabili să ne expusă păsul lor în vreo 10 ore şi 1000 de hârtii. Nu aţi vreau să vi le expună vouă.

3. Noi suntem ăia care trebuie să le explicăm oamenilor hotărârile pe care le pronunţaţi. Dacă careva dintre voi crede că cele 3-4 paragrafe în care motivaţi soluţia conving un om care a pierdut procesul, vă înşelaţi amarnic. Tot noi trebuie să le explicăm soluţia şi atunci când nu aţi citit dosarul şi atunci când aţi ignorat probe şi atunci când nu răspundeţi la argumentele aduse în faţa voastră. Şi tot noi suntem cei care trebuie să îi spunem unui om că va merge la puşcărie. Pentru câţiva ani. Şi să nu credeţi că e uşor. Mai ales dacă e nevinovat, pentru că sunt şi erori judiciare. Unele evitabile, altele nu, dar sunt. Şi avocatul e cel care îi spune omului, familiei lui că justiţia i-a distrus viaţa.

Citește toate motivele profesorului și avocatului Chiriță aici.

Comments

comentarii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în urma deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, că „România rămâne o țară europeană sigură”. Iohannis își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.... Citește mai mult
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns