fbpx
Tiberiu Urdăreanu

Întâlnire de taină între milionarul Urdăreanu și Uioreanu

Consilierul județean Ioan Petran și președintele suspendat CJ Cluj, Horea Uioreanu, au povestit la DNA Cluj cum s-au întâlnit la sediul UTI, în aprilie, cu milionarul Tiberiu Urdăreanu. Petran spune că Uioreanu a stat singur cu Urdăreanu circa 10 minute. Potrivit celor doi politicieni din PNL Cluj, patronul UTI ar fi fost de acord să sponsorizeze campania electorală de la europarlamentare cu 20.000 de euro. Procurorii DNA Cluj susțin că cei doi au cerut mită 20.000 de euro și ar fi primit 10.000 de la directorul de dezvoltare UTI, Gabriel Davidescu, inculpat în dosar, Acesta a declarat că era un împrumut dat de el lui Petran. Milionarul Urdăreanu are calitatea de martor în dosar.

petran 2
Ioan Petran

Întâlnirea la sediul UTI în București avut loc în data de 9 aprilie. ”Această întâlnire a fost solicitată de către mine lui Davidescu Gabriel, cu ceva timp înainte de a avea efectiv loc, din câte rețin am discutat cu el în Cluj-Napoca undeva în luna martie acest an și l-am întrebat dacă ar fi posibil ca în cadrul campaniei electorale ce urma să aibă loc în luna mai 2014, grupul de firme UTI ar fi de acord să realizeze o sponsorizatre pentru partidul din care fac parte. (…) Întâlnirea am fixat-o cu Davidescu în funcție de programul pe care îl avea patronul grupului UTI, Urdăreanu Tiberiu, respectiv când acesta s-ar fi aflat în țară pentru ca Uioreanu și cu mine să-l putem întâlni”, a declarat liberalul Ioan Petran în fața procurorilor.

La ora 11, la etajul 11

”Din ce rețin am ajuns la sediul firmei UTI undeva în jurul orei 11 și discuțiile le-am purtat într-o sală de ședințe, un birou ce se afla la etajul 11 al clădirii, la discuție participând pe toată durata ei care a fost de circa 50-60 de minute din partea UTI dl Urdăreanu și Davidescu și respectiv Uioreanu Horea și cu mine. Arăti că am discutat chestiuni generale legate de dezvoltarea Clujului, strategii și oportunități de dezvoltare a Clujului precum și despre posibilitatea de a fi sponsorizați în cadrul campaniei electorale de către grupul de firme UTI. În acest sens arăt că, în mod cert dl. Urdăreanu Tiberiu a afirmat că ne va ajuta cu o sposorizare și chiar s-a avansat în cadrul discuției suma de 20.000 de euro, ce va fi ulterior remisă nouă pentru partid, respectiv pentru campania electorală și tot în cadrul discuțiilor am punctat faptul că jumătate din sumă era destinată organizației municipale și cealaltă jumătate organizației județene Cluj. Este adevărat că pe parcursul acestei discuții, pentru un anumit interval de timp dl.Urdăreanu Tiberiu și dl. Uioreanu Horea s-au retras pentru a discuta o problemă privată, pentru aproximativ 5-10 minute, după care am continuat discuțiile împreună. Ele s-au finalizat cu înțelegerea că vom fi sponsorizați de către UTI și că cel mai probabil banii vor fi aduși de către Davidescu la Cluj când acesta avea drum. ”, a povestit Ioan Petran la DNA Cluj.

Uioreanu a declarat că nu s-a avansat o sumă

Uioreanu la Tribunal (4)”Corespunde realității că m-am deplasat la societatea UTI în București în data de 9 aprilie 2014 împreună cu Petran Ioan, consilier județean și acolo am purtat o discuție cu domnii Davidescu și Urdăreanu despre o sponsorizare pe care această societate o poate acorda partidului nostru pentru campania electorală ce urma să o înceapă. Discuția a fost una favorabilă în sensul că cei doi interlocutori s-au arătat disponibili în a realiza o sposorizare, însă nu s-a discutat despre un anumit nivel al sumei ce urma a fi dată. La aproximativ o săptămână sau două de la această întâlnire, prin Petran Ioan am primit de la reprezentanții UTI suma de 5.000 euro cash fără nici un fel de documente. Întâlnirea cu Petran am avut-o într-o seară în Piața Cipariu”, a declarat Horea Uioreanu la DNA Cluj.

Petran și Davidescu, relație de prietenie

”Îl cunosc pe inculpatul Davidescu Gabriel de aproximativ 5 ani de zile și am cu acesta o relație de prietenie, ea fiind bazată pe colaborarea noastră anterioară în pln profesional.”, a declarat Ioan petran la DNA.

Gabriel Davidescu are o cu totul altă variantă și susține că Petran i-a cerut un împrumut. În declarația dată la DNA, Gabriel Davidescu nu pomenește numele patronului UTI, Tiberiu Urdăreanu și spune că a discutat cu Petran și Uioreanu la sediul societății despre proiectele de viitor ale Clujului. ”Nu am avut alte discuții. Cu această ocazie, într-o discuție privată avută cu domnul Petran Ioan, am fost rugat să îl ajut cu suma de 20.000 de euro, cu titlu de împrumut. Am avut această discuție doar noi doi, fără ca domnul Uioreanu Horea să fie prezent, fie la sediul societății UTI, fie ulterior, la masă”

Extras din rechizitoriu

”Fapta inculpatului Petran Ioan, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, care, la data de 9 aprilie 2014 împreună cu inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu- director de dezvoltare al SC UTI Grup SA suma de 20.000 euro, câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca în exercitarea atribuţiilor şi prerogativelor funcţiei elective (cu referire la cele reglementate de art. 91 alin. 4 lit. a) şi b) din Legea 215/2001) să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să voteze favorabil o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL  în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca, sumă din care la data de 17.04.2014 a primit efectiv 5.000 euro, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită”

Potrivit Top 300 Capital, Tiberiu Urdăreanu avea în 2007 o avere între 130-150 de milioane de dolari. Între timp, averea a scăzut la circa 27 de milioane de dolari.

 

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns